OMS: Lumea nu este pregatita sa faca fata unei epidemii de gripa
Lumea nu este inca pregatita sa faca fata unei noi eventuale epidemii de gripa, a avertizat marti directorul general adjunct al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Keiji Fukuda, transmite AFP.
Dupa epidemia cauzata de virusul H1N1 in anii 2009-2010 in China, "munca a fost indeplinita, insa lumea nu este pregatita sa (faca fata) unei epidemii majore si grave", a subliniat acesta, intervenind in fata delegatilor la reuniunea Adunarii generale a OMS care se desfasoara la Geneva .
Aceste declaratii vin in momentul in care un nou vitus, H7N9, afecteaza China si a contaminat din martie 130 de persoane dintre care 25 au murit pana in prezent.
"Cand oamenii sunt afectati de o noua boala, nu va puteti intoarce doar catre carti pentru a afla ce e de facut", a declarat Fukuda. Conform acestuia, sistemele de reactie rapida sunt si mai indispensabile cu cat aceste boli sunt putin cunoscute.
Multe dintre aceste virusuri reprezinta o amenintare pentru om, iar expertii cauta sa inteleaga cum se propaga la oameni. "Orice virus al gripei care afecteaza oamenii are potentialul de a deveni o amenintare majora pentru sanatate", a amintit directoarea generala a OMS, Margaret Chan.
"Acest virus este o enigma inconjurata de mister", a adaugat ea.
Reactia energica si rapida a Chinei este unanim salutata de OMS la Geneva in timp ce lipsa sa de transparenta a fost puternic criticata acum zece ani pentru criza SRAS (sindromul respirator acut sever) care s-a soldat cu 800 de morti in Asia.
"Guvernul chinez a investit major dupa acea criza, iar noi profitam astazi de beneficiile acestor investitii", a apreciat Chan.
Ministrul chinez al Sanatatii Li Bin a subliniat ca din mai numarul cazurilor a scazut semnificativ, insa preocuparea ramane.
"Preventia si controlul au fost eficiente, cu toate acestea, avand in vedere lipsa de informatii despre acest virus si aceasta boala, este imperativ sa ramanem vigilenti, cu planuri de urgenta", a adaugat ministrul.
China este considerata a fi una dintre tarile cu risc ridicat data fiind importanta fermelor de pasari.
Fukuda a dezvaluit ca, in paralel cu criza din China si fara legatura cu aceasta, un coronavirus similar SRAS afecteaza Orientul Mijlociu, provocand 40 de cazuri de imbolnaviri si 20 de decese.
"Este o situatie globala neobisnuita", a subliniat acesta.