Ce este de fapt glutenul si cum ne afecteaza, chiar daca nu suntem alergici la el. Alternativele la astfel de alimente
In majoritatea produselor de patiserie, dar si in paine exista gluten concentrat. Praful confera aluatului elesticitate suplimentara.
Glutenul este, de fapt, proteina din grau, orz, ovar si secara. Si in prvinta lui, ce-i mult strica. Ingestia concentratului scade absorbtia nutrientilor din alte alimente. In painea alba si in mai toate produse de patiserie exista gluten pus din pliculet. Informatia se regaseste pe eticheta produsului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr. Amedeo Grigorean, medic primar nutritie oncologica: "Prin structura lui de pasta tapeteaza mucoasa intestinala si scade absorbtia intestinala, blocheaza absorbia instetinului, a nutrientilor sanatosi din alimente."
Cu alte cuvinte, orice nutrienti ati alege pentru o masa, faina alba cu concentrat de gluten va duce la o absorbtie in cantitati infime in sange. Nu veti beneficia, asadar, de pe urma alimentelor. De aceea medicii incurajeaza consumul de paine pregatita din faina integrala. Pentru asimilare.
Intoleranta la gluten sta la baza bolii numite celiachie. 1% din populatie este afectat. Suferinzii se apara de gluten prin formare de anticorpi.
Prof. dr. Ioan Bradu Iamandescu, medic primar alergolog: "In intestin sunt produsi care intretin o fermentatie intestinala a carui rezultat este aceasta iritatie intestinala manifestata pin colici si scaune diareice."
Glutenul denumeste proteinele continute in grau, orz, ovaz, secara. Cei afectati de boala au la dispozitie, din clasa cerealelor, porumbul si orezul, fara continut de gluten. De asemenea, asa-numitele pseudocereale - mei, hrisca, quinoa.
Si pentru persoanele perfect sanatoase ideal ar fi sa mentina echilbrul in dietele saptamanale intre cerealele cu gluten si cele fara.
In copilarie, cand sistemul imunitar invata sa intre in contact cu numerosi agresori, ideal ar fi ca cel mic sa evite produsele de patiserie care abunda in faina de gluten, dar si cele frumos colorate in galben si rosu. Cum ar fi prajiturile. Pigmentii galbeni si cei rosii sunt printre cei mai puternici agresori alimentari.
Prof. dr. Ioan Bradu Iamandescu, medic primar alergolog: "Daca mananci prajitura colorata frumos in rosu, daca o mananci pe toata faci o urticare acuta, un edem al fetei, nu mai vorbim de situatii de soc anafilactic."
Sursa: Pro TV
Etichete: grau, cereale, alimente, nutritie, paine, alergie, csid, gluten,
Dată publicare:
29-09-2016 09:29