Studiu. Vitamina E si suplimentele cu antioxidanti ar putea accelera dezvoltarea cancerului
Vitamina E si suplimentele cu antioxidanti ar putea accelera dezvoltarea tumorilor canceroase, in loc sa le opreasca evolutia, au constatat cercetatorii suedezi.
Concluzia vine dupa ce suedezii au efectuat teste pe soareci afectati de cancer la plamani, potrivit Mediafax.
O echipa de cercetatori ai Universitatii suedeze din Göteborg a administrat vitamina E soarecilor cu cancer la plamani in faza incipienta, observand ulterior ca boala s-a raspandit mai rapid, iar animalele au murit de doua ori mai repede decat se asteptau.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Experimentele reluate pe celulele umane au confirmat descoperirea. Ulterior, soarecilor li s-a administrat un al doilea medicament, un tip de antioxidant utilizat pentru tratarea maladiilor pulmonare asociate cu fumatul, cercetatorii observand ca efectul de accelerare a fost acelasi.
Pentru organismul sanatos, vitamina E si alti antioxidanti au proprietati protectoare, deoarece distrug moleculele daunatoare denumite radicali liberi.
Oamenii de stiinta considera insa ca antioxidantii ar putea de fapt sa "hraneasca" boala, dupa ce cancerul a inceput deja sa se dezvolte, dezactivand mecanismele naturale de aparare ale organismului.
Cercetatorii suedezi au precizat ca au administrat vitamina E in aceleasi cantitati regasite in suplimentele alimentare. Acestia au recomandat ca vitamina E, precum si suplimentele cu vitamina A si C sa fie "folosite cu prudenta" de fumatori, pacienti cu cancer pulmonar si cu bronsita, emfizem pulmonar si alte afectiuni cronice asociate cu fumatul, precizand ca este inca devreme sa afirme cu certitudine ca aceste substante accelereaza si raspandirea altor forme de cancer.
Recomandarea oamenilor de stiinta suedezi, care au publicat studiul in revista Science Translational Medicine, nu se aplica insa si "superalimentelor" bogate in aceste vitamine, cum ar fi afinele, deoarece acestea ar trebui consumate in cantitati uriase pentru a oferi nivelurile de antioxidanti din suplimente.
"Nu exista dovezi convingatoare ca antioxidantii sau suplimentele cu vitamine ar putea reduce riscul de cancer, iar unele suplimente chiar cresc riscul. Au aparut, de asemenea, ingrijorari privind faptul ca antioxidantii ar putea interfera cu tratamentele impotriva cancerului. Recomandam ca oamenii sa se limiteze la o dieta sanatoasa, echilibrata, care ar trebui sa ofere toate substantele nutritive, fara sa fie nevoie sa ia suplimente", a explicat si Emma Smith, din partea Centrului de cercetare a cancerului din Marea Britanie.