Antibioticele administrate in primele luni de viata pot duce la obezitate infantila. Cum explica medicii fenomenul

09-01-2015 18:18

Fiti foarte atenti cat des si, mai ales, cat de timpuriu, le administrati copiilor antibiotice. Tot mai multe studii internationale arata ca acestea pot duce la aparitia obezitatii infantile, in special daca pacientii au sub doi ani.

In prezent, doar in Uniunea Europeana cinci minori din opt sunt supraponderali.

Pentru ca organismul copiilor care au sub doi ani este foarte sensibil, tot mai multe studii arata ca antibioticele ar trebui administrate doar in cazuri grave, cum ar fi infectiile. In caz contrar, acestea pot face mai mult rau decat bine. Mai nou, si obezitatea infantila este legata de consumul de medicamente scapat de sub control.

Dr. Mihai Craiu: "Efecte pe toata viata, pe termen lung, consecinte precum obezitate, diabet, boli degenerative, acestea putand fi asociate cu excesul de antibiotice."

Un studiu efectuat in Marea Britanie, pe 11.500 de copii, arata ca administrarea de antibiotice, in primele luni de viata, ii expune pe bebelusi unui risc mai mare de obezitate. Explicatia ar fi ca, din cauza antibioticelor, unele bacterii de protectie din flora intestinala ar fi distruse, bacterii care au un rol important in asimilarea hranei.

Studiul ar trebui luat in calcul si la noi, intrucat a devenit o practica sa tratam orice raceala cu antibiotic. Desi medicii spun ca 80 la suta dintre bolile acute din acest sezon sunt de fapt simple viroze.

Dr. Gabriel Enache: "Pediatrii, medicii de familie dau la orice febra antibiotice. Faptul ca face febra poate fi de multe ori o cauza virala si atunci nu e nevoie de antibiotic."

In cadrul unui alt studiu realizat in 2013, de aceasta data in Statele Unite, au fost analizate rapoarte de sanatate in cazul a 65.000 de copii. Si acolo cercetatorii au descoperit o posibila legatura intre antibiotice si obezitatea infantila. 70 la suta dintre minori au primit astfel de doctorii inainte de varsta de 2 ani.


VIDEO PROTVPLUS.RO