Proteste și indignare în Rusia. Oficialul care și-a cerut iertare în genunchi

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Protest spontan marți în piața centrală din Kemerovo, unde un mall a fost devastat duminică de un incendiu care a făcut cel puțin 64 de morți.

Viceguvernatorul regiunii Kuzbass, Serghei Țiviliov a ieșit în fața mulțimii. Oamenii l-au huidiut și au scandat „Ucigașii!”. Acesta și-a cerut iertare în genunchi în fața lor, relatează Ria Novosti. Vladimir Putin a calificat tragedia din Kemerovo drept "neglijență criminală".

Un valul de indignare a cuprins întreaga Rusie pe măsură ce iese la iveală amploarea neregulilor care au transformat centrul comercial într-o capcană mortală: uşi de urgenţă încuiate, extinctoare nefuncţionale, alarmă de incendiu defectă.

Localnicii contesta inclusiv bilanţul oficial al tragediei şi au protestat în timp ce preşedintele Putin se afla în oraş.

Mii de persoane au protestat spontan în Kemerovo, cerând o anchetă temeinică. Oamenii acuză autorităţile locale că nu au monitorizat respectarea normelor de siguranţă şi au cerut demisia guvernatorului Aman Tuleev.

La doi paşi de mulţimea înfuriată, dar în spatele uşilor bine închise, preşedintele Vladimir Putin ţinea una dintre deja faimoasele lui scenete publice de căutare a vinovaţilor.

Vladimir Putin: ”Cu ce avem de-a face aici? Nu e vorba de vreun război, n-a fost o explozie din senin în mină. Oamenii s-au dus la mall ca să se relaxeze. Mulţi copii.. . Putem vorbi şi de o problemă demografică la câţi oameni au pierit. Şi de ce toate astea? Din cauza unei neglijente criminale, a delăsării. Cum s-a putut întâmpla aşa ceva?

Atât de revoltat a ţinut să se afişeze preşedintele reales al Rusiei încât a fost dispus să pună degetul pe rana corupţiei generalizate din ţară: ”Problema reală e că nu poţi obţine niciun aviz fără să dai mită. Însă, dacă dai spaga, ţi se semnează orice. Şi nu le pasă deloc de siguranţa oamenilor. Asta e motivul pentru care s-a întâmplat aşa ceva.”

Dincolo de acuzaţii şi anchete, localnicii nu mai au lacrimi să-şi plângă copiii. Încolţite de flăcări, victimele au apucat să le trimită mesaje audio sau să-i sune pe cei dragi.

Majoritatea victimelor erau copii aflaţi în locuri de joacă sau în sălile de cinematograf de la ultimul etaj. Acolo s-ar fi declanşat incendiul, de la o brichetă aprinsă. Extinctorul nu a funcţionat, iar flăcările s-au extins cu o repeziciune incredibilă, după cum o dovedesc şi imaginile filmate de camerele de supraveghere.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

În doar câteva secunde, fumul invadează întreg etajul, iar cadrul se înnegurează cu totul. Pompierii au confirmat că ieşirile de urgenţă erau încuiate.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO