Iulian Iancu, PSD: Procurorul general al Romaniei ar trebui sa se autosesizeze in cazul Cupru Min


Ultimul update: Vineri 05 Octombrie 2012 00:11
Data publicarii: Duminica 01 Aprilie 2012 14:06
Categorie: Stiri Politice
Iulian Iancu, PSD

Deputatul PSD Iulian Iancu, presedintele Comsiei pentru Industrie, i-a cerut procurorului general al Romaniei, duminica, sa se autosesizeze in cazul Cupru Min, avertizand ca altfel va fi organizata in parlament comisie de ancheta pe acest subiect.

"As vrea sa o spun pentru toata presa aici de fata ca ma adresez procurorului general pentru a interveni imediat si sa deschida ancheta in cazul Cupru Min, unde s-a dovedit ca lucrurile s-au desfasurat in conditii de ilegalitate", a spus Iancu.

El a adaugat ca procurorul general va scurta astfel "drumul unei eventuale comisii".

"Parchetul, dupa toate dezvaluirile aparute in presa, trebuie sa se autosesizeze. Daca nu, vom face noi ancheta si vom proba ilegalitatile respective", a spus Iancu.

Firma canadiana Roman Copper Corp. a castigat licitatia pentru preluarea Cupru Min Abrud la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.

Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.

Statul a incercat de mai multe ori sa vanda Cupru Min, prima oara in 2008. Anul trecut, Ministerul Economiei a scos din nou la licitatie compania, cu intentia de a vinde integral actiunile pe care le detine, dar a amanat procedura pentru 26 martie 2012.

Privatizarea Cupru Min a fost aprobata de Guvern inca din 2006 si a fost asumata de Executiv in scrisoarea de intentie aferenta aranjamentului stand-by de tip preventiv cu Fondul Monetar International (FMI).

Potrivit acordului cu FMI, termen de privatizare a Cupru Min a fost stabilit pentru sfarsitul lunii aprilie.

"Strategia de privatizare a Cupru Min respecta sub aspectul obiectului si metodei, principiile europene in domeniul concurentei, aplicabile in procesul de privatizare. (...) Prin privatizarea acestei societati s-a avut in vedere continuarea activitatii de exploatare a minereului cuprifer in zona Rosia Poieni, atragerea de fonduri pentru realizarea investitiilor tehnologice si de mediu si implicit pastrarea si crearea de noi locuri de munca, precum si asigurarea dezvoltarii pe orizontala a activitatilor industriale in zona", se spune intr-un comunicat transmis de Ministerul Economiei.

La licitatia cu strigare pentru vanzarea pachetului integral de actiuni al Cupru Min s-au inscris alte trei companii, respectiv Oz Minerals (Australia), Dundee Holding BV (Olanda) si Ellatzite Med Ad din Bulgaria, ultima fiind insa descalificata.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO