Nicolae Paun: Legea privind amnistia a fost scoasa de pe ordinea de zi la comanda, din teama

11-12-2013 10:33

Nicolae Paun

Deputatul Nicolae Paun a sustinut, marti, ca initiativa sa legislativa privind amnistia a fost scoasa de pe ordinea de zi "la comanda", "dupa ce s-a primit un telefon" si din "teama".

"De ce azi-noapte pana tarziu, au stat (Comisia juridica – n.r.) sa redacteze un raport de adoptare? Astazi, la comanda nu stiu cui, a fost scoasa de pe ordinea de zi. Trebuie sa avem curajul sa spunem «Da» sau «Nu». Foarte bine, putea sa plece de la Comisia juridica cu raport de respingere. (...) Exista pe ordinea de zi astazi, dupa care se primeste un telefon, se ia pauza si se spune «Nu. Scoateti de pe ordinea de zi», ce sa mai inteleg? inseamna ca s-a consultat cu cineva intre timp", a declarat Paun.

Acesta a aratat ca nici el si nici celalalt semnatar al proiectului, deputatul Madalin Voicu, nu au fost invitati sa ia parte la dezbaterile din comisia de specialitate a Camerei Deputatilor.

Paun a spus ca decizia de scoatere de pe ordinea de zi a initiativei a fost luata din teama, in conditiile in care se apropie alegerile parlamentare, ca "sa nu isi puna lumea in cap":

"Ce sa zic, domne, aoleo, le-am dat drumul la hoti de Revelion. Oricum nu ieseau de Revelion, probabil se punea problema undeva prin martie".

"Eu cred ca exista lipsa de responsabilitate, teama, teama sa nu suparam pe nu stiu cine. Mie nu mi-e teama, ca n-am de ce, ca n-am pe nimeni ca sa scot afara din puscarie", a comentat deputatul.

Intrebat la cine se refera, el a raspuns: "Mai ganditi-va si dumneavoastra la ce partide au probleme".

"Am inteles ca PNL in prima faza a fost de acord, apoi nu a mai fost de acord. Am inteles ca foarte multi deputati ar fi dorit sa se voteze acest proiect de lege, dar sa nu se voteze cu cartela, sa se voteze secret", a continuat parlamentarul.

"Exista un raport favorabil, de adoptare, dupa care vine domnul presedinte Zgonea si spune «il scoatem de pe ordinea de zi». Nu inteleg nimic. (...) Ma deranjeaza foarte tare, ori a vrut sa scape de proiectul de lege la Comisia juridica, de a trebuit sa stea sa lucreze azi-noapte pana tarziu si sa faca raport si sa il trimita in plen, crezand ca probabil va iesi ori, nu stiu ce sa inteleg, s-a primit un telefon, de la cine nu stiu cine...", a mai spus el.

Chestionat despre forma modificata de Comisia juridica, Nicolae Paun a spus: "Asa, pe genunchi, sa zicem ca e bunicica, dar se putea lucra foarte mult la ea".

Acesta a mai declarat ca a aflat in cursul diminetii de marti ca proiectul va fi pe ordinea de zi a sedintei de marti.

"Pentru mine nu e o nenorocire. Oricum nu credeam foarte tare in proiect, pentru ca urmau pasii ceilalti. Sigur ca de PNL, PDL sau cine mai stie de unde cineva contesta la Curtea Constitutionala, ulterior sigur era respinsa de presedinte, retrimisa, mai aveam un parcurs destul de lung", a mentionat el referitor la scoaterea de pe ordinea de zi a initiativei sale.

Cititi si: Marii corupti, iertati conform legii! Pe cine ar putea pune in libertate legea amnistiei?

Totusi a subliniat ca acest proiect este util in conditiile in care in Romania nu exista inca penitenciare la nivelul statelor europene, ci sunt "lagare de exterminare" si sunt foarte multe persoane care se afla la prima fapta penala si care au comis "lucruri marunte si este bine sa se bucure de clementa".

Intrebat despre opiniile potrivit carora adoptarea initiativei legislative privind amnistia ar afecta raportul pe justitie, deputatul Nicolae Paun a replicat: "Hai sa fim seriosi. Avem noi noi altele, mult mai mari si mult mai grele".

Legea amnistierii a fost scoasa de pe ordinea de zi a sesiunii de vot final a Camerei Deputatilor, a convenit presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, cu liderii de grup.

"Comitetul liderilor grupurilor parlamentare a decis scoaterea de pe ordinea de zi a pozitiei 22, cu privire la amnistiere. Celelalte proiecte raman pe ordinea de zi", a anuntat Zgonea in plenul Camerei Deputatilor.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO