Iohannis: Schimbarea sistemului de sănătate din România, atât de necesară

Klaus Iohannis
Pro TV

Schimbarea sistemului de sănătate din România este "atât de necesară", iar tinerii sunt cei care pot pune bazele acesteia, a transmis preşedintele Klaus Iohannis miercuri, conform Agerpres.

"Nu văd posibilă dezvoltarea ţării fără contribuţia studenţilor. Voi reprezentaţi viitorul, sunteţi cei care veţi duce planurile la îndeplinire, de aceea opinia şi viziunea voastră sunt esenţiale pentru mine. V-am încurajat cu fiecare ocazie să vă faceţi vocea auzită în dezbaterile publice pe teme de sănătate şi de educaţie, să fiţi actori activi, să vă apăraţi interesele, în special atunci când este vorba despre reformarea rezidenţiatului, formarea şi dezvoltarea profesională, condiţiile de muncă şi salarizarea din sănătate. Schimbarea sistemului de sănătate din România este atât de necesară. Activismul civic şi implicarea sunt atribute ale generaţiei voastre şi constituie calea către progres! Am convingerea că voi sunteţi cei care puteţi pune astăzi bazele acestei schimbări, prin contribuţia la conturarea unei viziuni pe termen lung, dar şi prin implementarea în viitor, din calitatea de profesionişti ai sistemului, a obiectivelor stabilite", a fost mesajul lui Iohannis, prezentat de consilierul de stat Diana-Loreta Păun, cu prilejul celei de-a 23-a ediţii a Congresului Internaţional pentru Studenţi, Tineri Medici şi Farmacişti "Marisiensis", desfăşurat la Târgu Mureş.

Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis a reamintit că resursa umană în sănătate reprezintă "o temă prioritară", pe care a lansat-o spre dezbatere din 2015. El a menţionat că preocuparea pentru asigurarea numărului adecvat de profesionişti, cu specializările necesare şi o distribuţie geografică optimă, există la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene şi la nivel mondial.

"Parcursul în carieră porneşte de pe băncile facultăţii de medicină şi farmacie. V-aţi ales această direcţie ghidaţi de pasiune. Aţi pornit la drum cu entuziasm, perioada studenţiei fiind cea în care aşteptările voastre prind contur, în care vă definitivaţi proiectul de carieră şi de viaţă. Sunt convins că fiecare dintre voi are aşteptări înalte şi dorinţa ca, în final, să-şi pună în aplicare cunoştinţele dobândite în beneficiul pacientului. Ştiu, totodată, că decalajul existent între România şi state precum Germania, Marea Britanie, Franţa cu privire la condiţiile din sistemul de sănătate ori calitatea vieţii în general influenţează de multe ori planurile voastre. Aici este datoria decidenţilor de a interveni, aşa cum au promis, pentru a vă crea un cadru adecvat specializării şi profesării în România", a evidenţiat preşedintele.

Potrivit acestuia, internaţionalizarea învăţământului superior românesc este o componentă "esenţială" a proiectului "România Educată", aflat în dezbatere.

Citește și
referendum justiție, iohannis, consultări
Iohannis avertizat de analiști. Riscul referendumului pe justiție
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

"Anul universitar viitor va aduce la Târgu Mureş o premieră - deschiderea unei filiale a Universităţii dumneavoastră în Hamburg. Vă felicit pentru această reuşită prin care deveniţi ambasadori ai tradiţiei şcolii româneşti de medicină şi farmacie în străinătate! Corpul didactic de aici, de la Târgu Mureş, este unul de excepţie şi mă bucur că în curând oraşul Hamburg vă va cunoaşte profesionalismul", a conchis el.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Dăncilă despre anularea vizitei regelui Iordaniei:
Dăncilă despre anularea vizitei regelui Iordaniei: "Nu e vina mea. Preşedintele să-l sune"

Premierul României a declarat marţi seară că nu are nicio vină în ceea ce priveşte anularea vizitei regelui Abdullah al Iordaniei. 

Iohannis avertizat de analiști. Riscul referendumului pe justiție
Iohannis avertizat de analiști. Riscul referendumului pe justiție

Klaus Iohannis a decis să convoace referendumul privind legile justiţiei. Şeful statului s-a întâlnit cu reprezentanţi ai societăţii civile şi le-a spus că în mai vrea să afle părerea oamenilor despre modificările pe care PSD le-a adus legilor justiției.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.