Caz scandalos la Spitalul Universitar. O intreaga sectie dotata cu aparatura de sute de mii de euro nu le e utila bolnavilor

Ultima actualizare: 26-06-2017 06:50

Situatie scandaloasa la Spitalul Universitar unde dupa mai bine de 2 ani de la inaugurare centrul de transplant de celule stem ramane inchis.

Desi sute de oameni ar fi putut fi tratati aici nici pana acum, nu a fost obtinuta acreditarea de la Agentia Nationala de Transplant. Asa ca bolnavii sunt trimisi in alte centre din Bucuresti sau chiar din tara. Raspunderea pentru aceasta intarziere ar reveni celor 3 manageri care s-au tot schimbat si nu si-au facut treaba.

Vasilica are 52 de ani si sufera de leucemie acuta mieloblastica. Am gasit-o la spitalul Universitar din Capitala unde de 6 luni asteapta un transplant de celule stem. Donatorul a aparut, insa pacienta va fi transferata la o alta institutie sanitara pentru ca centrul in care ar fi trebuit sa i se faca transplantul nu este functional cu toate ca a fost inaugurat acum 2 ani.

Si nu este singura in aceasta situatie. Cel putin 200 de bolnavi puteau fi transplantati aici de la inaugurare si pana acum. In aceasta sectie insa pacientii sunt tratati doar preoperator, iar cand se gaseste un doanator, sunt trimisi catre centrele de transplant de la spitalele Colteta sau Fundeni.

Este revoltator cum o intreaga sectie dotata cu toata aparatura necesara, care are 5 camere sterile cu paturi electrice de terapie intensiva, statii de monitorizare a functiilor vitale si sisteme performante de filtrare a aerului nu le este utila bolnavilor.

Carmen Uscatu:' 'Am investit 600 de mii de euro.''

Sectia a fost construita prin donatiile obtinute de fundatia ''Daruieste Viata'' in urma unei campanii a Stirilor Pro TV.

Cu toate ca a fost inaugurat, centrul nu a functionat nicio zi. Cel care conducea spitalul in 2015 spune ca a numit un medic sa se ocupe de problema insa ulterior el a fost schimbat din functie si n-a mai urmarit povestea. Cel de-al doilea nu a considerat, probabil, obtinerea acreditarii o prioriate. Asa ca ajungem in februarie 2017, cand un al treilea manager a preluat conducerea.

Managera:''Ne mai trebuie contractul de mentenanta..Nu a fost prevazut in bugetul pe 2017... Am cerut de bani de la MS si in cel mai scurt timp vom depune dosarul''

In Romania functioneaza in prezent 4 centre de transplant medular. Daca exista un minim interes cel de la spitalul Universitar ar fi trebui sa fie al cincilea.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO