45 de adolescenti belgieni au venit in Alba sa descopere viata la tara si sa ajute batranii la treburi gospodaresti: E grozav


Ultimul update: Marti 21 Iulie 2015 07:14
Data publicarii: Sambata 18 Iulie 2015 09:28
Categorie: Stiri Sociale

Cativa tineri din Belgia le fac viata mai frumoasa unor batrani dintr-un sat uitat de lume din judetul Alba, unde majoritatea localnicilor sunt varstnici.

 Oamenii, ramasi sa duca singuri greul, sunt istoviti de munca, iar o mana tinereasca de ajutor le prinde numai bine cand vine vorba de sapat gradina sau smuls buruieni. Adolescentii nu se dau in laturi de la munca. Au venit cu un scop precis: sa ii ajute pe oameni si sa descopere o lume care la ei nu mai exista!

Tanti Maria a trecut de 80 de ani si nu mai poate sa-si lucreze pamantul. Ajutorul tinerilor din Belgia, care - vara de vara - ajung in sat este binevenit. Niciunul nu se da la o parte de la munca istovitoare a campului.

Batrana: "Noi nu mai putem. Ne-am bucurat ca vin sa stea la noi."

Daca pentru batranii din satul Craciunelu de Sus ajutorul este nesperat de folositor, pentru tinerii straini este o lectie de viata. Fac cunostinta cu o lume despre care doar in carti au mai citit. Si au crezut ca nu mai exista: "In Belgia, toata lumea lucreaza cu masini, dar aici trebuie sa facem totul cu mainile noastre. Ajutam batranii la treburi ce nu le mai stau in puteri."

Cei 45 de adolescenti din Belgia petrec doua saptamani in Romania si, in tot acest timp, dorm in corturile frumos asezate pe deal. Si nu intamplator si-au ales locul: se trezesc devreme, ca sa se bucure de priveliste. La finalul sejurului, se declara multumiti ca au fost de ajutor: "In Belgia nu facem asa ceva... E grozav."

Strainii nu pierd vremea si stiu sa imbine utilul cu placutul. Printre zarvaturi si vita de vie, mai invata si-o boaba din dulcele grai romanesc.

Cel care ii aduce in fiecare an in Romania este Pierre, un belgian care a descoperit acum 12 ani satul romanesc si vrea sa imparta experianta frumoasa si cu altii.

VIDEO PROTVPLUS.RO