Principalele schimbări din ordonanța care modifică OUG 7. De ce a dat aviz negativ CSM

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Marti 05 Martie 2019 21:11
Data publicarii: Marti 05 Martie 2019 18:48
Categorie: Politic

Guvernul a adoptat marți o nouă ordonanţă de urgenţă ce vizează sistemul judiciar.

Prin acest document, care a primit aviz negativ de la CSM, oficialii renunţă la câteva dintre modificările aduse acum două săptămâni legilor justiţiei, care au scos în stradă nu doar români simpli, ci şi magistraţi. Ministrul Tudorel Toader insistă că această ordonanţă nouă a fost negociată cu procurorii şi judecătorii chiar de premierul Viorica Dăncilă.

Executivul a adoptat noua ordonanţă de urgenţă, care nu o abrogă, ci doar o modifică pe cea dată acum două săptămâni. Ministrul Justiţiei susţine că modificările au fost convenite direct de premierul Dăncilă cu reprezentanţii magistraţilor.

Tudorel Toader: ”Văzând reacţiile din sistemul judiciar şi parţial din societatea civilă, la respectiva întrevedere au fost convenite următoarele cinci modificări: în primul rând abrogă prevederea din articolul 54, adică se revine la reglementarea anterioară OUG 7, în sensul că procurorii de rang înalt pot deveni doar procurori, iar avizul consultativ va fi emis de secţia de procurori din CSM şi nu de plenul CSM, cum se prevedea în OUG 7.

Toader este contrazis de membrii Consiliului Superior al Magistraturii, care chiar înainte de şedinţa de Guvern dăduseră aviz negativ modificărilor.

Mariana Ghenă, membru CSM: ”Avizul a fost negativ pentru că nu au ţinut cont de propunerea CSM în sensul abrogării textelor ce nu au fost propuse de CSM.

Ca de fiecare dată, avizul CSM este unul consultativ, de care executivul poate sau nu să ţină cont. Ori tocmai asta i se reproşează lui Tudorel Toader, că atunci când are interesul, vorbeşte despre cooperarea loială între puterile statului, iar atunci când primeşte critici personale, refuză cu desăvârșire părerea specialiștilor, fie ei chiar şi de la CSM.

Prin noua ordonanță, şefi în Ministerul Public pot fi doar procurorii, funcţiile de conducere numite de şeful statului vor putea fi ocupate şi prin delegare, iar excluderea din magistratură nu se va putea face doar pe criteriul bunei reputaţii, cum îşi dorea Tudorel Toader. În schimb, recent înfiinţata Secţie de investigare a infracţiunilor din justiţie îşi păstrează statutul special câştigat graţie ordonanţei de urgenţă 7.

Augustin Lazăr, procurorul general: ”Nu merg compromisurile, justiţia care este grav afectată are nevoie de stabilitate.

Procurorii şi judecătorii îşi vor continua protestele. Cei din urmă vor suspenda temporar judecata proceselor, iar primii - anchetele.

Ministrul Toader a prezentat modificările aduse ordonanței de urgență 7, privind justiția
Ministrul Toader a prezentat modificările aduse ordonanței de urgență 7, privind justiția
VIDEO PROTVPLUS.RO
camera deputatilor
Camera Deputaților face achiziții de sute de mii de lei
Ponta: Dacă reuşeşte PSD să scape de Dragnea şi toată gaşca, e natural să colaborăm
PNL îi cere lui Tudorel Toader să renunțe la restricționarea accesului presei în Ministerul Justiției
Băsescu, reacție după retragerea acreditărilor: ”Tudorel a luat-o razna! Revino-ţi, omule!”
Viorica Dăncilă, vizită în SUA. Conferința la care va participa
Iohannis: Avem o şansă reală să obţinem o ieşire ordonată a Marii Britanii. Drepturile românilor, asigurate
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu: ”UK, te rog, amână Brexit-ul definitiv”
Ponta, despre Dragnea: Nu poţi fugi tot timpul. Dacă eşti nevinovat, de ce fugi?
Acuzații foarte grave la adresa lui Dragnea și Teodorovici: ”O rețea care trădează”
Senator UDMR, despre canabis: ”Nu înţeleg care este atribuţia Ministerului de Finanţe”
Guvernul promite că adoptă OUG pentru modificarea legii taximetriei ”în următoarea ședință”
Iohannis, la Bruxelles: ”Ne confruntăm cu provocări serioase, precum terorismul și populismul”