Au început să se coacă afinele, denuminte și ”super-fructe”. Pe piață există mai bine de 100 de soiuri
Au început să se coacă afinele, denumite și super-fructe, datorită cantităților impresionante de vitamine și minerale pe care le conțin.
Fie că sunt mâncate ca atare ori combinate cu iaurt, făcute înghețată, suc sau gem, afinele au mare succes şi sunt cultivate din abundenţă. Potrivit agricultorilor acum putem să alegem din peste 100 de soiuri.
Înșirate perfect, tufele de afin sunt pline de rod. Pe această plantație din județul Dâmbovița, de pildă, sunt peste 100 de hectare cu fructe coapte care urmează să fie culese. Sunt depozitate imediat, la temperaturi joase, pentru că afinele sunt printre cele mai perisabile fructe.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
După ce sunt sortate într-o stație specială, cele mai frumoase ajung la clienți. Celelalte sunt transformate în suc, dulceață, sunt confiate ori făcute pudră.
Spre deosebire de cele care cresc în pădure, mai mici și mai acrișoare, afinele de cultură sunt mari şi bat într-o nuanţă de violet. Sunt și soiuri care ies din tipar.
Pe piață există mai bine de 100 de soiuri de afine. Mai mari, mai mici, mai dulci sau mai acre. Însă aș vrea să mă opresc asupra unui tip. Pink lemonade este denumirea lor, adică limonada roz, iar dacă e să le gustăm ne putem da seama că denumirea nu este deloc întâmplătoare. Te duce cu gândul exact la o limonadă.
În piețe, cele mai căutate sunt fructele cu bob mare și dulce. Magazinele, în schimb, preferă să pună la vânzare afinele tari, pentru că rezistă mai mult. Un kilogram costă cel puțin 40 de lei.
Adrian Asănică, decanul Facultății de Horticultură din București: ”Mai nou, lumea preferă acum o afină care să fie crocantă, o proprietate pe care la sortimentul vechi nu o întâlneam. Iată că ușor, ușor gusturile evoluează și pe de altă parte, consumul crescut a făcut să genereze și afaceri. La nivel de țară a fost o explozie de suprafețe care au fost cultivate în ultimii ani cu afine”.
Administratorii acestei plantații din Vrancea, de exemplu, au mizat pe șase tipuri și spun că vând rapid tot ce culeg.
Cristian Pavel, managerul de vânzări al unei plantații de afine: ”Am vrut să facem și o diversificare a soiurilor pentru a acoperi o gamă cât mai variată a gusturilor clienților, dar și de a mări perioada în care noi putem livra aceste fructe. Sezonul nostru începe în partea a doua a lunii iunie, dar reușim să livrăm către clienți până la sfârșitul lunii septembrie”.
În prezent, potrivit estimărilor cultivam afine pe două mii de hectare.