Anca Dragu, aleasă la șefia Senatului. Este prima femeie care va ocupa această funcție

Anca Dragu
Agerpres

Anca Dana Dragu Paliu a fost votată pentru funcția de președinte al Senatului, fiind prima femeie care va ocupa această funcție în România.

Ea a obţinut 75 de voturi ”pentru” şi 51 de voturi ”împotrivă”, dintr-un total de 133 de voturi exprimate, din care 7 au fost nule.

În cursa pentru această funcţie a mai fost înscris senatorul PSD Lucian Romaşcanu, care a obţinut 51 de voturi ”pentru” şi 75 ”împotrivă”.

Dragu: "Senatul trebuie să revină la rolul să legitim"

 

Anca Dragu îşi doreşte un Senat în care să domine respectul. ”Senatul trebuie să revină la rolul să legitim, adică un for al dezbaterilor şi nu un instrument al intereselor înguste de grup”, a declarat noul preşedinte al Senatului.

Citește și
Diana Sosoaca
Senatul a cerut DSP să verifice adeverinţa care o scutește pe Şoşoacă de purtarea măștii de protecție
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

„Vă asigur că că voi fi un preşedinte al Senatului echidistant şi corect, nu voi ţine cont de culoarea politică, ci de interesele celor pe care-i reprezentăm”, a afirmat Anca Dragu, după alegerea în funcţia de preşedinte, transmite News.ro.

”Îmi doresc ca întreg mandatul acestui Senat să stea sub auspiciile noţiunii de respect: respect pentru cetăţenii acestei ţări, respect entru cei pe care-i reprezentăm, respect faţă de colegi. (...) trebuie să conştientizăm că un senator nu se află deasupra legii se află în slujba şi în serviciul cetăţenilor. Respect înseamnă că Senatul trebuie să revină la rolul să legitim, adică un for al dezbaterilor şi nu un instrument al intereselor înguste de grup. Politicienii trebuie să se gândească exclusiv la binele public, nu la binele personal”, a adăugat aceasta.

Dragu îşi doreşte ca Senatul să fie ”o instituţie transparentă şi deschisă oamenilor”, având în vedere că Parlamentul se află în acest moment ”la cote minime” în ceea ce priveşte gradul de încredere, sub 10% în ultimele sondaje.

Preşedintele Senatului a vorbit şi despre digitalizarea instituţiei care trebuie să se adapteze la nevoile oamenilor şi alte priorităţi ale mandatului său.

”Mă aflu în faţa dumneavoastră ntr-o ipostază n care s-au mai aflat 46 de persoane, atâţia preşedinţi având Senatul de la înfiinţare. Astăzi este o premieră, asistăm la un moment istoric, prima zi în care preşedintele Senatului, cel de-al doilea om în stat, este o femeie”, a mai afirmat Dragu.

Cine este Anca Dragu

 

Anca Dana Dragu Paliu, născută la 3 mai 1972,  a studiat la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice din București.

Ulterior, a urmat un program de studii postuniversitare în politici economice și afaceri internaționale, la Universitatea Georgetown din Statele Unite ale Americii. Ulterior, a obținut o diplomă de master în politici publice de la SNSPA, iar după aceea pe cel de doctor în științe economice, tot la Academia de Studii Economice București.

Între anii 1996 și 2001, Anca Dragu a fost economist în cadrul Băncii Naționale a României (BNR). Apoi, până în 2013, a activat în cadrul Fondului Monetar Internațional. În următorii doi ani a fost analist economic în cadrul Comisiei Europene.

Anca Dragu a fost ministru al Finanțelor Publice între 17 noiembrie 2015, când l-a înlocuit pe Eugen Teodorovici, odată cu instalarea Guvernului Dacian Cioloș, și 4 ianuarie 2017, când a predat portofoliul lui Viorel Ștefan.

Atribuțiile președintelui Senatului

 

În calitate de preşedintele al Senatului, Anca Dragu are de acum următoarele atribuţii:

- convoacă Senatul în sesiuni ordinare şi extraordinare;

- conduce lucrările Senatului, asistat de doi secretari;

- acordă cuvântul, moderează discuţiile, sintetizează problemele supuse dezbaterii, stabileşte ordinea votării, anunţă rezultatul acesteia şi proclamă rezultatul votului;

- asigură menţinerea ordinii în timpul dezbaterilor şi respectarea regulamentului;

- conduce lucrările Biroului permanent;

- reprezintă Senatul în relaţiile cu Preşedintele României, Camera Deputaţilor, Guvernul şi Curtea Constituţională;

- reprezintă Senatul în relaţiile interne şi externe;

- poate sesiza Curtea Constituţională, în condiţiile prevăzute la art.144 lit.a) şi b) din Constituţie;

- dispune de fondul preşedintelui, conform legii şi în limitele prevederilor bugetare;

- aprobă decontarea cheltuielilor pentru deplasările în străinătate pe care le-a dispus;

- aprobă indemnizaţiile persoanelor utilizate în cadrul Senatului în calitate de colaboratori, precum şi decontarea cheltuielilor suportate de persoanele invitate pentru audieri la Senat;

- îndeplineşte şi alte atribuţii prevăzute de prezentul regulament sau însărcinări date de Senat.

Preşedintele Senatului asigură interimatul funcţiei de Preşedinte al României, conform articolului 97 din Constituţie.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Simion, despre o posibilă sancționare a senatoarei Șoșoacă: "O trimitem la un alt medic"

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a declarat, luni, că aşteaptă verificările solicitate de Senat în privinţa adeverinţei medicale a senatoarei Diana Şoşoacă, prin care este exceptată de la purtarea măştii de protecţie.

Senatul a cerut DSP să verifice adeverinţa care o scutește pe Şoşoacă de purtarea măștii de protecție
Senatul a cerut DSP să verifice adeverinţa care o scutește pe Şoşoacă de purtarea măștii de protecție

Comisia pentru validare a Senatului a solicitat, luni, Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) să verifice şi să răspundă cu privire la adeverinţa medicală a Dianei Şoşoacă prin care este exceptată de la purtarea măştii.

VIDEO. Parlamentarii au ignorat restricțiile Covid-19 și au mâncat la restaurantul Senatului
VIDEO. Parlamentarii au ignorat restricțiile Covid-19 și au mâncat la restaurantul Senatului

Unii parlamentari din noua legislatură nu au ținut cont de restricțiile impuse de epidemia de Covid-19, chiar din prima zi în care a avut loc ședința în noua formulă, după scrutinul din 6 decembrie.

Noul Parlament își preia mandatul. Vom avea 465 de deputați și senatori
Noul Parlament își preia mandatul. Vom avea 465 de deputați și senatori

Noii deputați și senatori ai României s-au întrunit pentru prima dată la Parlament. Au început cu pauze multe, s-au plimbat pe holuri și s-au îmbulzit la aparatele de verificare a cartelelor.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak
Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak

O parte dintre avioanele Typhoon pe care Marea Britanie le avea în România - la Mihail Kogalniceanu - au fost trimise în Orientul Mijlociu pentru apărarea Israelului.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.