Doar 2 medici pot opera inimile copiilor în țară. Sute de bebeluși cu probleme mor anual


Ultimul update: Sambata 13 Aprilie 2019 20:10
Data publicarii: Sambata 13 Aprilie 2019 19:05
Categorie: Stiri Sanatate

Sute de copii care se nasc anual cu probleme grave la inimă mor pentru că nu are cine să-i ajute.

Deși pe hârtie sunt 6 centre în care se pot face astfel de intervenții, în toată ţara doar 2 chirurgi pot opera inimile copiilor. O echipă din Timișoara a început un stagiu de pregătire la clinica din Târgu Mureș, dar între timp va fi prelungit contractul cu un centru din Italia, unde cei mici sunt trimiși de ani de zile pentru a fi salvați.

Este o zi de miercuri, iar personalul de la Spitalul Marie Curie pregăteşte 2 bebeluşi cu grave probleme cardiace, care vor fi transportaţi la o clinică din Milano.

Mamă: ''Are o malformaţie cardiacă congenitală, tetralogie falo, şi acum ne punem speranţa că o să fie totul bine.''

Bebeluşii au mai puţin de patru luni şi au fost diagnosticaţi cu transpoziţie de vase mari şi tetralgie severă. Însă nu pot fi operaţi la timp în ţară, pentru că nu sunt suficienţi medici specializaţi în chirurgie cardiovasculară pediatrică. Doctorul Cătălin Cîrstoveanu merge cu ei în Italia.

Doctor Cătălin Cîrstovanu: ”Nu pot să moară aici, îi ducem într-un loc unde avem contract mulţi ani. Sunt neintubati, este bine pentru mine şi pentru ei. 2 ambulanţe, câte una pentru fiecare copil, intră 2 echipe medicale instantaneu în avion.''

În România, sunt mai puţin de 30 de cardiologi pediatri şi doar 2 chirurgi care pot opera aceşti pacienţi, în condiţiile în care anual aproape 1000 de copii au nevoie de ajutor ca să supravieţuiască.

Pe hârtie, sunt 6 centre în care s-ar putea face astfel de intervenţii: în Bucureşti la Marie Curie şi Grigore Alexandrescu, Târgu Mureş, Cluj, Timişoara şi Iaşi. În realitate însă, ultimele 2 sunt închise, iar în celelalte nu se operează mereu, pentru că echipele medicale nu sunt complete.

La Grigore Alexandrescu, aparatura de ultimă generaţie a costat 9 milioane de euro. Cu toate astea, mai puţin de 100 de copii sunt operaţi aici în fiecare an. Mulţi, când vin echipe din străinătate. În spital există un singur doctor care poate face astfel de intervenţii. Conducerea unităţii sanitare a scos la concurs un post de chirurg şi unul de anestezist chirurgie cardiovasculară, dar nimeni nu s-a înscris.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: ”Am fost în urmă cu două luni la Timișoara şi am discutat despre revigorarea acelui centru de chirurgie cardiacă. Am luat legătura cu profesorul Horaţiu Suciu de la Târgu Mureş şi deja primii cinci medici au fost într-o primă etapă de pregătire la Târgu Mureş."

Pentru astfel de operaţii, întreaga echipă medicală are nevoie de o pregătire îndelungată. Însă prea puţini doctori se îndreaptă către această specializare.

Doctor Cătălin Cîrstovanu: ''Pentru un medic la reanimare de exemplu, trebuie cel puţin 10 ani să înveţe probleme, trenduri, ghiduri, să fie exersat în ceea ce face. Pentru un chirurg înseamnă mulţi, mulţi ani de pregatire.''

O dată pe lună, o echipă din Italia vine la Spitalul Marie Curie să opereze bebeluşi. Iar România va prelungi contractul cu o clinică din Milano pentru a trimite acolo copiii cu grave suferinţe cardiace. Anual, statul plăteşte 2,5 milioane de lei pentru operaţiile în străinătate.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Doctorul Mihai Craiu, despre cum ajung românii la informații nesigure și periculoase
Modernizări la singura secție de recuperare pentru copiii cu probleme
Elevii din Sibiu, atrași cu tehnologie hi-tech pentru a se spăla corect pe mâini
VIDEO PROTVPLUS.RO