Vitamina pe care trebuie sa o ia toate persoanele peste 50 de ani. Ajută la o viață sănătoasă și mai fericită
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, organismul nostru are nevoie de un sprijin suplimentar pentru a funcționa optim și pentru a preveni diverse afecțiuni legate de îmbătrânire.
„Vitaminele joacă diverse roluri în funcționarea corpului, inclusiv în metabolism, funcția imunitară și repararea celulară. Asigurarea unui aport adecvat de vitamine poate ajuta la prevenirea bolilor cronice, îmbunătățirea performanței fizice și cognitive și promovarea unei stări generale de bine, contribuind astfel la o viață mai lungă și mai sănătoasă”, spune Dr. Kevin Cooke, medic specialist în medicina longevității și performanța creierului.
Riscul de boli cronice crește odată cu înaintarea în vârstă, iar Dr. Cooke spune că obținerea unei cantități suficiente dintr-o anumită vitamină după vârsta de 50 de ani poate fi extrem de utilă, deși multe persoane nu obțin suficiente cantități din aceasta, conform Yahoo.com.
Vitamina pe care trebuie sa o ia toate persoanele peste 50 de ani
Vitamina D, cunoscută drept și „vitamina soarelui”, este alegerea numărul 1 pentru persoanele de peste 50 de ani.
„Vitamina D este crucială pentru menținerea sănătății oaselor, susținerea funcției imunitare și reducerea inflamației. Vitamina D s-a dovedit a fi utilă în cazurile de depresie, creșterea nivelului de testosteron, sănătatea oaselor, sănătatea creierului și cogniție, îmbunătățirea stării de spirit și a stării generale de bine”, a mai spus medicul.
Toate aceste lucruri pot ajuta o persoană să ducă o viață mai sănătoasă și mai fericită. În plus, starea de spirit, funcția cognitivă și sănătatea oaselor sunt printre lucrurile care se pot deteriora odată cu înaintarea în vârstă. Importanța vitaminei D pentru persoanele care îmbătrânesc nu este doar o părere a Dr. Cooke.
„Au existat unele studii care arată că nivelurile scăzute de vitamina D sunt legate de o rată crescută a mortalității de orice cauză în general și în rândul populațiilor de vârstnici”, spune Dr. Cooke.
Dr. Cooke nu greșește. Un studiu din 2023 a indicat date care arată că 20% dintre adulții de vârstă mijlocie și în vârstă din SUA aveau deficiență de vitamina D, ceea ce a crescut riscul de mortalitate de orice cauză.
Un studiu din 2022 efectuat pe adulți chinezi cu vârste între 60 și 113 ani a constatat că persoanele care nu aveau deficiență de vitamina D (sau care au fost anterior dar acum aveau un nivel suficient) aveau riscuri mai mici de deces.
Diferența a fost deosebit de vizibilă la femei. Un alt studiu publicat în 2022, pe mai mult de 307.000 de persoane cu vârste între 37 și 73 de ani, a găsit o legătură cauzală între deficiența de vitamina D și riscul de deces prematur.
Cum obții mai multă vitamina D și de câtă ai nevoie
Oficiul pentru Suplimente Alimentare din cadrul Institutelor Naționale de Sănătate recomandă ca persoanele cu vârsta între 51 și 70 de ani să consume 15 mcg (600 UI) de vitamina D pe zi. Această cantitate crește la 20 mcg (800 UI) zilnic după vârsta de 70 de ani.
Cu toate acestea, Dr. Cooke notează că unele cercetări recente au arătat că recomandările actuale privind vitamina D pot să nu fie suficiente.
Două astfel de studii, prezentate la Sesiunile Științifice din 2023 ale Asociației Americane a Inimii, au sugerat că unele persoane ar putea avea nevoie de mai multă vitamina D, în special pentru sănătatea inimii.
Totuși, este posibil și să depășești consumul de vitamina D.
„Datorită naturii liposolubile a vitaminei D, poți lua prea mult și să ajungi la niveluri toxice, ceea ce poate duce la niveluri ridicate de calciu, care pot fi periculoase. Recomandările actuale afirmă că dozele mai mari de 4.000 UI pot fi toxice”, spune Dr. Cooke.
Medicul tău poate să te ajute să determini dacă ai o deficiență de vitamina D prin analize de sânge. Dacă nivelurile tale sunt sub cele recomandate, poți adăuga vitamina D în dieta ta în diverse moduri.
„Sursele de vitamina D includ peștele gras, cum ar fi somonul, sardinele și macroul, care sunt, de asemenea, bogate în acizi grași omega-3, cunoscuți pentru efectele lor benefice asupra sănătății creierului. Alte alimente, cum ar fi gălbenușurile de ou și alimentele fortificate, cum ar fi laptele, sunt bogate în vitamina D”, a mai spus specialistul.
Există o altă modalitate de a obține vitamina D: ieși afară.
„Corpul produce vitamina D atunci când pielea este expusă la lumina soarelui, în special razelor UV B. Așadar, cei care au o expunere redusă la soare [sau trăiesc în] climate mai reci pot fi expuși riscului de deficiență de vitamina D”, a explicat specialistul.
Nu există o sursă magică pentru a trăi o viață mai lungă (din păcate). În ceea ce privește dieta, cel mai bine este să consumi una echilibrată. Vestea bună? Diversitatea este condimentul vieții, iar consumul de alimente cu aceste vitamine vitale poate fi o modalitate delicioasă de a susține sănătatea și longevitatea. Dr. Cooke recomandă persoanelor de peste 50 de ani să se asigure că obțin suficient din:
· Vitamina C pentru susținerea funcției imunitare și sănătății pielii (portocale și căpșuni)
· Vitamina E, care acționează ca un antioxidant pentru a îmbunătăți sănătatea pielii (migdale și semințe de floarea-soarelui)
· Vitamina K pentru prevenirea coagulării sângelui și sănătatea oaselor (varză kale și spanac)
· Vitaminele B (B12, B6 și folat) pentru producția de energie, formarea globulelor roșii și sănătatea creierului (carne, legume cu frunze verzi și leguminoase)
· Magneziu pentru susținerea funcției musculare și nervoase, reglarea tensiunii arteriale și producția de energie (nuci, spanac și fasole neagră).
Dacă îți lipsesc oricare dintre aceste vitamine, medicul tău îți va recomanda probabil să consumi mai multe din aceste alimente înainte de a începe să iei suplimente. Dr. Cooke spune că există un motiv pentru asta: biodisponibilitatea.
„Nutrienții sunt mai bine absorbiți atunci când sunt consumați din alimente integrale. Alimentele integrale oferă o sursă echilibrată de vitamine, minerale și alte compuși esențiali de care avem nevoie. Uneori, cădem în capcana de a lua un supliment sau o vitamină pentru a compensa alegerile alimentare proaste pe parcursul zilei”, conform medicului.