Valul doi al pandemiei lovește dur Europa. Mii de oameni au fugit din Atena, înainte ca Grecia să intre în carantină totală

Ultima actualizare: 07-11-2020 09:45

Al doilea val al pandemiei se revarsă tot mai amenințător peste Europa. Ziua de vineri a venit cu noi recorduri negative în Franţa şi Germania - aproape 60.500 de infectări în Hexagon şi peste 21.500 în landurile federale.

Pe de altă parte, Grecia intră de sâmbătă în carantină pentru cel puţin trei săptămâni.

Mii de oameni s-au grăbit vineri seară să plece din Atena către zone din provincie, unde speră să suporte mai uşor perioada de carantină.

Începând de sâmbătă dimineața, circulația va fi permisă numai din motive justificate. Cel puţin până la sfârşitul lunii, în Grecia vor rămane deschise doar magazinele alimentare, farmaciile, benzinăriile şi şcolile primare.

Dacă vor să iasă din case, oamenii trebuie să trimită un SMS autorităţilor, cu explicații.

Infographic: Europe Back in Lockdown Mode | Statista You will find more infographics at Statista

Şi în Polonia autoritățile sunt pe punctul de a institui carantina totală. Vineri, pentru a doua zi consecutiv, s-au înregistrat peste 27.000 de cazuri noi de infectare cu Sars-COV-2.

Sistemul medical abia mai face față. Ambulanțele stau și câte cinci ore la coadă pentru a lăsa pacienții în grija doctorilor.

Sebastian Szpak, doctor: "Cea mai mare problemă a noastră e lipsa de paturi pentru pacienții COVID. Nu mai sunt paturi libere pe nicăieri. Avem colegi care își petrec ore întregi cautând paturi pentru bolnavi în alte spitale, dar răspunsul e mereu același: "nu avem locuri".

Chiar și stadionul național din Varșovia a fost transformat în spital de campanie.

Marzena Wojewodzka-Zelezniakowicz, doctor: "Lucrăm într-un ritm greu de susținut. Avem încontinuu probleme cu lipsa de personal. Nu găsim doctori care să ne ajute. Toți preferă posturi mai ușoare. Așa că trebuie să-i protejăm pe cât posibil pe doctorii disponibili. Dacă ne părăsesc și ei, rămânem descoperiți. E muncă foarte grea, de aceea nu vor să vină".

De sâmbătă sunt închise majoritatea magazinelor din mall-uri, teatrele, muzeele, galeriile şi sălile de cinema.

Toţi elevii care nu învaţau deja de la distanţă vor face acest lucru începând de luni, iar hotelurile vor primi doar clienţi veniţi în scop de afaceri.

Dacă aceste măsuri nu dau rezultate, "într-o săptămână sau în zece zile vom avea o carantină la nivel naţional, care va fi foarte severă", a avertizat șeful Guvernului.

Mai multe zone din Italia sunt deja în carantină parțială. Noi restricții au fost impuse în patru regiuni, printre care Lombardia, greu încercată de coronavirus în primăvară.

Numărul infectărilor este iar pe o pantă ascendentă. În ultimele 24 de ore, boala a fost fatală pentru 445 de bolnavi - bilanț ce nu a mai fost atins de șase luni.

 

Proteste violente în Slovenia, armata mobilizată în Anglia

 

În țara vecină, Slovenia, o manifestaţie, organizată în Ljubljana împotriva măsurilor de izolare a escaladat și s-a ajuns la incidente violente.

Spiritele s-au încins în faţa clădirii Parlamentului, unde erau adunați sute de protestatari. Unii dintre demonstranți au aruncat cu sticle, pietre şi petarde către poliţiştii care îi avertizau că încalcă prevederile luate pentru combaterea pandemiei.

În cele din urmă, forțele de ordine au fost nevoite să răspundă cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă. Mai multe persoane au fost rănite.

Armata a fost mobilizată și în Liverpool. Dar, de această dată, pentru a ajuta la testarea întregii populații, indiferent dacă oamenii au sau nu simptome.

Liverpool este una dintre cele mai afectate zone din Marea Britanie, cu o rată mare de transmitere a noului coronavirus.

Nici în Asia veștile nu sunt bune. În Coreea de Sud, autorităţile au decis închiderea a zeci de şcoli din diferite provincii, după ce mai mulţi elevi şi profesori au fost testaţi pozitiv.

La nivel naţional, vineri au fost raportate 145 de noi cazuri, cu aproape jumătate mai multe decât joi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO