Diferenta majora intre caloriile din grasimi si cele din zahar. Problemele care pot opri copii din crestere
Va ingrasati desi nu ati schimbat nimic in dieta obisnuita si nici in activitatea pe care o aveti zilnic? In unele cazuri de vina poate sa fie productia modificata a glandelor suprarenale.
Este vorba de glande endocrine de dimensiuni extrem de mici fara de care insa nu exista viata.
Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet si boli de nutritie: "Tot timpul auzim: nu mananc mult, nu maninc mult. Un copil cu 30 de kilograme surplus, baietelul nu mananca mult, dar bea mult: doi litri de suc pe zi."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sucurile, indiferent de firma, contin sase linguri de zahar la pahar. Cel mai probabil va feriti copilul de alimente grase, dar ignorati faptul ca in orice exista zahar. Facem diferenta intre grasime si zahar:
Dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet si boli de nutritie: "Grasimea se comsuma onest in organism daca faceti miscare, nu se depoziteaza. Zaharul, dincolo de aportul caloric, schimba metabolismul. O calorie nu este o calorie, culmea, caloriile care provin din zahar afecteaza metabolismul si-l muta spre sinteza de grasimi, asa cum face si alcoolul."
Tesutul adipos odata depus este considerat un organ endocrin. Are celule care raspund la excesul de calorii si se imultesc si fac parte dintr-un circuit care leaga tubul digestiv de creier. Aceasta inseamna ca odata ce ati acumulat kilograme in plus, apar reactii in lant care vor duce la si mai multe kilograme. Este motivul pentru care reducerea kilogramelor este o actiune care are nevoie de medic.
Daca in copilarie vedeti ca cel mic se ingrasa, desi nu are o dieta excesiva, din nou, mergeti la medic:
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Parintii sunt foarte ingrijorati si de obicei sunt. Ei vin cu copilul la endocrinolog si atunci se dozeaza hormonii produsi de glanda suprarenala."
Gladele suprarenale sunt formatiuni mici, situate deasupra rinichilor, care se vizualizeaza ecografic doar la persoanele foarte slabe.
Cand exista un deficit de hormoni la nivelul glandei suprarenale, copilul se ingrasa, ii apar vergeturi. Tanarul adult se ingrasa de asemenea si va suferi de hipertensiune arteriala. In analizele uzuale se constata frecvent glicemia crescuta, dar si nivelul marit al lipidelor. Daca micutele glande produc hormoni in exces, de asemenea apar kilograme in plus. In copilarie, stopeaza cresterea. Grasimea in exces este considerata boala. Asa ca mergeti la medic ca sa aflati cauza depunerilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: alcool, nutritie, diabet, zahăr, grasime, csid, ingrasare,
Dată publicare:
28-10-2016 09:17