Ce s-a întâmplat la doar câteva ore după ce Vladimir Putin s-a angajat să permită accesul experților în centrala Zaporojie
Atacurile din ce în ce mai frecvente în spatele liniilor rusești pun presiune pe armata rusă, dar au și un puternic impact psihologic asupra liderului de la Kremlin.
Cel puțin aceasta este evaluarea unui înalt oficial european citat de Reuters. Doar recentele explozii de la baza aeriană Saky din Crimeea au scos din uz peste jumătate din avioanele de luptă ale flotei aeriene din Marea Neagră. Același responsabil european apreciază că războiul se află într-un „moment de stagnare operațională”.
La câteva ore după ce Vladimir Puțin se angaja să permită accesul experților occidentali la centrala nucleară de la Zaporojie, rușii desfășurați acolo au lovit din nou orașul Nikopol, din imediata vecinătate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe de alta parte, CNN a comparat imaginile surprinse din satelit de compania Maxar începând cu 19 iulie și nu a constatat schimbări relevante ori distrugeri. Altfel zis, nu confirmă spusele lui Vladimir Putin, care i-a declarat vineri omologului său francez că ucrainenii lovesc întruna centrala.
Pentru localnicii din apropiere, pericolul este însă palpabil.
Localnică: Suntem foarte îngrijorați. Sunt 1,2 tone de uraniu acolo. Ar fi suficiente pentru întreaga Europă. Pentru noi toți. Nu e de glumit... Iar rușii spun că centrala e a lor... sau a nimănui!
Pe de altă parte, Gazprom a anunţat o nouă întrerupere a livrărilor de gaze naturale către Europa, timp de trei zile, din cauza unei "mentenanţe".
Zilele trecute, Gazprom a dat de înțeles că prețul gazelor naturale în Europa ar putea crește cu 60%, până la peste 4.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în condițiile în care exporturile gigantului rus continuă să scadă din cauza sancțiunilor occidentale. Tocmai la acest șantaj energetic al Moscovei a făcut aluzie Emmanuel Macron, care i-a avertizat pe francezi că se apropie o iarnă dificilă.
Emmanuel Macron: Mă gândesc la poporul nostru, care va avea nevoie de tărie sufletească să privească în faţă vremurile care vin, să reziste incertitudinilor, ispitei comodității și greutăților și, unit, să accepte să plătească preţul libertăţii noastre şi valorilor noastre.
În acest timp, ucrainenii testează în fiecare noapte apărarea antiaeriană rusă deasupra bazelor din Crimeea. Vineri noapte, a fost rândul Sevastopolului.
Acoperisul Statului Major al Flotei Ruse din Sevastopol a fost avariat de o dronă.
Tot sâmbătă, în jurul prâznului, a izbucnit un incendiu de proporţii în apropierea aeroportului din Soci, oraş staţiune la Marea Neagră, un loc preferat de președintele rus Vladimir Putin pentru a se întâlni cu liderii străini.