Deputatul Valeriu Steriu este noul presedinte al UNPR. Parlamentarul a fost ales fara emotii in cadrul unui congres de la care au lipsit insa generalii Gabriel Oprea si Neculai Ontanu.

Din cauza problemelor penale, Gabriel Oprea a decis sa se retraga din fruntea UNPR si sa il inscauneze pe favoritul sau, deputatul Valeriu Steriu. Iar de organizarea congresului s-a ocupat Neculai Ontanu, care si-a invitat colegii intr-un complex din Sectorul 2 in care se organizeaza nunti. Procurorii DNA i-au dat insa planurile peste cap: l-au retinut, apoi au obtinut arestarea edilului pe care il suspecteaza de luare de mita.

Valeriu Steriu, presedintele UNPR "Pentru ca am amintit de Ontanu, vreau sa ve rog sa ii transmitem cu totii ca ne lipseste". "Domnule Ontanu, va iubim (...) si avem nevoie de dumneavoastra in mijlocul nostru", a spus un alt lider UNPR, Gheorghe Bica.

Nici fostul lider Gabriel Oprea nu a venit la Congres, constient fiind ca problemele sale cu legea ar putea afecta UNPR. "Este pentru prima data in ultimii sase ani cand urc pe o scena la un eveniment UNPR si nu este langa mine prietenul meu, presedintele Gabriel Oprea", a spus Steriu.

Valeriu Steriu, in varsta de 50 de ani, este licentiat in Inginerie, Masini/ Unelte, la Institutul Politehnic-Facultatea TCM. Steriu este doctor in agronomie si a urmat un curs postuniversitar de perfectionare in domeniul securitatii si apararii nationale, potrivit CV-ului sau publicat pe site-ul Camerei Deputatilor. Steriu se afla la al doilea mandat de deputat, iar in perioada 2001-2004 a fost secretar de stat pentru integrare europeana si relatii internationale in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. A fost membru al PSD pana in 2010, cand a demisionat din acest partid si s-a alaturat nou infiintatei formatiuni UNPR.

Special pentru Gabriel Oprea, delegatii au votat infiintarea functiei de presedinte fondator al UNPR. Valeriu Steriu nu a fost insa singurul candidat la fotoliul lasat liber de generalul Oprea. Senatorii Iulian Chistache si Ioan Iovescu, ambii veniti in UNPR de la PPDD, si-au incercat si ei norocul.

Iulian Cristache: “Eu am mai fost membru in doua partide de lider. In anul 2000, am fost membru al PRM. Locomotiva se numea Corneliu Vadim Tudor si unde e partidu' acum? Am mai fost membru si am intrat in Parlament din partea PPDD, partid de lider care, la aceasta ora, este radiat din registrul partidelor politice".

Ioan Iovescu: "Har si pace! Multumesc Dumnezeului nostru cel viu! Pe cei care nu vreti sa ma ascultati, va invit la o cafea!"

Condus militareste pana de curand de Oprea si Ontanu, UNPR ar trebui sa fie partidul credinciosilor, a sustinut Iovescu. Iritati, multi delegati au inceput sa plece, moment in care liderii au incercat sa il opreasca pe candidat. "Gata domnule Iovescu, s-a terminat timpul.” “Va multumesc. O sa aveti rasplata in ceruri...”, a replicat candidatul.

La Congres nu a venit niciun lider politic al altui partid - nici macar de la aliatii din PSD -, asa cum se intampla pe vremea cand Oprea si UNPR erau la guvernare. Reuniunea a fost marcata si de un scurt incident. In timpul votului, un reflector de deasupra scenei goale s-a ars si a declansat scantei, insa nicio persoana nu a fost ranita.