Mizeria incredibilă din 2 spitale. "Proprietar e un minister care nu mai există"

Ultima actualizare: 26-07-2019 20:18

Scorojite şi împovărate de timp, clădirile vechi numite “spitale”, care adăpostesc mii de pacienţi în fiecare an nu mai îndeplinesc de multă vreme condiţiile minime de funcţionare.

În judeţul Braşov, la spitalul din Făgăraş, imaginile surprinse cu camera ascunsă arată mizeria de la demisolul Secţiei de Boli Infecţioase. Vopseaua s-a desprins de pe pereţi, iar gresia rămasă este îmbâcsită. Una dintre toalete este îngălbenită de vreme şi mizerie, iar chiuveta pare că nu a mai fost curăţată de ani buni. Conducerea spitalului spune că palierul cu pricina este folosit doar de muncitori şi că mereu au fost alte priorităţi.

PERSIDA ȚÎMBOIU, managerul Spitalului Municipal Făgăraş: „În lipsa de altceva, da, aş folosi o astfel de toaletă. Personalul medical angajat în spital vine şi face curăţenie imediat''

Mergem mai departe în Secţia de Pediatrie. Deşi diferenţa este vizibilă, şi aici am găsit pereţi scorojiţi şi păianjeni în baie.

„Nu aveam apă caldă ca să putem face duş, a trebuit să stăm aşa”, povesteşte o pacientă

IOANA BARBU, asistent şef secţia pediatrie: „Nu putem să le asigurăm condiţiile pe care le doresc ele pentru că asta este clădirea, astea sunt condiţiile care sunt foarte vechi”

Acum 8 ani Direcţia de Sănătate Publică a notificat Primăria Făgăraş ca Secţia de Pediatrie nu îndeplineşte condiţiile minime de funcţionare. Edilii au decis să o mute în altă clădire, doar că procedura întârzie.

 

Autorităţile dau vina pe vechimea clădirii pentru mizeria din spitale

 

Şi Spitalul Mârzescu din Braşov arata jalnic. Văzute din afară, secţiile de ORL, Oftalmologie, Nefrologie şi Oncologie par abandonate. La una dintre intrările în spital e plin de chiştoace pe jos.

Pe paliere e la fel: tencuiala sta să cadă, iar pe pardoseala de ciment se văd gurile de canal, ca pe stradă.

Conducerea instituţiei susţine că a făcut reparaţii şi s-a ocupat de igienizare în fiecare an, începând cu 2015, însă clădirea are peste un secol.

ADRIAN GABOR, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov: „Nu putem face investiţii pentru că nu ne permite legea atâta timp cât nu suntem proprietari. Proprietar este un minister care nu mai există"

Consiliul Judeţean a alocat în acest an 1,2 milioane de lei pentru lucrări la acest spital, însă banii ajung tot pentru cârpeli.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO