Locul magic din Romania unde copiii bolnavi invata sa lupte impotriva cancerului. "Aici ma simt ... copil in firea mea, copil sanatos"

Ultima actualizare: 15-12-2017 16:23

ROMANIA TE IUBESC, duminica, 18:00, la ProTV. Intr-un loc magic, construit pentru copii aflati in suferinta, acolo vom merge duminica la "Romania, te iubesc!".

In tara noastra, cateva mii de copii, nimeni nu stie exact cati, sufera de cancer. Iar sistemul nostru medical nu este pregatit sa ajute mintea si sufletul acestor pacienti fragili sa lupte cu boala. Duminica, vom vedea cum un roman a construit pentru ei o tabara unde prind energie ca sa infrunte suferinta.

“In primul rand am crezut ca nu mai am mult de trait. Asa am crezut. Dar m-a convins doctorul ca nu e chiar atat de grav si ca pot sa imi continui viata”, sunt marturiile lui Leo, un copil lovit de boala.

De cativa ani, viata lui Leo se imparte intre patul din salon si spatiul de joaca din spital. Rareori mai ajunge pe acasa. Numara in fiecare zi minutele si orele care curg odata cu substanta cu nume ciudat din tulumba agatata de stativ.

Povestea lui este povestea miilor de copii bolnavi de cancer din Romania. O boala cumplita i-a condamnat sa traiasca in spitale, acolo unde rar gasesti specialisti care, pe langa tratamentul cu chimicale, sa ii scoata din starile de depresie in care cad, sa ii faca sa uite de suferinta, sa le dea speranta, sa le reaminteasca ce inseamna copilaria.

Duminica, la "Romania te iubesc" aflati cum se poate pompa energie in sufletele acestor micuti pentru a le da forta sa lupte cu boala.

Intr-un sat de langa statiunea Pucioasa, in curtea si casa parintilor sai, Vlad Voiculescu a construit o tabara pentru acesti copii, dupa ce a vazut un film cu un astfel de loc ridicat de actorul Paul Newman, peste ocean.

"Inainte sa mor vreau sa fie aici o tabara ca aia. Cand am vazut filmuletul ala am zis ca daca fac asta pana mor atunci aia e o treaba”, s-a gandit initiatorul proiectului, Vlad Voiculescu.

Mai bine de 50 de voluntari au venit aici si au muncit zi si noapte pentru ca micutilor sa nu le lipseasca nimic. Cum i-a convins Vlad sa vina in acest loc aflati duminica. Cand au pasit in tabara, pustii nu stiau la ce sa se astepte.

Povestile lor sunt sfasietoare. O boala crunta, care face selectii nemiloase si de neinteles, i-a ales pe ei. Iar ei trebuie sa lupte, de multe ori singuri. Multi dintre ei ajung sa se izoleze si sa fie izolati de cei din jur, iar asta le agraveaza suferinta.

In doar o doar o saptamana insa, in tabara, inconjurati de atentia voluntarilor, sustinuti si incurajati, starea lor s-a schimbat radical. Au prins curaj, incredere si voie buna. Au redescoperit copilaria.

Duminica aflati cum poate functiona un astfel de loc. Cata munca este in spate, de unde vin banii, cum este organizat si ce va intampla in viitor in acesta tabara. Un loc pe care sistemul de sanatate din Romania ar trebui sa il ia de exemplu. Sa invete ca ajutand mintea si sufletul acestor copii ii poate ajuta sa lupte cu boala, le poate oferi o sansa mai mare la viata. Aflati intreaga poveste, duminica la Romania, te iubesc, cand va invitam in...MagiCamp.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO