Zelenski a recunoscut că avea informații de la CIA despre invazia Rusiei, dar nu a vrut să avertizeze cetățenii

volodimir zelenski
Shutterstock

Volodimir Zelenski se află în centrul unui val de critici, după ce The Washington Post a dezvăluit că nu a comunicat public informaţii de la CIA cu privire la iminenţa invaziei Rusiei, cu scopul de a nu provoca o panică generalizată.

„Să fie, oare, vorba despre o greşeală în comunicarea ireproşabilă a liderului ucrainean de până acum?” se întreabă Le Figaro.

În acest interviu-fluviu, citat de News.ro, pe care Zelenski l-a acordat marţi WP, el a recunoscut că nu a informat poporul despre iminenţa invaziei ruse şi că i-a minimalizat impactul.

 

”Dacă am fi răspândit haosul în populaţie înainte de invazie, ruşii ne-ar fi devorat”, se justifică el în ziar, subliniind că i-a fost teamă de o panică generalizată şi de o fugă masivă din ţară a populaţiei, dar şi de o prăbuşire economică fatală.

Citește și
donald trump jr
Efectul vizitei lui Donald Trump Jr. în Bulgaria. O mare companie și-a anunțat rapid revenirea pe piața din SUA

”Dacă am fi comunicat (invazia), atunci, aş fi pierdut şapte miliarde de dolari pe lună începând din octombrie (2021) şi până când au atacat ruşii. Ne-ar fi bătut în trei zile”, estimează el.

Zelenski declară că ucrainenii au retras sume de bani importante din conturi în săptămânile dinaintea izbucnirii războiului, conştienţi de faptul că ”acest lucru avea să afecteze economia ţării”.

Evocarea ameninţării invaziei nu ar fi făcut decât să accentueze acest lucru, declară el.

Ridicat la statutul de omul providenţial al Ucrainei de la începutul războiului, Zelenski respinge însă orice ascundere la scară mare.

El dă asigurări că ucrainenii ”aveau acces la orice informaţie care era disponibilă” despre iminenţa unui război şi aminteşte că armata rusă comasa militari şi material la frontiere de şase luni.

Nici măcar el însuşi nu a luat în calcul un război de această amploare, recunoaşte şeful statului ucrainean.

Singurul ”detaliu” important pe care preşedintele ucrainean mărturiseşte că nu l-a comunicat este o informare de la CIA, porivit căreia ruşii aveau să debarce pe aeroportul din Hostomel, să vină rapid la Kiev şi să-l îndepărteze de la putere.

Însă, a posteriori, Zelenski se felicită pentru poziţia sa şi consideră că a luat decizia cea bună, pentru că trupele ruse nu au reuşit să intre în capitală.

”Atunci când a început invazia, eram tot atât de puternici pe cât puteam fi”, dă el asigurări WP.

”Unii dintre compatrioţii noştri au plecat, dat majoritatea au rămas şi s-au bătut pentru casele lor. Iar oricât de cinic ar părea, aceştia sunt oamenii care i-au oprit pe ruşi”, declară el.

Aceste justificări nu mulţumesc însă populaţia Ucrainei, care-i reproşează preşedintelui, după publicarea interviului, faptul că a privilegiat sănătatea economiei ţării.

Mulţi estimează, pe reţele de socializare, că multe vieţi ar fi fost cruţate dacă Guvernul ar fi pregătit în mod corect populaţia de război.

Unii îşi împărtăşesc experienţa de război şi a haosului şi subliniază că ar fi trăit altfel această invazie dacă ar fi fost avertizaţi de amploarea ei.

Personalităţi publice îl atacă în mod direct pe Volodimir Zelenski, pe care-l acuză de faptul că se face vinovat, într-o anumită măsură, de atrocităţile comise de către ruşi.

Redactorul-şef al site-ului de ştiri Ukrainska Pravda, Sevgil Musaieva, se declară ”ofensată personal” de justificările şefului statului, pe care-l acuză de faptul că pune în discuţie inteligenţa poporului ucrainean.

Ea spune că nu ar fi fugit de război, dacă ar fi fost avertizată.

”Cum poate o persoană, care are pe conştiinţă Mariupolul, Bucea şi Hersonul, să îndrăznească să spună că o evacuare ar fi copleşit ţara?”, denunţă, la rândul său, jurnalistul Bohdan Butkevici, evocând locuri în care Rusia este acuzată de comiterea unor atrocităţi.

”El nu voia să pună ţara în stare de război, pentru că îi era frică de pierderea puterii”, îl acuză jurnalistul pe Zelenski.

Scriitoarea ucraineancă Katerina Babkina consideră că refuzul de a alerta civilii care trăiau în zone ameninţare este ”o greşeală de calcul strategic” şi o ”crimă”.

Unii îi iau însă apărarea lui Zelenski şi apreciază că toată lumea ştia că războiul se apropia şi că o declaraţie prezidenţială în acest sens nu ar fi avut un efect semnificativ.

 

Articol recomandat de sport.ro
E gata! Marius Șumudică a fost anunțat oficial că se desparte de Rapid
E gata! Marius Șumudică a fost anunțat oficial că se desparte de Rapid
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 178. Zelenski: Vara aceasta ar putea intra în istoria diferitelor ţări europene drept una dintre cele

Volodomir Zelenski
Zelenski: Dacă şantajul rusesc cu radiaţii continuă, vara aceasta ar putea intra în istorie drept una dintre cele mai tragice

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelkenski, a declarat că restabilirea securităţii depline la centrala nucleară Zaporojie - aflată sub controlul forţelor ruse - poate începe odată cu misiunea internaţională.

centrala ucraina
Îngrijorări mari pentru centrala de la Zaporojie: Sunt 1,2 tone de uraniu acolo. Suficiente pentru întreaga Europă

A fost o noapte agitată pentru apărarea anti-aeriană rusă din peninsula Crimeea. În Sevastopol și în apropierea podului Kerci, au fost semnalate drone ucrainene și explozii pe cer.

emmanuel macron, vladimir putin
Macron denunţă ”atacul brutal” din Ucraina şi-i îndeamnă pe francezi ”să accepte să plătească preţul libertăţii”

Emmanuel Macron denunţă ”atacul brutal lansat de Vladimir Putin” în Ucraina şi-i îndeamnă pe francezi ”să accepte să plătească preţul libertăţii”, după ce a discutat la telefon cu liderul de la Kremlin, relatează AFP, scrie News.ro.

drona MQ-9 Reaper
Atac cu dronă împotriva Statului Major al flotei ruse la Marea Neagră, în Sevastopol | Video

Un atac cu dronă a vizat sâmbătă Statul Major al flotei ruse la Marea Neagră, în Sevastopol, fără să facă răniţi, a declarat guvernatorul acestui oraş din Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia, Mihail Razvojaiev, transmite AFP.

nikolaev
Bombardament rusesc în apropierea unei centrale nucleare. Anunțul făcut de armata ucraineană VIDEO

Nouă ucraineni - inclusiv patru copii - au fost răniţi sâmbătă într-un bombardament rus în oraşul Voznesensk, situat în apropiere de o centrală nucleară în regiunea Nikolaev, anunţă guvernatorul regional Vitali Kim.

Serghei Soigu
Serghei Șoigu cataloghează posibila interdicție a vizelor UE pentru ruși drept „politică nazistă”

Ministrul apărării al Rusiei, Serghei Şoigu, a comparat sâmbătă o propunere ca Uniunea Europeană să interzică vizele turistice pentru cetăţenii ruşi cu o 'politică nazistă', transmite DPA.

soldati rusi
Rusia acuză Ucraina de otrăvirea unor militari ruşi din Zaporojie, regiune ocupată parţial. Reacția autorităților ucrainene

Ministerul rus al Apărării acuză sâmbătă Ucraina de otrăvirea unor militari ruşi, la sfârşitul lui iulie, în regiunea ucraineană Zaporojie, aflată parţial sub controlul armatei ruse, fără să prezinte probe în acest sens.

zaporojie
Ce s-a întâmplat la doar câteva ore după ce Vladimir Putin s-a angajat să permită accesul experților în centrala Zaporojie

Atacurile din ce în ce mai frecvente în spatele liniilor rusești pun presiune pe armata rusă, dar au și un puternic impact psihologic asupra liderului de la Kremlin.

Citește și...
Efectul vizitei lui Donald Trump Jr. în Bulgaria. O mare companie și-a anunțat rapid revenirea pe piața din SUA
Efectul vizitei lui Donald Trump Jr. în Bulgaria. O mare companie și-a anunțat rapid revenirea pe piața din SUA

O companie celebră vrea să revină pe piața din SUA, după o amendă de 45 de milioane de dolari, potrivit unui anunț făcut în timp ce îl găzduia pe Donald Trump Jr. în Bulgaria.

Români morți pe autostradă, în Ungaria. Trei bărbați care se întorceau din vacanța de Paște au decedat
Români morți pe autostradă, în Ungaria. Trei bărbați care se întorceau din vacanța de Paște au decedat

Trei români și-au pierdut viața și un altul a fost rănit în urma un accident grav petrecut duminică pe o autostradă din Ungaria. Victimele se întorceau în Franța, la muncă, după ce și-au petrecut Paștele acasă în România.

Cum arată Madridul și Lisabona după pana masivă de curent. „Locuitorii să rămână unde sunt”. GALERIE FOTO
Cum arată Madridul și Lisabona după pana masivă de curent. „Locuitorii să rămână unde sunt”. GALERIE FOTO

Spania este blocată de mai multe ore de cea mai mare pană de curent din istoria ei recentă. Probleme majore cu alimentarea cu electricitate au fost înregistrate și în Portugalia, în inclusiv în Lisabona, dar și în unele regiuni din Franța.

Recomandări
Surpriză mare în Parlament. Opoziția a învins majoritatea PSD-PNL-UDMR la moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii
Surpriză mare în Parlament. Opoziția a învins majoritatea PSD-PNL-UDMR la moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii

Moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii - intitulată ”Sistemul de pensii, un joc de-a alba neagra cu vieţile părinţilor şi bunicilor noştri” - a fost adoptată de Senat cu 61 de voturi pentru şi 59 de voturi contra. 

Vladimir Putin anunţă un armistiţiu de trei zile pe frontul din Ucraina, începând cu 8 mai
Vladimir Putin anunţă un armistiţiu de trei zile pe frontul din Ucraina, începând cu 8 mai

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunțat luni un armistiţiu de trei zile în Ucraina, în perioada 8-10 mai, pentru a marca 80 de ani de la victoria în al Doilea Război Mondial, a precizat Kremlinul într-un comunicat, citat de Le Monde.

Pană gigantică de curent în Peninsula Iberică. Spania și Portugalia, temporar fără electricitate. Nu se știe motivul | FOTO
Pană gigantică de curent în Peninsula Iberică. Spania și Portugalia, temporar fără electricitate. Nu se știe motivul | FOTO

Toată Spania și o parte din Portugalia - inclusiv Madrid și Lisabona – sunt afectate luni de o întrerupere a curentului. Nu se cunoaște motivul acestei căderi. Pana de curent afectează și părți din Franța.