Ce a apărut la tarabele din piețe. Costă 25-30 de lei kilogramul. „Au ieșit mai devreme pentru că nu a nins”
Iarna blândă cu multe zile calde a adus mai devreme pe tarabe verdețurile de primăvară. Urzicile, leurda și ștevia, bogate în vitamine și antioxidanți.
Culegătorii au luat la pas pădurile și le caută pe sub frunze. Nu este o muncă ușoară, însă prețul bun de la începutul sezonului îi determină să bată cărările în lung și-n lat.
Urzicile și ștevia creață, sau dragaveiul - cum i se mai spune în popor - au apărut în păduri. Nu se culeg ușor, mai ales urzicile, care înțeapă la degete. În două zile pot fi adunate 10 kilograme de urzici. Câteva femei din județul Dolj muncesc zi lumină.
Liliana Barbu, culegătoare: „Culegem două zile, astăzi și mâine. Le ducem acasă, le stropim cu apă să țină că altfel se veștejesc și a doua zi plecăm cu ele la piață”.
Repăorter: Cât culegeți într-o zi?
Liliana Barbu, culegătoare: „O jumătate de sac dacă este acolo, iar a doua zi facem sacul”.
La piață, comercianții preferă să le vândă la pungă sau la grămăjoară. Puțini sunt cei care cumpără verdețuri la kilogram. O pungă de urzici costă cinci lei, iar un kilogram 25-30 de lei. Acum sunt considerate trufandale.
Vânzătoare: „Au ieșit mai devreme pentru că nu a nins, nu a fost zăpadă. 25-30 de lei, depinde. Preferă să ia mai bine la pungi decât la kilogram”.
Prețurile vor mai scădea.
Vânzător: „O să ajungă 10 lei. 5 lei-10 lei, depinde".
Clienții de-abia le așteaptă.
Client: „Ciorbă am făcut. Foarte bune. Le curăț frumos de codițe, le opărești și le faci ca orice ciorbă".
Pe de altă parte, succesul trufandalelor de pădure i-a făcut pe unii fermieri să cultive ștevie, urzici și leurdă, foarte apreciate de clienți, care le pun în salate, supe și alte mâncăruri ușoare.
În restaurante, bucătarii prepară de pildă cu leurdă un sos pesto, cu parmezan și alte condimente.