Cîţu, despre spitale: Mă interesează să văd ce s-a implementat după tragedia de la Piatra Neamţ

01-02-2021 10:28


Premierul Florin Cîțu a evitat, luni să îl critice pe ministrul Sănătății Vlad Voiculescu pentru tragedia din spitalul Matei Balș, în urma căreia au murit 7 oameni.

”Încă analizăm situația, primim rapoarte în fiecare zi. Vorbeam cu domnul Tătaru, sunt câteva rapoarte care deja existau și trebuie să mă uit peste ele, au fost trimise la Ministerul Sănătății. Aș vrea să văd ce măsuri au fost implementate din acele rapoarte până acum. Deci situația este încă sub analiză, și atunci când vom avea concluzii vom veni cu ele. V-am spus foarte clar că nimeni nu este mai presus de lege și dacă găsim cineva a fost vinovat va trebui să răspundă.” - a spus Cîțu.

Întrebat de jurnaliști dacă este mulțumit de modul în care a reacționat Voiculescu, șeful Guvernului a declarat că acum este ”prea rapid după ce s-a întâmplat” ca să se pronunțe.

În schimb, el a precvizat că îl intereseaza mai mult să vadă ce s-a implementat dupa tragedia de la Spitalul Piatra Neamţ.

”Repet, este o anchetă în curs  de derulare și vom vedea exact ce s-a întâmplat. Pe mine mă intereseaza mai mult să vad ce s-a implementat dupa tragedia de la Piatra Neamţ, de exemplu, pentru că a existat o anchetă și un plan de măsuri”, a declarat premierul.

O echipă mixtă formată din procurori, poliţişti criminalişti şi specialişti de la INSEMEX Petroşani continuă luni cercetările la faţa locului în cazul incendiului izbucnit la un pavilion al Institutului "Matei Balş", unde erau trataţi pacienţi cu COVID-19.

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, la Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei se vor relua audierile de martori, fiind chemate cadre medicale, dar şi rude ale victimelor.

La INML au mai rămas de identificat două dintre victimele incendiului, ale căror trupuri au fost carbonizate.

Anchetatorii desfăşoară şi verificări referitoare la activitatea privind serviciile de apărare contra incendiilor, de mentenanţă a instalaţiei electrice şi de pază a spitalului.

Parchetul a deschis în acest caz un dosar penal in rem, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Incendiul de la "Matei Balş" a izbucnit vineri, în jurul orei 5,00, la parterul unui pavilion, unde erau internaţi bolnavi cu COVID-19. Trei pacienţi au murit carbonizaţi şi o a patra victimă a decedat după ce manevrele de resuscitare au eşuat.

Ulterior, într-o baie a fost găsită o altă persoană decedată iar sâmbătă a decedat un bărbat de 70 de ani, care fusese transferat la Spitalul Universitar.

Duminică, a decedat o femeie de 67 de ani, care era internată la un etaj superior al pavilionului unde a izbucnit incendiul şi a fost transferată într-o secţie ATI a acestei unităţi sanitare.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO