60% dintre decesele din Romania, cauzate de bolile cardiovasculare. Tara noastra n-a facut niciun transplant de inima in 2017

06-05-2017 18:06

In fiecare an, in Romania, 60% dintre decese sunt cauzate de boli cardiovasculare. Si asta in conditiile in care media europeana nu depaseste 50 de procente.

Suntem pe locul al treilea in Uniune in ceea ce priveste insuficienta cardiaca, iar de la inceputul anului si pana acum in tara noastra nu a fost facut niciun transplant de inima.

Doctorii spun ca avem nevoie de un program national de preventie, insa sistemul nostru de sanatate aloca prea putini bani pentru aceasta problema.

Cele mai multe boli cardiovasculare nu au initial simptome serioase, iar pacientii nu simt nevoia sa mearga la medic. La Sibiu, sute de sibieni au inteles in aceste zile cat de mult conteaza un consult de specialitate: cardiologi din toata tara s-au reunit sa le vorbeasca despre bolile inimii si sa ii consulte.

Valentin Folcic, 69 de ani: ''Sunt foarte bolnav cu inima, deci am probleme serioase la inima si trebuie sa ma readaptez la conditiile de viata, sa renunt la fumat, sa fac multa miscare''

Insuficienta cardiaca este o afectiune in care inima este incapabila sa pompeze suficient sange spre organe si tesuturi. Medicii le atrag atentia fumatorilor, celor care nu fac sport sau mananca nesanatos ca exista consecinte grave.

Elena Bleacu, 48 de ani: "Nu as fi crezut ca tensiunea pe care o am de atata zeci de ani sa fie o problema. Chiar ma gandesc in urma consultului sa trec pe la un cardiolog sa vedem"

Cei care sufera de insuficienta cardiaca pot sa duca boala pe picioare ani de zile fara sa stie.

Profesor doctor, Dragos Vinereanu, cardiolog: "Un million cred ca e un numar suficient de alarmant. Vorbim de un milion de pacienti cu insuficienta cardiaca in Romania, ceea ce inseamna circa 5% din populatie. Un numar imens"

Specialistii reuniti la Sibiu spun ca un program de preventie ar fi necesar pentru tratarea insuficientei cardice.

Profesor doctor, Dragos Vinereanu, cardiolog: "Finlandezii au inceput un program de preventie la care rezultatele s-au vazut dupa 10 ani, dar dupa 10 ani a scazut mortalitatea cardiovasculara la jumate, in Finlanda. E o investite pe teren lung, dar trebuie facuta."

Alexandru Cotoban, mediac cardiolog
: "Pacientul este chiar indrumat si ii este recomdat sa isi tina un jurnal personal de cate ori isi ia tensiunea, sa noteze ora la care si-a luat-o, ziua, cat avea si pulsul in aceea perioada''.

In 2016, in Romania, s-au facut 11 transplaturi de cord. In primele 4 luni ale acestui an insa nu a mai fost operat niciun roman.

Statisticile preconizeaza ca la nivel mondial pana in anul 2030, 23.6 milioane de oameni vor muri din cauza afectiunilor cardiovasculare.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO