Alimente bogate în vitamina D. Cum să ai o dietă echilibrată pentru a evita deficitul de vitamina D

ALimente cu VItamina D
Shutterstock

Vitamina D, sau vitamina soarelui, este cunoscută pentru rolul său important în reglarea nivelului de calciu şi fosfor în organism şi în mineralizarea oaselor.  

Organismul nostru are nevoie de Vitamina D pentru metabolismul osos, pentru aportul corespunzător de calciu, pentru inimă şi sistemul nervos dar şi pentru reglarea sistemului imunitar. În timpul iernii, pentru că expunerea la lumina soarelui este redusă, producerea de Vitamina D este insuficientă şi valorile pot scădea sub nivelul minim recomandat de 30ng/ml.

Cercetările sugerează că vitamina D joacă un rol în prevenirea şi tratarea mai multor afecţiuni, inclusiv obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, alergiile, bolile infecţioase şi scleroza multiplă, dar şi în imunitate şi dezvoltarea creierului şi a sistemului nervos în general şi se pare că influenţează expresia genelor implicate în dezvoltarea cancerului.

Surse bogate în vitamina D: expunerea la soare, alimentația și suplimentele alimentare.

• Expunerea la radiaţii ultraviolete este o sursă importantă de vitamina D.
• Cele mai bogate surse naturale sunt: uleiul de peşte, somonul, heringul, peştele gras (sardine, anşoa, macroul), gălbenuşul de ou, ciupercile, soia, ficatul de vită, cerealele, nucile, merele, lactatele etc.
• Suplimentele alimentare cu vitamina D se găsesc sub 2 forme: D2 - ergocalciferol (acelaşi tip care se găseşte şi în alimente) sau D3 – colecalciferol (forma obţinută prin expunerea la soare).

Citește și
Avertismentul lui Warren Buffett cu privire la inteligența artificială. Ce a prezis mogulul investițiilor

Ce este deficitul de vitamina D și ce simptome are

Deficitul de vitamină D apare în cazul unui aport alimentar redus sau al expunerii insuficiente la soare. Dietele strict vegetariene sau vegane, incluzând lapte vegetal nefortifiat, alimente sărace în vitamina D, contribuie, de asemenea, la apariţia deficitului de vitamina D. Copiii, vârstnicii, femeile în perioada de lactaţie, persoanele cu expunere scăzută la soare, pacienţii cu malabsorbţie lipidică, insuficienţă renală cronică sau aflaţi în tratament cronic cu corticosteroizi sunt predispuşi la apariţia carenţei vitaminice şi necesită suplimentare cu vitamina D.

Simptomele deficitului de vitamina D:

• Oboseală
• Tulburări de dispoziție
• Depresie
• Dureri musculare și crampe
Următoarele afecțiuni sunt influențate de nivelul vitaminei D:
• Boală cardiacă și hipertensiunea arterială
• Diabet
• Infecții și tulburări ale sistemului imun
• Osteoporoză
• Psoriasis
• Unele tipuri de cancer: de prostată, mamar, de colon
• Scleroza multiplă

Academia Americană de Pediatrie recomandă suplimentarea cu vitamina D la toţi sugarii, doza fiind de 400 UI/zi. În cazul copiilor şi adolescenţilor, doza recomandată este aceeaşi, 400 UI/zi în complex de vitamine sau produs unic cu vitamina D.
Toxicitatea cu vitamina D apare în cazul unui aport extern excesiv şi se manifestă prin: cefalee, greţuri, vărsături, anorexie, diaree, iritabilitate, astenie, hipertensiune arterială, poliurie, polidipsie, deshidratare şi insuficienţă renală funcţională.

Top 10 alimente bogate in vitamina D

Vitamina D are efect antiviral și joacă un rol important în reglarea sistemului imunitar, pe lângă proprietățile antioxidante și antiinflamatorii pe care aceasta le deține. Nivelul optim al vitaminei D în organism reduce riscul de coagulare, îmbunătățind astfel oxigenarea. De aceea importanța unei diete care să include alimente bogate în vitamin D este esențială.
Principalele surse naturale de vitamina D sunt uleiul din ficat de cod, peştele gras (macrou, hering, somon, sardine, halibut) și drojdia de bere. Cantităţi variabile se găsesc în unt, ficat, ouă, brânză, laptele uman şi cel de vacă şi în preparatele fortifiate cu vitamina D (margarină, lapte, cereale). Conţinutul de vitamina D din alimente nu este influenţat de depozitarea, conservarea sau pregătirea lor

Ce fructe conţin vitamina D

Nu există multă vitamina D în legume și fructe. Iată câteva fructe care conțin și vitamin D: prunele uscate, caisele uscate, fructele de acai, banana, papaya, portocale.

Putem consuma totuși și suc de portocale îmbogățit cu vitamina D. O cană (237 ml) de suc de portocale la micul dejun asigură până la 100 UI de vitamina D, sau 12% din doza zilnică recomandată. Iar o cană (237 ml) de lapte de soia conține de obicei 107–117 UI de vitamina D sau 13–15% din DZR. În dietă mai putem integra și laptele de migdale și cel de orez.

Legume bogate in vitamina D

Există puține alimente în mod natural bogate în vitamina D. Unele ciuperci conțin cantități variabile de vitamina D2. Ciupercile au capacitatea unică de a produce vitamina D atunci când sunt expuse la lumina UV. Acest lucru le face singura sursă vegetală comestibilă de vitamina D. De exemplu, ciupercile sălbatice și cele expuse artificial la lumina UV pot asigura între 3,8 și 28 mcg de vitamina D per porție de 100 grame.

Ciupercile Shiitake au proprietăți medicinale importante. Pe lângă vitamina D, Shiitake conțin cantități importante de cupru, seleniu, zinc, magneziu și vitaminele B.

Ce seminţe conţin vitamina D

Vitamina D este o vitamină liposolubilă, care se sintetizează la nivelul pielii, (în proporţie majoră, de 80-90%), sub influenţa razelor ultraviolete B. Pentru absorbţia vitaminei D avem nevoie de grăsimi vegetale, cum ar fi avocado, oleaginoase (nuci, migdale, seminte), sau grăsimi animale, prin consumul de peşte, (somon, hering, cod, sardine, macrou).

Sursele alimentare abundente de vitamina D includ:

• pește gras, cum ar fi somonul, macroul și tonul
• gălbenușul de ou
• brânză
• ficat de vită
• ciuperci
• lapte fortificat
• cereale și sucuri fortificate

Articol recomandat de sport.ro
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Citește și...
„De Paşte, de Crăciun, ai alergat mai mult? Nu. Atunci de ce ai mâncat?”. Un medic vorbește despre probleme românilor
„De Paşte, de Crăciun, ai alergat mai mult? Nu. Atunci de ce ai mâncat?”. Un medic vorbește despre probleme românilor

Măncărurile de sărbători ar trebui consumate în cantităţi mici, alternate apoi cu mişcare, spune Dr. Doru Negru, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, mai ales dacă înainte a existat o perioadă de post.

Anorexia nervoasă. Cum ne dăm seama că o persoană este anorexică și în ce fel se poate trata această problemă
Anorexia nervoasă. Cum ne dăm seama că o persoană este anorexică și în ce fel se poate trata această problemă

Anorexia nervoasă este una dintre cele mai cunoscute tulburări de alimentație, definită de restricții alimentare severe, frica de a lua în greutate, imagine de sine distorsionată și diferite comportamente purgative menite să prevină câștigul ponderal.

Secretele cafelei. Puțini știu care este doza recomandată de cafea. Vezi ce beneficii pentru sănătate are
Secretele cafelei. Puțini știu care este doza recomandată de cafea. Vezi ce beneficii pentru sănătate are

Pentru multe persoane, cafeaua este de nelipsit la micul-dejun și în cursul zilei. O bei în fiecare dimineață pentru doza zilnică de energie și aroma sa unică, dar cât de multe știi, de fapt, despre proprietățile sale?

Recomandări
Grindina face ravagii în mai multe zone din ţară. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate. FOTO&VIDEO
Grindina face ravagii în mai multe zone din ţară. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate. FOTO&VIDEO

Ploi torenţiale cu căderi de grindină s-au înregistrat, duminică, în mai multe zone din ţată, imagini cu furia naturii fiind distribuite pe reţelele ded socializare. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate.

Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă
Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă

„Oamenii sunt lumină”, partea I. Ne bucurăm atunci când descoperim semeni care dau de la ei, dăruiesc din timpul lor şi îi ajută pe alţii, înţeleg sensul cuvintelor empatie şi împreună.

Românii plecați în Grecia de Paște au trăit cu emoție noaptea Învierii. După slujbă, au dus Lumina Sfântă... la restaurant
Românii plecați în Grecia de Paște au trăit cu emoție noaptea Învierii. După slujbă, au dus Lumina Sfântă... la restaurant

Noaptea Învierii a fost trăită cu emoție și de românii plecați în Grecia de Paște. Doar în Thassos, sunt peste 10.000. Lumina Sfântă a ajuns și acolo, dar cu întârziere.