O treime din populatie sufera de o forma de intoleranta alimentara. Testele genetice care ne arata cum sa ne hranim
Organismul fiecarui om este unic, iar asta se vede cel mai bine atunci cand vorbim de planul nutritional. Alimente obisnuite pentru unii pot fi periculoase pentru altii.
Ca sa fii sigur ca mananci ce trebuie si eviti lucrurile care iti fac rau, ai nevoie de analize clare. In acest fel, pe langa raspunsuri medicale poti afla care sunt alimentele la care organismul tau nu raspunde asa cum trebuie. Mai precis: intolerantele alimentare.
Se estimeaza ca peste o treime din populatia planetei, adica mai bine de doua miliarde de oameni, sufera de intoleranta alimentara. In Romania procentul este chiar mai mare. Printre efectele intolerantei alimentare sunt: balonarea, diareea, constipatia, boli inflamatorii intestinale, dar si schimbarile de dispozitie sau astmul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In cazul femeilor, intoleranta alimentara poate cauza tulburari endocrine sau ale ciclului menstrual.
Dr. Ovidiu Penes: "Medicina moderna foloseste chiar si analize genetice pentru a stabili un plan nutritional personalizat tinand cont de harta genetica a individului. Recomand o testare completa pentru ca dupa aceea poti sa iti faci o strategie clara in ceea ce priveste alimentele pe care sa te bazezi pentru o viata sanatoasa cu mai mult confort."
El ne invata si care sunt proteinele si carbohidratii de calitate.
Dr. Ovidiu Penes: "Cum iti construiesti un plan nutritional correct? E bine de stiut ca nu exista planul nutritional al doctorului x sau y, ci planul nutritional al pacienteului x sau y. Asta inseamna ca in primul rand trebuie sa vezi daca anumite alimnete iti fac rau si ce alimente iti fac bine. Iti faci intai testele de intoleranta alimentara, dupa care trebuie sa intelegi ca o alimentatie corecta trebuie sa fie foarte echilibrata. Asta inseamna ca trebuie sa ii dai organismului tau atat proteinele de calitate de care are nevoie, carbohidratii de calitate de care are nevoie, dar si grasimile esentiale."
"Proteine de calitate: Carne slaba, carne de peste, slaba si grasa, albusul de ou, branzeturile degresate. Lactatele degresate, dar si proteine de origine vegetala."
"Carbohidrati de calitate: Ce inseamna un carbohidrat de calitate? Inseamna ca el trebuie sa intre in sange, in circulatia noastra, foarte lent. Salatele sunt astfel de carbohidrati. Legumele cat mai putin tratate termic. Nu folositi faina alba, folositi si preferati produsele din faina integral sau daca e sa folositi orez, preferati-l pe cel cu bob lung, salbatic si nu orezul alb rafinat. De asemenea, optati pentru gatirea acestor alimente la abur in detrimentul coacerii excesive, tratarii termice excesive sau in niciun caz prajirii."
"Nu uitati sa asociati si grasimi de calitate, de origine vegetala! Evitati pe cat posibil grasimile animale si aduceti organismului acizi grasi esentiali din uleiurile vegetale si uleiurile de peste. Alternati surse de tipul avocado, nuca, aluna, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac sau chiar uleiurile din semintele de strugure."
Sursa: Pro TV
Etichete: nutritie, meniu, grasime, proteine, carbohidrati,
Dată publicare:
10-11-2016 11:47