''Zid uman'' la frontiera Mexic - SUA, in semn de protest fata de politica privind migratia: "Un simbol al urii lui Trump"


Ultimul update: Marti 21 Februarie 2017 07:12
Data publicarii: Sambata 18 Februarie 2017 12:00
Categorie: Stiri externe
zid uman, protest, granita Mexic - SUA - AFP, Getty

Mii de mexicani au format vineri ''un zid uman'' de-a lungul frontierei dintre Mexic si SUA pentru a protesta fata de planul presedintelui american Donald Trump de a construi un zid la granita de sud a tarii sale, relateaza AFP.

La actiunea de protest, organizata de catre autoritatile locale si asociatii civile, au participat numerosi studenti din Ciudad de Juarez (nord), precum si politicieni si lideri sociali locali. Sub privirile unei patrule americane de frontiera, manifestantii au format un lant uman lung de circa 1,5 km, tinandu-se de maini, unii dintre ei purtand drapele mexicane sau fiind imbracati in alb.

''Ciudad de Juarez (Mexic) si El Paso (SUA) sunt unul si acelasi oras. Nu vom fi niciodata separati'', le declara manifestantilor Oscar Leeser, primarul, nascut in Mexic, al orasului El Paso, de la frontiera americana, situat vizavi de Ciudad de Juarez.

El a facut apel la lupta pentru aceasta unitate ce caracterizeaza zonele de frontiera. ''Zidul este una dintre cele mai rele idei care exista. El nu va impiedica nici drogurile, nici migrantii. Este doar un simbol al urii lui Donald Trump, al rasismului presedintelui'', declara pentru AFP Ana Carolina Solis (31 de ani) studenta la stiinte sociale.

''Multi dintre noi au familia in El Paso, unde merg sa studieze. Multi oameni trec zilnic (frontiera), deoarece lucreaza acolo'', explica Leo Alvarez (34 de ani), lucrator social.

''Trump provoaca teama in randul concetatenilor nostri aflati in SUA. Trebuie sa ne exprimam solidaritatea cu ei si sa ne manifestam sprijinul. Daca ii expulzeaza, ii vom primi cu bratele deschise'', declara primarul orasului Ciudad de Juarez, Armando Cabada, prezent si el la actiunea de protest.

La o distanta de 1.200 de km de locul protestului, pe tarmul de la Oceanul Pacific, circa cincizeci de persoane s-au strans la sfarsitul zilei la frontiera dintre orasul mexican Tijuana si cel american San Diego, pentru a denunta, de asemenea, proiectul privind zidul.

Astfel de manifestari au loc aproape la o luna de la preluarea functiei de catre Trump, care a semnat un decret ce lanseaza construirea zidului la frontiera sudica si afiseaza dorinta de a accelera expulzarea imigrantilor ilegali din SUA.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO