Basescu, intrebat daca e de acord cu casatoriile gay: "Fiecare e liber sa faca ce vrea cu viata lui"

Dată publicare: 16-06-2013 10:54
Dată actualizare: 19-06-2013 07:00


Traian Basescu, Dupa 20 de ani

Intrebat daca este de acord cu casatoriile gay, Traian Basescu a declarat la emisiunea "Dupa 20 de ani" ca "fiecare este liber sa faca ce vrea cu viata lui" si ca, daca vor sa se casatoreasca barbat cu barbat, femeie cu femeie, "este problema lor".

"Cred ca oamenii pot face ce vor cu viata lor, sunt de acord inclusiv cu aceasta libertate. A intra in aceasta zona si a o reglementa cu interdictii prin Constitutie e o mare greseala.  Eu sunt crestin ortodox si respect asta, dar daca altii vor sa se casatoreasca barbat cu barbat si femeie cu femeie, e treaba lor", a declarat Basescu.

"Fiecare este liber sa faca ce vrea cu viata lui", a afirmat presedintele.

De asemenea, el a subliniat ca reglementarea acestei probleme prin interdictii incluse in Constitutie este "o mare greseala", deoarece "nu se stie ce evolutii vor fi".

"Eu sunt de acord cu libertatea fiecarui om sa faca ce vrea cu viata lui, inclusiv aceasta libertate, pentru ca ce facem fiecare intre peretii casei noastre este problema noastra. Si a intra in aceasta zona, a o reglementa cu interdictii prin Constitutie, este o mare greseala. Avem un Cod civil care spune ce inseamna familia, care reglementeaza relatiile si nu se stie ce evolutii vor fi. Nu treci in Constitutie ceva ce maine s-ar putea sa fie modificat", a mai spus seful statului.

El a fost intrebat in legatura cu amendamentul introdus initial in proiectul de revizuire a Constitutiei, care a provocat dezbateri, privind definirea casatoriei si a fost chestionat daca este de acord cu casatoriile intre persoanele de acelasi sex.

Comisia de revizuire a Constitutiei a revenit, marti, asupra amendamentului votat saptamana trecuta prin care se definea, in Legea fundamentala, casatoria ca relatie dintre un barbat si o femeie, respingand amendamentul si optand pentru mentinerea articolului respectiv in forma nemodificata.

Astfel, amendamentul, care avea forma "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, edicatia si instruiorea copiilor", a fost respins, in momentul in care Comisia de revizuire a revenit la votul asupra acestuia. Amendamentul, formulat si de BOR, a cumulat sase voturi "pentru", 12 voturi "impotriva" si o abtinere. In aceste conditii, forma actuala a articolului 48, alineatul (1) se va mentine si in viitoarea Constitutie. Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constitutie are urmatorul continut: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO