Oltean: Nu sunt de acord cu casatoriile gay. Nu e vreo motivatie pertinenta pentru legalizarea lor

17-06-2013 10:53

Ioan Oltean

Vicepresedintele PDL Ioan Oltean, desemnat in Comisia de revizuire a Constitutiei, nu este de acord cu casatoriile gay, apreciind ca nu exista vreo motivatie pertinenta pentru legalizarea acestora.

Ioan Oltean crede ca "este o chestiune extrem de delicata". El arata ca, daca in unele state europene se poate discuta despre "o practica, despre un obicei in privinta aceasta, Romania este foarte departe de o asemenea stare de fapt si de drept".

"Constitutia noastra si legislatia noastra este foarte clara in privinta aceasta si cred ca pentru moment ea raspunde realitatilor din Romania, pozitiei pe care poporul roman a avut-o de-a lungul timpului, faptului ca este un popor credincios in proportie de aproape 100%. De aceea, cred ca legislatia care astazi reglementeaza libertatea de exprimare, libertatea de conduita este suficient de clara pentru a permite fiecarui cetatean sa aiba o manifestare in concordanta cu traditia poporului roman, cu obiceiurile si in ultima instanta chiar cu propriile lui sentimente si cu propria lui gandire", declara Oltean la RFI.

Ioan Oltean precizeaza ca nu e de acord cu legalizarea casatoriilor gay si sustine ca nu exista motive pentru o eventuala legalizare a acestora: "Personal, nu, personal, nu. Cred ca Romania in momentul acesta nu are nicio motivatie pertinenta care sa conduca spre o asemenea atitudine".

Presedintele Traian Basescu a declarat duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, intrebat daca este de acord cu casatoriile gay, ca "fiecare este liber sa faca ce vrea cu viata lui" si ca, daca vor sa se casatoreasca barbat cu barbat, femeie cu femeie, "este problema lor".

Si europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat ca nu are nimic impotriva casatoriilor intre persoane de acelasi sex, estimand ca se va ajunge si in Romania la recunoasterea cuplurilor gay, dar precizand ca este crestin-ortodox, casatorit, iar copiii sai sunt de asemenea casatoriti.

Comisia de revizuire a Constitutiei a revenit acum cateva zile asupra amendamentului votat anterior, prin care se definea in legea fundamentala casatoria ca relatie dintre "un barbat si o femeie", respingand amendamentul si optand pentru mentinerea articolului respectiv in forma nemodificata, adica definind casatoria ca fiind o relatie intre "soti".

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO