Macron denunţă ”atacul brutal” din Ucraina şi-i îndeamnă pe francezi ”să accepte să plătească preţul libertăţii”

emmanuel macron, vladimir putin
AFP

Emmanuel Macron denunţă ”atacul brutal lansat de Vladimir Putin” în Ucraina şi-i îndeamnă pe francezi ”să accepte să plătească preţul libertăţii”, după ce a discutat la telefon cu liderul de la Kremlin, relatează AFP, scrie News.ro.

”Mă gândesc la poporul nostru, care va avea nevoie de tărie sufletească să privească în faţă vremurile care vin, să reziste incertitudinilor, uşurinţei şi adevrsităţii, iar unit să accepte să plătească preţul libertăţii noastre şi valorilor noastre”, a declarat Macron vineri seara, în cadrul unei ceremonii de marcare a 78 de ani de la eliberarea Bormes-les-Mimosas, în Var, la 17 august 1944.

”După atacul brutal lansat de Vladimir Putin la 24 februarie, războiul a revenit la câteva ore de frontiera noastră, pe pământul european”, a subliniat el, după ce a discutat vineri la telefon cu omologul său rus.

Cei doi lideri s-au prinunţat în favoarea trimerii ”cât mai curând” a unei misiuni de experţi internţaionali la Centrala Nucleară ucraineană Zaporijjea, aflată sun controul Rusiei, ţinta unor bombardamente recurente, care alimentează temeri cu privire la un ”nou Cernobîl”.

În ”acest război care tună la porţile noastre”, Emmanuel Macron a salutat ”rezistenţa eroică” a poporului ucrainean faţă de ”asalturi teribile ale armatei ruse şi supeanţilor ei”.

Citește și
Centrala nucleară de la Zaporojie
Când ar putea permite Rusia o vizită a AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

”Da, fantomele spiritului de revanşă, încălcările flagrante ale suveranităţii statelor, dispreţul intolerabil al popoarelor, voinţa imperialistă reapar din trecut pentru a se impune în cotidianul Europei noastre, a vecinilor noştri, prietenilor noşti”, a denunţat el.

Va fi o iarnă dificilă

 

Macron i-a avertizat deja pe francezi cu privire la o toamnă şi iarnă dificile, într-un interviu de Ziua Naţională a Franţei, din cauza riscului unor penurii de energie şi ”exploziei” preţurilor, induse de Războiul rus din Ucraina.

El a acuzat atunci Rusia de folosirea gazelor naturale ca ”armă de război”, prin livrarea livrărilor, ca răspuns la sancţiuni europene dure care o vizează, şi îndemna la ”intrarea colectivă într-o logică a sobrietăţii” energetice.

Gigantul rus Gazprom a anunţat vineri o nouă întrerupere a livrărilor de gaze naturaşe către Europa, timp de trei zile, din cauza unei ”mentenanţe”, alimentând temeri cu privire la o penurie în Uniunea Europeană.

Emmanuel Macron - care se află în concediu la Fort Brégançon, în comuna Bormes-les-Mimosas, de la 29 iulie - şi şefa Guvernului Élisabeth Borne se aşteaptă la o toamnă complicată din punct de vedere social, din cauza creşterii generale a costului traiului.

Ei urmează să revină la Paris miercuri, când are loc prima şedinţă de Guvern din toamnă, în care urmează să fie abordate mai multe reforme delicate, cu privire la asigurările de şomaj şi pensii.

 

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 178. Zelenski: Vara aceasta ar putea intra în istoria diferitelor ţări europene drept una dintre cele

Volodomir Zelenski
Zelenski: Dacă şantajul rusesc cu radiaţii continuă, vara aceasta ar putea intra în istorie drept una dintre cele mai tragice

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelkenski, a declarat că restabilirea securităţii depline la centrala nucleară Zaporojie - aflată sub controlul forţelor ruse - poate începe odată cu misiunea internaţională.

centrala ucraina
Îngrijorări mari pentru centrala de la Zaporojie: Sunt 1,2 tone de uraniu acolo. Suficiente pentru întreaga Europă

A fost o noapte agitată pentru apărarea anti-aeriană rusă din peninsula Crimeea. În Sevastopol și în apropierea podului Kerci, au fost semnalate drone ucrainene și explozii pe cer.

drona MQ-9 Reaper
Atac cu dronă împotriva Statului Major al flotei ruse la Marea Neagră, în Sevastopol | Video

Un atac cu dronă a vizat sâmbătă Statul Major al flotei ruse la Marea Neagră, în Sevastopol, fără să facă răniţi, a declarat guvernatorul acestui oraş din Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia, Mihail Razvojaiev, transmite AFP.

volodimir zelenski
Zelenski a recunoscut că avea informații de la CIA despre invazia Rusiei, dar nu a vrut să avertizeze cetățenii

Volodimir Zelenski se află în centrul unui val de critici, după ce The Washington Post a dezvăluit că nu a comunicat public informaţii de la CIA cu privire la iminenţa invaziei Rusiei, cu scopul de a nu provoca o panică generalizată.

nikolaev
Bombardament rusesc în apropierea unei centrale nucleare. Anunțul făcut de armata ucraineană VIDEO

Nouă ucraineni - inclusiv patru copii - au fost răniţi sâmbătă într-un bombardament rus în oraşul Voznesensk, situat în apropiere de o centrală nucleară în regiunea Nikolaev, anunţă guvernatorul regional Vitali Kim.

Serghei Soigu
Serghei Șoigu cataloghează posibila interdicție a vizelor UE pentru ruși drept „politică nazistă”

Ministrul apărării al Rusiei, Serghei Şoigu, a comparat sâmbătă o propunere ca Uniunea Europeană să interzică vizele turistice pentru cetăţenii ruşi cu o 'politică nazistă', transmite DPA.

soldati rusi
Rusia acuză Ucraina de otrăvirea unor militari ruşi din Zaporojie, regiune ocupată parţial. Reacția autorităților ucrainene

Ministerul rus al Apărării acuză sâmbătă Ucraina de otrăvirea unor militari ruşi, la sfârşitul lui iulie, în regiunea ucraineană Zaporojie, aflată parţial sub controlul armatei ruse, fără să prezinte probe în acest sens.

zaporojie
Ce s-a întâmplat la doar câteva ore după ce Vladimir Putin s-a angajat să permită accesul experților în centrala Zaporojie

Atacurile din ce în ce mai frecvente în spatele liniilor rusești pun presiune pe armata rusă, dar au și un puternic impact psihologic asupra liderului de la Kremlin.

Citește și...
Rusia ia măsuri împotriva unor companii IT străine, inclusiv TikTok, Telegram, Zoom, Discord și Pinterest
Rusia ia măsuri împotriva unor companii IT străine, inclusiv TikTok, Telegram, Zoom, Discord și Pinterest

Agenţia Federală pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, a anunţat vineri sancţiuni împotriva unor companii IT străine, printre care şi TikTok, Telegram, Zoom, Discord şi Pinterest, relatează Reuters.

Când ar putea permite Rusia o vizită a AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie
Când ar putea permite Rusia o vizită a AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie

O delegaţie a AIEA ar putea vizita centrala atomoelectrică ucraineană de la Zaporojie la începutul lunii septembrie, a declarat vineri Mihail Ulianov, reprezentantul Rusiei pe lângă organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena, unde se află AIEA.

Război în Ucraina, ziua 177. Zelenski: Rusia a organizat „şantajul nuclear”
Război în Ucraina, ziua 177. Zelenski: Rusia a organizat „şantajul nuclear”

ȘtirileProTV.ro au transmis cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia.  

Recomandări
VIDEO. Moment extrem de bizar, ”silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, ”silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea
Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari.

 

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.