Klaus Iohannis, prima vizita externa. Joi merge la Bruxelles, unde se intalneste cu Junker, Tusk si Stoltenberg


Ultimul update: Sambata 17 Ianuarie 2015 01:39
Data publicarii: Miercuri 14 Ianuarie 2015 20:42
Categorie: Stiri Politice
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis efectueaza, joi si vineri, prima vizita externa din mandat, la Bruxelles.

Presedintele se va intalni cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker si cu cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Seful statului va sustine, joi, inainte de plecarea spre Bruxelles, o declaratie de presa pe Aeroportul Henri Coanda.

Presedintele Klaus Iohannis va avea prima intalnire in jurul orei 15.40 (ora Romaniei), la sediul Consiliului European , unde va sustine convorbiri cu Presedintele Consiliului European, Donald Tusk. La ora 17.05 (ora Romaniei), la sediul Comisiei Europene, Klaus Iohannis va avea convorbiri tête-à-tête cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la ora 17.45 (ora Romaniei) cei doi urmand a sustine o declaratie de presa comuna.

In cea de-a doua zi a vizitei la Bruxelles, presedintele Klaus Iohanis se va intalni, la ora 10.00 (ora Romaniei) cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, urmata, la ora 10.45 (ora Romaniei), de o declaratie de presa comuna a celor doi oficiali.

Mihai Ungureanu, consilierul personal al sefului statului anunta inca de la inceputul lunii ianuarie ca presedintele Klaus Iohannis va avea in primele luni ale anului vizite oficiale la Bruxelles, Chisinau, Berlin si Paris, pregatindu-se "un profil extern al presedintelui".

Despre vizita la Bruxelles, Ungureanu preciza ca are "o componenta NATO si UE, Consiliul European si Comisia Europeana".

Mihai Razvan Ungureanu preciza ca in luna februarie in prima parte va fi reuniunea Consiliului European, dar si o serie de vizite bilaterale intre care la Berlin si Paris "la care se lucreaza" si a mentionat ca inclusiv o vizita in Statele Unite ale Americii va veni la "momentul potrivit".

"Se pune pe picioare un profil extern al presedintelui Romaniei in asa fel incat sa fie si credibil si bine desenat si recunoscut ca atare. Partenerii sai de discutie in mediul international sunt foarte importanti, e de lucru, credeti-ma", preciza Ungureanu la acel moment.

Presedintele Iohannis a avut, saptamana trecuta, o intalnire cu premierul Victor Ponta, la care au participat si ministrii Mircea Dusa, Darius Valcov si Bogdan Teodorovici, pe tema atragerii de fonduri europene si modalitatile de imbunatatire a absorbtiei acestor fonduri.

Iohannis declara in deschiderea intalnirii cu reprezentantii Executivului, potrivit inregistrarii transmise de Administratia Prezidentiala, ca a dorit sa aiba o discutie, pentru pregatirea deplasarii pe care urma sa o faca la Bruxelles.

El mentiona ca in cadrul vizitei se va intalni cu presedintele Comisiei Europene, cu presedintele Consiliului European si cu Secretarul General NATO, unde va discuta despre probleme ce tin de buget, dar si de absorbtia fondurilor europene.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO