Gripa A/H1N1 face din nou victime intr-o tara vecina cu Romania. Care e situatia infectiilor respiratorii la noi

Ultima actualizare: 23-02-2015 07:03
virus gripal H1N1

Temuta gripa porcina raspdandita de virusul A/H1N1 a ajuns la granitele noastre. In Moldova, autoritatile afirma ca numarul cazurilor este de ordinul zecilor.

Potrivit ProTV Chisinau, gripa a ucis nu mai putin de patru persoane in ultimele zile in Republica Moldova. Ultimul caz a fost cel al unui barbat de 65 de ani din Chisinau care a fost internat in spital cu 8 zile in urma, iar vineri dimineata s-a stins din viata.

Directorul adjunct al spitalului municipal nr.1 din capitala Moldovei spune ca pacientul a facut pneumonie, favorizata de maladiile pe care barbatul le avea anterior, adica diabet zaharat si insuficienta cardiaca. Centrul National de Sanatate Publica din aceasta tara afirma ca afara de acest caz de deces din cauza virusului A/H1N1, a mai existat unul, tot in Chisinau, Iar la nivelul intregii tari ar fi fost inregistrate la data de 19 februarie 138 de cazuri de gripa, dintre care 21 au fost provocate de virusuri de tip A/H1N1.

Citeste si: OMS sustine ca "lumea nu este pregatita sa faca fata unei epidemii de gripa"

Un numar mare de cazuri de gripa de acelasi tip s-au inregistrat intr-o alta regiune unde traiesc multi romani, Toscana (Italia). Potrivit agentiei de stiri ANSA, o persoana a decedat la Siena iar numarul cazurilor confirmate de A/H1N1 a ajuns la 35 numai in aceasta parte a Peninsulei. In total, in aceasta iarna 6 persoane au murit in Toscana ca urmare a infectarii cu virusul A/H1N1.

In 2009/2010, gripa transmisa de acest tip de virus, mai cunoscuta si drept „gripa porcina”, s-a transformat in pandemie, provocand peste 18.000 de decese la nivel mondial. In tara noastra 82 de persoane si-au pierdut viata din cei aproape 6.000 de romani infectati.

La ora actuala, insa, se pare ca virusul nu a reusit sa ne treaca granitele, chiar daca face victime in tari unde se afla un numar mare de romani. Potrivit celui mai recent comunicat al Ministerului Sanatatii privind evolutia infectiilor acute respiratorii si a gripei, „in Romania activitatea gripala evolueaza cu intensitate medie, in focare locale (judetele Iasi, Constanta si municipiul Bucuresti), si cu cazuri sporadice in unele judete”.

Pana la data de 10.02.2015 au fost confirmate 263de cazuri de gripa, niciunul nefiind de tip A/H1N1, si un deces – in judetul Suceava – ca urmare a unei infectii respiratorii acute severe. Autoritatile sanitare din Romania avertizeaza insa ca numarul de imbolnaviri este in crestere, „depasind nivelul asteptat”. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO