Anca Dragu, aleasă la șefia Senatului. Este prima femeie care va ocupa această funcție

Ultima actualizare: 21-12-2020 23:22
Anca Dragu
Agerpres

Anca Dana Dragu Paliu a fost votată pentru funcția de președinte al Senatului, fiind prima femeie care va ocupa această funcție în România.

Ea a obţinut 75 de voturi ”pentru” şi 51 de voturi ”împotrivă”, dintr-un total de 133 de voturi exprimate, din care 7 au fost nule.

În cursa pentru această funcţie a mai fost înscris senatorul PSD Lucian Romaşcanu, care a obţinut 51 de voturi ”pentru” şi 75 ”împotrivă”.

Dragu: "Senatul trebuie să revină la rolul să legitim"

 

Anca Dragu îşi doreşte un Senat în care să domine respectul. ”Senatul trebuie să revină la rolul să legitim, adică un for al dezbaterilor şi nu un instrument al intereselor înguste de grup”, a declarat noul preşedinte al Senatului.

„Vă asigur că că voi fi un preşedinte al Senatului echidistant şi corect, nu voi ţine cont de culoarea politică, ci de interesele celor pe care-i reprezentăm”, a afirmat Anca Dragu, după alegerea în funcţia de preşedinte, transmite News.ro.

”Îmi doresc ca întreg mandatul acestui Senat să stea sub auspiciile noţiunii de respect: respect pentru cetăţenii acestei ţări, respect entru cei pe care-i reprezentăm, respect faţă de colegi. (...) trebuie să conştientizăm că un senator nu se află deasupra legii se află în slujba şi în serviciul cetăţenilor. Respect înseamnă că Senatul trebuie să revină la rolul să legitim, adică un for al dezbaterilor şi nu un instrument al intereselor înguste de grup. Politicienii trebuie să se gândească exclusiv la binele public, nu la binele personal”, a adăugat aceasta.

Dragu îşi doreşte ca Senatul să fie ”o instituţie transparentă şi deschisă oamenilor”, având în vedere că Parlamentul se află în acest moment ”la cote minime” în ceea ce priveşte gradul de încredere, sub 10% în ultimele sondaje.

Preşedintele Senatului a vorbit şi despre digitalizarea instituţiei care trebuie să se adapteze la nevoile oamenilor şi alte priorităţi ale mandatului său.

”Mă aflu în faţa dumneavoastră ntr-o ipostază n care s-au mai aflat 46 de persoane, atâţia preşedinţi având Senatul de la înfiinţare. Astăzi este o premieră, asistăm la un moment istoric, prima zi în care preşedintele Senatului, cel de-al doilea om în stat, este o femeie”, a mai afirmat Dragu.

Cine este Anca Dragu

 

Anca Dana Dragu Paliu, născută la 3 mai 1972,  a studiat la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice din București.

Ulterior, a urmat un program de studii postuniversitare în politici economice și afaceri internaționale, la Universitatea Georgetown din Statele Unite ale Americii. Ulterior, a obținut o diplomă de master în politici publice de la SNSPA, iar după aceea pe cel de doctor în științe economice, tot la Academia de Studii Economice București.

Între anii 1996 și 2001, Anca Dragu a fost economist în cadrul Băncii Naționale a României (BNR). Apoi, până în 2013, a activat în cadrul Fondului Monetar Internațional. În următorii doi ani a fost analist economic în cadrul Comisiei Europene.

Anca Dragu a fost ministru al Finanțelor Publice între 17 noiembrie 2015, când l-a înlocuit pe Eugen Teodorovici, odată cu instalarea Guvernului Dacian Cioloș, și 4 ianuarie 2017, când a predat portofoliul lui Viorel Ștefan.

Atribuțiile președintelui Senatului

 

În calitate de preşedintele al Senatului, Anca Dragu are de acum următoarele atribuţii:

- convoacă Senatul în sesiuni ordinare şi extraordinare;

- conduce lucrările Senatului, asistat de doi secretari;

- acordă cuvântul, moderează discuţiile, sintetizează problemele supuse dezbaterii, stabileşte ordinea votării, anunţă rezultatul acesteia şi proclamă rezultatul votului;

- asigură menţinerea ordinii în timpul dezbaterilor şi respectarea regulamentului;

- conduce lucrările Biroului permanent;

- reprezintă Senatul în relaţiile cu Preşedintele României, Camera Deputaţilor, Guvernul şi Curtea Constituţională;

- reprezintă Senatul în relaţiile interne şi externe;

- poate sesiza Curtea Constituţională, în condiţiile prevăzute la art.144 lit.a) şi b) din Constituţie;

- dispune de fondul preşedintelui, conform legii şi în limitele prevederilor bugetare;

- aprobă decontarea cheltuielilor pentru deplasările în străinătate pe care le-a dispus;

- aprobă indemnizaţiile persoanelor utilizate în cadrul Senatului în calitate de colaboratori, precum şi decontarea cheltuielilor suportate de persoanele invitate pentru audieri la Senat;

- îndeplineşte şi alte atribuţii prevăzute de prezentul regulament sau însărcinări date de Senat.

Preşedintele Senatului asigură interimatul funcţiei de Preşedinte al României, conform articolului 97 din Constituţie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO