Medicii atrag atentia asupra nasterilor repetate prin cezariana. Situatiile in care pot fi fatale pentru mama si copil

22-01-2015 18:52

Avem un numar urias de nasteri prin cezariana: aproape trei sferturi dintre femeile care aduc pe lume bebelusi aleg aceasta procedura.

Asta desi procentul recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii este de 20- 30%. Romancele nu se gandesc ca interventiile repetate le pun viata in pericol. La Iasi, de pilda, o mama a suferit a cincea operatie de acest tip.

Mariana Cora are 31 de ani si a adus pe lume opt copii, patru baieti si patru fete. Cel mai mare este un baietel si are 10 ani, iar cea mica o fetita, de numai o zi. Mama a nascut primii trei prunci pe cale naturala, apoi urmatorii cinci prin cezariana.

Femeia a atins practic un record la noi in tara. Desi medicii i-au atras atentia pacientei ca se expune unui pericol urias, mama a mers inainte.

Reporter: Stiati de pericol?

Mariana Cora: Stiam, dar am avut incredere in bunul Dumnezeu ca va fi totul bine. Mi s-a spus ca pot fi riscuri, ruperea uterului, dar a fost bine.

Reporter: V-a fost frica?

Mariana Cora: Ei, totusi mi-a fost un pic.

Reporter: Nu va influenteaza ce va zic medicii?

Mariana Cora: Nu, nu, am nadejde in bunul Dumnezeu.

"Emotii ai, cand iti spun medicii ca la a treia cezariana ai risc, dar noi nu am vrut sa avem pacatul asta, sa ne pazim sa avem copii. Ne-am lasat in mana lui Dumnezeu. Au ramas mirati si doctorii... Au zis si doctorii, au zis ca asta e minune de la Dumnezeu", a spus tatal, Petru Cora.

Medicii recomanda doua nasteri prin cezariana ca fiind fara probleme, insa de la o a treia apar riscuri atat in timpul sarcinii, pentru ca se pot rupe muschii uterului, dar si la nastere.

De exemplu, doar in ultimul an, la maternitatea din Iasi au fost 30 de cazuri care au necesitat indepartarea uterului, dupa operatii repetate de cezariana.

"Vrem sa tragem un semnal de alarma ca toate aceste cezariene repetate pun in pericol atat viata mamei si a fatului. Riscul de complicatii majore ale mamei la o cezariana este mare. Trebuie promovata nasterea naturala", a spus Mircea Onofriescu, Maternitatea Cuza Voda Iasi.

Romania este printre fruntasele din Uniunea Europeana la numarul de operatii prin cezariana, fata de alte tari unde procentul atinge 30 la suta din totalul de nasteri.


VIDEO PROTVPLUS.RO