Ludovic Orban: ”Liderii PSD cochetează cu infracțiuni legate de referendum”


Ultimul update: Joi 28 Martie 2019 13:27
Data publicarii: Joi 28 Martie 2019 13:06
Categorie: Stiri Politice
Ludovic Orban

Președintele PNL Ludovic Orban s-a arătat extrem de nemulțumit de anunțul făcut joi de Mircea Drăghici, coordonatorul campaniei elctorale a PSD, privind organizarea secțiilor de votare la alegerile europarlamentare și referendum.

Liderul PNL atrage atenția că Legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, în forma aflată în vigoare, ”prevede în clar” obligativitatea organizării secțiilor de votare comune în cazul în care referendumului este organizat concomitent cu alegerile europarlamentare.

În opinia lui Orban, dacă PSD va decide organizarea de secții diferite pentru referendum și europarlamentare, o va face pentru ”a împiedica liberul exercițiu al dreptului de a alege”.

“Liderii PSD nu se dezmint și cochetează cu infracțiuni legate de referendum. Secțiile de votare sunt în mod obligatoriu comune, conform Legii 3/2000. (...) Atragem în mod public atenția asupra faptului că o eventuală modificare a cadrului normativ, prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență, în sensul organizării unor secții de votare separate pentru referendum, îi expune atât pe inițiatori cât și pe cei care se află în circuitul de avizare riscului de a intra sub incidența legii penale. Aceasta întrucât scopul unui eventual astfel de act normativ este în mod vădit acela de a împiedica liberul exercițiu al dreptului de a alege, infracțiune asimilată de Codul Penal și în cazul referendumului. În același timp, este o împiedicare a exercitării cu bună-credință a drepturilor şi libertăţilor, prevăzută ca infracțiune de Legea răspunderii ministeriale.

De altfel, jurisprudența Curții Constituționale arată că Ordonanțele de Urgență „nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale”, iar emiterea acestora trebuie să îndeplinească trei condiții cumulative evidențiate în ultima decizie a CCR asupra unei OUG referitoare la referendum: existenţa unei situaţii extraordinare; reglementarea acesteia să nu poată fi amânată şi urgenţa să fie motivată în cuprinsul ordonanţei (Decizia 361/2016).

Așadar, orice eventuală reglementare inițiată de Guvern în cazul Legii referendumului, pe calea Ordonanței de Urgență, în sensul celor enunțate de reprezentanți ai PSD, este în mod cert neconstituțională!” - afirmă Ludovic Orban.

La rândul său, prim vicepreședintele PNL Raluca Turcan susține că ”Liviu Dragnea este în panică totală” și ar face orice ca să blocheze votul românilor în 26 mai!

”Condamnat penal pentru fraude la referendum, Liviu Dragnea vrea să împiedice românii să ajungă în secțiile de votare ca să-și exprime votul! Este disperat pentru că știe deja ce vor răspunde românii la întrebarea pe care Președintele României o va adresa la referendum. De aceea, și-a pus slugile să blocheze atât alegerile pentru Parlamentul European, cât și referendumul, prin organizarea a 2 secții distincte de votare.”

De asemenea, Turcan o avertizează pe premierul Viorica Dăncilă că, dacă va semna o ordonanță de urgență pentru modificarea Legii referendumului ... ”va răspunde penal”. 

Miercuri, senatorul USR Florina Presadă a afirmat că PSD se pregăteşte să dea ordonanţă de urgenţă pentru ca alegerile europarlamentare şi referendumul să fie organizate în secţii de votare separate

Apoi, a doua zi, Mircea Drăghici, coordonator al campaniei electorale a PSD, a susținut că în cazul unui referendum simultan cu alegerile europarlamentare, legea nu permite decât secţii de votare diferite. Cu toate acestea, legea 3/2000 îl contrazice.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO