Momentele de groază de la Matei Balș, povestite de medicul de gardă: „Acei bieţi oameni mai aveau o şansă”

Ultima actualizare: 31-01-2021 20:05

Directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş a retrăit duminică momentele de groază de vineri dimineaţă, când un incendiu devastator a izbucnit într-un salon cu pacienţi cu Covid.

Doctorul Cătălin Apostolescu era de gardă în momentul în care flăcările au pus stăpânire pe pavilionul 5 şi a fost unul dintre cei care au încercat să salveze pacienţii ameninţaţi de vâlvătaie.

Dr. Cătălin Apostolescu, director medical la Institutul Matei Balș: „Momentele au fost tragice şi, sincer să fiu, nu vreau să mi le reamintesc acum. Mi le-am reamintit deja în declaraţie”.

Doctorul Cătălin Apostolescu a fost de gardă în în noaptea de joi spre vineri, iar dimineaţa, când a izbucnit incendiul, a auzit ţipetele pacienţilor cuprinși de flăcări şi a încercat să dea o mână de ajutor pentru salvarea lor.

Dr. Cătălin Apostolescu: „Am făcut tot ceea ce se putea face. La cât de violent era şi cât de rapid evoluau lucrurile, acei bieţi oameni mai aveau o şansă să fie salvaţi. Am reuşit să salvăm 97 din 101”.
Reporter: „Cât de riscant a fost? Nu doar pentru pacienţi, ci şi pentru personalul medical?”
Dr. Cătălin Apostolescu: „Foarte riscant”.

Medicul susţine că nu ar fi remarcat că în salon să fi fost vreo aerotermă, că pacienţii spitalizaţi nu ar fi avut confort termic sau că procedurile privind manipularea surselor de oxigen n-ar fi fost respectate. Se fereşte însă să spună ce anume ar fi provocat nenorocirea.

Şi asistentele din pavilionul distrus de incendiu sunt încă în stare de şoc şi povestesc cu greu prin ce au trecut. Au fost audiate ca martore, de către ofiţerii de la Serviciul Omoruri.

Pentru a treia zi consecutiv, criminaliştii şi experţii în incendii s-au întors în saloanele distruse de foc. Cercetarea la faţa locului se dovedeşte extrem de anevoioasă, iar probele care să arate ce anume a provocat deazstrul sunt greu de găsit.

Imediat ce vor fi terminat de analizat aparatura medicală din salonul în care a izbucnit incendiul, anchetatorii vor începe să spargă pereţii, pentru a vedea care este starea instalaţiei electrice, dar şi pentru a decupa toate prizele din aceste încăperi. toate aceste aparate medicale vor fi trimise apoi la institutul de protecţie antiexplozivă de la Petroşani pentru a fi expertizate.

Deşi concluziile oficiale ale anchetei sunt departe de a fi cunoscute, ministrul Sănătăţii este convins că trebuie modernizate urgent instalaţiile electrice, dar şi cele de oxigen, care par a fi principalul motiv al unor astfel de accidente teribile.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: „Investiții mari întâi, respectiv evaluarea infrastructurii de gaze medicale şi a infrastructurii electrie şi, pe de altă parte, o mai bună finanţare a mentenanţei, în special în secţiile ATI, secţiile cele mai expuse”.

De altfel, specialiştii Societăţii Romane de Anestezie şi Terapie Intensivă avertizează că saloanele în care pacienţii sunt susţinuţi şi cu ajutorul oxigenului sunt adevărate bombe cu ceas în absenţa unor sisteme de monitorizare şi protecţie.

În incintele medicale, concentrația de oxigen în aer nu trebuie să depășească valoarea de 25%, iar semnalarea și evitarea unei astfel de situații periculoase se face prin monitorizare continuă a concentrației de oxigen cu senzori, cu analizoare de oxigen.

Pe de altă parte, medicii de la Institutul Matei Balş au anunţat că o pacientă aflată în stare gravă din cauza infecţiei Covid a murit. Însă fără nicio legătură cu incendiul de vineri dimineaţa. Atunci, pacienta respectivă se afla într-un salon de la etajul trei al paviolionul 5 şi a fost mutată ulterior, fără să fi suferit nici măcar o intoxicaţie cu fum, în secţia de terapie intensivă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO