Ce urmează după moţiunea de cenzură. Partidele, chemate vineri la Cotroceni
Guvernul a fost demis prin moţiune de cenzură. Ce urmează însă apoi? Ce se întâmplă cu Guvernul Dăncilă?
După adoptarea moţiunii de cenzură, Viorica Dăncilă este demisă, şi odată cu ea de toţi miniştrii din Guvern. Preşedintele Klaus Iohannis urmează să cheme la consultări, chiar vineri, reprezentanţii partidelor parlamentare, pentru formarea unei majorităţi care să susţină un nou prim-ministru.
Iohannis: ”Astăzi a câștigat România. Voi convoca partidele la prima rundă de consultări”
Dacă Parlamentul nu acordă votul de încredere noului Guvern în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură, teoretic Parlamentul poate fi dizolvat, dar nu şi în momentul de faţă, deoarece ne aflăm în ultimele 6 luni ale mandatului preşedintelui. Preşedintele poate însă dizolva Parlamentul după alegerile prezidenţiale, care vor avea loc înaintea termenului de 60 de zile.
Totuşi, până la formarea noului Guvern, fostul executiv, în acest caz cel condus de Viorica Dăncilă, rămâne în funcţie, dar, conform Constituţiei, "îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern".
Guvernul Dăncilă este al patrulea din istoria României democratice demis prin moţiune de cenzură, după guvernul Boc 2 (care a fost înlocuit de un guvern condus tot de Emil Boc), guvernul Mihai-Răzvan Ungureanu și guvernul Grindeanu (înlocuit tot de un guvern PSD-ALDE, cel condus de Mihai Tudose).
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, PSD, Parlament, viorica dancila, motiune de cenzura, vot, dezbatere, opozitie, demis,
Dată publicare:
10-10-2019 14:48