„Alimentele vegetale nu sunt și sănătoase”. Studiul care demonstrează că produsele ultraprocesate din plante dăunează
Alimentele ultraprocesate pe bază de plante au legătură cu bolile de inimă și moartea timpurie, potrivit unui nou studiu.
Pentru a reduce riscul de a dezvolta boli cronice medicii recomandă consumul de fructe și legume. Dar ce se întâmplă când acestea sunt consumate sub forma unor alimente procesate care au, de obicei, mult zahăr și mulți aditivi în compoziție.
Există alimente ultraprocesate care nu conțin carne, dar care dăunează grav sănătății, a declarat Duane Mellor, dietetician înregistrat și cadru didactic senior la Aston Medical School din Birmingham, Marea Britanie.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
„Nu putem presupune întotdeauna că vegetalul înseamnă sănătos, deoarece, la urma urmei, zahărul este pe bază de plante. Multe alimente care nu conțin produse de origine animală, printre care se numără biscuiții, chipsurile, dulciurile și băuturile răcoritoare, sunt, din punct de vedere tehnic, pe bază de plante, dar nu ar fi considerate esențiale ca parte a unei diete sănătoase de către majoritatea oamenilor”, a declarat Mellor, citat de CNN.
De fapt, consumul unor astfel de alimente pe bază de plante crește dramatic colesterolul și hipertensiunea arterială. Astfel se ajunge la boli de inimă și la moarte timpurie, potrivit unui nou studiu.
Acesta este primul studiu care arată că alimentele vegetale ultraprocesate sunt asociate cu o creștere a riscului de boli cardiovasculare.
„Consumul de produse pe bază de plante poate fi benefic, acționând ca o protecție împotriva problemelor de sănătate, sau poate reprezenta un risc - totul depinde de nivelul de procesare a acestor alimente”, a declarat autorul principal al studiului, Renata Levy, cercetător în cadrul Centrului de Cercetare Epidemiologică în Nutriție și Sănătate de la Universitatea din São Paulo din Brazilia.
Alimentele ultraprocesate sunt supuse mai multor procese industriale, cum ar fi încălzirea, fracturarea nutrienților și a proteinelor, modelarea și comprimarea.
Aceste produse au adăugate substanțe chimice care e modifică culoarea, mirosul, gustul și textura.
Alimentele din această categorie sunt făcute astfel încât să fie hiper-palatabile, adică sunt concepute pentru a fi extrem de gustoase și atrăgătoare, stimulând în mod puternic papilele gustative și creierul.
Tipuri de alimente
Alimentele neprocesate includ fructe și legume proaspete, ouă și lapte. Alimentele minim procesate includ ingrediente culinare, cum ar fi sarea, ierburile și uleiurile, precum și alimente precum conservele și legumele congelate care combină ingrediente culinare cu alimente neprocesate.
„Aditivii alimentari și contaminanții industriali prezenți în aceste alimente ar putea provoca stres oxidativ și inflamații, agravând și mai mult riscurile”, a declarat Fernanda Rauber, cercetător la Nupens/USP.
„Prin urmare, rezultatele noastre susțin orientarea către alegeri alimentare pe bază de plante care iau în considerare gradul de procesare pentru a îmbunătăți rezultatele în materie de sănătate cardiovasculară”, a declarat Rauber într-un comunicat.
Consumul de legume congelate
Studiul, publicat luni în revista The Lancet Regional Health - Europe, a utilizat date colectate din UK Biobank, un studiu longitudinal care include participanți din Anglia, Scoția și Țara Galilor.
Peste 118.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani au răspuns la întrebări despre dieta lor.
Alimentele ultraprocesate din plante au crescut riscul de boli cardiovasculare cu 5%, în timp ce riscul de deces prematur a crescut cu 13%, a constatat studiul.
De asemenea, cercetătorii au constatat că fiecare înlocuire cu 10% a alimentelor ultraprocesate pe bază de plante cu plante proaspete, congelate sau minim procesate a redus cu 7% riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, oferind în același timp o reducere cu 13% a riscului de a muri din cauza bolilor de inimă.
Prin urmare, fructele și legumele trebuie consumate fie proaspete, fie congelate, important este ca gradul de procesare al acestora să fie cât mai mic cu putință.
Studiul a analizat, de asemenea, produsele din carne pe bază de plante, cum ar fi cârnații, nuggets și hamburgerii, care, prin natura lor, se încadrează în categoria alimentelor ultraprocesate.
Cu toate acestea, a fost greu de determinat cât de mult risc comportă aceste alimente, a declarat Peter Scarborough, profesor de sănătate a populației la Universitatea Oxford din Marea Britanie.
„Alternativele de carne pe bază de plante reprezintă doar 0,5% din toate alimentele ultraprocesate pe bază de plante incluse în această lucrare”, a declarat Scarborough într-un comunicat.
Mai mult de jumătate dintre alimentele ultraprocesate pe bază de plante studiate în lucrare au fost pâinea, produsee de patiserie, chiflele, prăjiturile și fursecurile ambalate.
„Prin urmare, este foarte dificil să concluzionăm din această lucrare că alternativele la carne pe bază de plante sunt rele pentru sănătate”, a adăugat Scarborough.
În plus, o mare parte din ceea ce este raportat în lucrare este deja cunoscut, a declarat Tom Sanders, profesor emerit de nutriție și dietetică la King's College London, care nu a fost implicat în studiu.
„Este bine acceptat faptul că dietele bine echilibrate pe bază de plante, cum ar fi dieta mediteraneană sau DASH, sunt favorabile pentru sănătatea cardiovasculară, iar acestea pun deja accentul pe evitarea alimentelor nesănătoase, cum ar fi chipsurile etc., băuturile îndulcite cu zahăr, prăjiturile, biscuiții și dulciurile. Aceste din urmă alimente sunt nesănătoase, indiferent dacă sunt fabricate industrial sau artizanal”, a spus el.