Îngrijorări mari pentru centrala de la Zaporojie: Sunt 1,2 tone de uraniu acolo. Suficiente pentru întreaga Europă

×
Codul embed a fost copiat

A fost o noapte agitată pentru apărarea anti-aeriană rusă din peninsula Crimeea. În Sevastopol și în apropierea podului Kerci, au fost semnalate drone ucrainene și explozii pe cer.

Europa este, însă, cu ochii pe centrala nucleară de la Zaporojie. Ucrainenii și rușii se acuză reciproc de atacuri in zonă, iar Vladimir Putin i-a declarat omologului său francez că există riscul unei „catastrofe de proporții".

Putin a anuntat totusi că va permite Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să trimită o echipă la centrală.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost bombardată din nou vineri

Ucrainenii și rușii dau vina în continuare unii pe ceilalți pentru tirurile periculoase de artilerie, dar apar tot mai multe dovezi care arată că rușii pun în pericol centrala. Un videoclip înregistrat în interior, în sala turbinelor, surprinde vehicule militare rusești, înghesuite la doar 130 de metri de un reactor nuclear.

Pentru localnicii din Energodar, orașul aflat în imediata apropiere, pericolul unui potențial accident nuclear este real.

Citește și
putin, macron
Putin i-a spus lui Macron că este de acord cu trimiterea unor experţi AIEA să inspecteze centrala nucleară Zaporojie
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Nadejda, localnică: "Suntem foarte îngrijorați. Sunt 1,2 tone de uraniu acolo. Ar fi suficiente pentru întreaga Europă. Pentru noi toți. Nu e de glumit... Iar rușii spun că centrala e a lor... sau a nimănui!"

Soțul femeii a lucrat la construcția centralei nucleare și susține că sunt puține șanse să aibă loc un accident.

"- Bineînțeles că e construită bine. Am lucrat și eu la ea.
- Nu o să explodeze?
- Nu.
- Sunteți sigur?
- 100%
- Mi-aș fi dat seama dacă ar fi fost cazul. Am talentul ăsta."

Rușii au anunțat, vineri, că vor să deconecteze centrala de la rețeaua electrică pentru a preveni o tragedie în cazul unui atac și să o alimenteze folosind generatoare pe motorină. Pe de alta parte, Kievul susține că Moscova vrea să trimită în Rusia energia electrică produsă de centrală.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU: "Bineînțeles, energia electrică produsă la Zaporojie este energie ucraineană și este necesară, mai ales iarna, poporului ucrainean. Iar acest principiu trebuie respectat pe de-a-ntregul."

Oficialii ruși au anunțat, vineri, pe toate canalele că ucrainenii ar avea în plan un atac asupra centralei, în a doua zi a vizitei secretarului general al ONU în Ucraina. În tabăra cealaltă, ucrainenii i-au acuzat pe ruși că vor să pună în scenă o provocare.

Ucrainenii testează apărarea antiaeriană rusă deasupra bazelor din Crimeea

În acest timp, ucrainenii testează în fiecare noapte apărarea antiaeriană rusă deasupra bazelor din Crimeea. În noaptea de vineri spre sâmbătă, a fost rândul Sevastopolului.

În replică, rușii au bombardat mai multe orașe ucrainene. În Harkov, dupa ultimele lovituri, au murit cel puțin 15 oameni și mai multe blocuri au fost făcute una cu pământul.

Localnic: "Se cutremură totul în jurul nostru și am văzut că fereastra dormitorului se prăbușește în fața blocului. Am simțit o înțepătură în spate. Am luat copilul, ne-am ascuns în subsolul casei pentru vreo 10 minute și, când am ieșit, am văzut sticlă spartă peste tot și mașini grav avariate."

Pe de altă parte, Statele Unite au anunțat că vor acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 775 de milioane de dolari. Pachetul va conține, printre altele, muniție pentru lansatoarele HIMARS, echipamente de deminare și drone de supraveghere aeriană. 

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski i-a mulţumit preşedintelui SUA Joe Biden, într-o postare pe Twitter, pentru noua tranşă de ajutor militar destinată ţării sale

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 178. Zelenski: Vara aceasta ar putea intra în istoria diferitelor ţări europene drept una dintre cele

Volodomir Zelenski
Zelenski: Dacă şantajul rusesc cu radiaţii continuă, vara aceasta ar putea intra în istorie drept una dintre cele mai tragice

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelkenski, a declarat că restabilirea securităţii depline la centrala nucleară Zaporojie - aflată sub controlul forţelor ruse - poate începe odată cu misiunea internaţională.

emmanuel macron, vladimir putin
Macron denunţă ”atacul brutal” din Ucraina şi-i îndeamnă pe francezi ”să accepte să plătească preţul libertăţii”

Emmanuel Macron denunţă ”atacul brutal lansat de Vladimir Putin” în Ucraina şi-i îndeamnă pe francezi ”să accepte să plătească preţul libertăţii”, după ce a discutat la telefon cu liderul de la Kremlin, relatează AFP, scrie News.ro.

drona MQ-9 Reaper
Atac cu dronă împotriva Statului Major al flotei ruse la Marea Neagră, în Sevastopol | Video

Un atac cu dronă a vizat sâmbătă Statul Major al flotei ruse la Marea Neagră, în Sevastopol, fără să facă răniţi, a declarat guvernatorul acestui oraş din Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia, Mihail Razvojaiev, transmite AFP.

volodimir zelenski
Zelenski a recunoscut că avea informații de la CIA despre invazia Rusiei, dar nu a vrut să avertizeze cetățenii

Volodimir Zelenski se află în centrul unui val de critici, după ce The Washington Post a dezvăluit că nu a comunicat public informaţii de la CIA cu privire la iminenţa invaziei Rusiei, cu scopul de a nu provoca o panică generalizată.

nikolaev
Bombardament rusesc în apropierea unei centrale nucleare. Anunțul făcut de armata ucraineană VIDEO

Nouă ucraineni - inclusiv patru copii - au fost răniţi sâmbătă într-un bombardament rus în oraşul Voznesensk, situat în apropiere de o centrală nucleară în regiunea Nikolaev, anunţă guvernatorul regional Vitali Kim.

Serghei Soigu
Serghei Șoigu cataloghează posibila interdicție a vizelor UE pentru ruși drept „politică nazistă”

Ministrul apărării al Rusiei, Serghei Şoigu, a comparat sâmbătă o propunere ca Uniunea Europeană să interzică vizele turistice pentru cetăţenii ruşi cu o 'politică nazistă', transmite DPA.

soldati rusi
Rusia acuză Ucraina de otrăvirea unor militari ruşi din Zaporojie, regiune ocupată parţial. Reacția autorităților ucrainene

Ministerul rus al Apărării acuză sâmbătă Ucraina de otrăvirea unor militari ruşi, la sfârşitul lui iulie, în regiunea ucraineană Zaporojie, aflată parţial sub controlul armatei ruse, fără să prezinte probe în acest sens.

zaporojie
Ce s-a întâmplat la doar câteva ore după ce Vladimir Putin s-a angajat să permită accesul experților în centrala Zaporojie

Atacurile din ce în ce mai frecvente în spatele liniilor rusești pun presiune pe armata rusă, dar au și un puternic impact psihologic asupra liderului de la Kremlin.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Ce spune Aleksandr Lukaşenko despre posibilitatea de a invada Ucraina
Ce spune Aleksandr Lukaşenko despre posibilitatea de a invada Ucraina

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, cel mai apropiat aliat al Kremlinului, a negat vineri că ar avea planuri de a ataca Ucraina, într-o întâlnire cu locuitorii districtului Prujana (regiunea Brest), din sud-vestul Belarusului, relatează EFE.

Putin i-a spus lui Macron că este de acord cu trimiterea unor experţi AIEA să inspecteze centrala nucleară Zaporojie
Putin i-a spus lui Macron că este de acord cu trimiterea unor experţi AIEA să inspecteze centrala nucleară Zaporojie

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au avut vineri o convorbire telefonică despre situaţia din Ucraina, a anunţat Kremlinul.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.