Un psihiatru ieșean explică de ce oamenii ignoră acum pericolul pandemiei. ”Sindromul ”broaștei fierte” și Covidul. E clasic”

Ultima actualizare: 06-11-2020 21:17
Brașovenii, avertizați prin RO ALERT despre răspândirea infecției. Un pompier în plină putere, răpus de Covid în câteva ore
StirilePROTV

Oamenii s-au obișnuit cu prezența Covid-19 ”pentru că morții nu vorbesc” și de aceea ignoră acum pericolul pandemiei, consideră psihiatrul Ovidiu Alexinschi. Potrivit acestuia, comportamentul oamenilor poate fi comparat cu sindromul ”broaștei fierte”.

 

“Sindromul „broaştei fierte” şi Covidul. E clasic. Dacă arunci o broască vie într-o oală cu apă fiartă va sări ca arsă pentru a-şi salva viaţa. Dacă însă pui broasca într-o oală cu apă rece care apoi începe să fiarbă încet și progresiv, broasca nu va simţi pericolul şi se va adapta la temperatura din ce în ce mai mare. Atunci când apa va fi extrem de fierbinte broasca va muri, pentru că nu mai are energie pentru a sări din oală, pentru a se salva. Încercând să se adapteze la creșterea temperaturii și-a consumat toată resursa vitală”, a explicat psihiatrul Ovidiu Alexinschi, directorul medical al Institutului de Psihiatrie Socola, scrie Ziarul de Iași.

Așa și oamenii, s-au obișnuit cu pandemia și au ajuns acum să-i ignore pericolul.

”Pe 15 mai, la ieşirea din starea de urgenţă, în România se înregistrau 190 cazuri noi și un total de 16437 pozitivi, de la începutul pandemiei. Uşor-uşor, tiptil-tiptil, oamenii s-au obişnuit cu promisiunea unei vieți cvasi-normale, cu relaxarea, cu ridicarea restricţiilor, astfel încât de exemplu, pe 15 august se raportau 1328 de noi cazuri şi un total de 69374 pozitivi la nivel naţional. O lună mai târziu cifrele erau triplate- 4013 noi cazuri/zi și 168490 infectati în total. După alte 2 săptămâni, pe 30 octombrie se ajunsese la 6546 /zi, pentru ca astăzi, la doar o săptamână distanţă să se apropie de 10000 noi cazuri/zi”, mai spune psihiatrul.

 

”Realitatea rece a catastrofei umanitare”

 

Iar perspectivele sunt cât se poate de sumbre, în acest scenariu pe care specialistul nu se ferește să-i spună ”catastrofă umanitară”.

”Fără cuvinte. Sunt de prisos. Pentru că morţii nu vorbesc. Iar miile de vieți pierdute până acum sunt preambulul dramei din următoarele luni. Şi nici alegerile, nici perspectiva Crăciunului nu vor împodobi cu fundiţă roșie realitatea rece a catastrofei umanitare. Putem citi acum dincolo de caducitatea intereselor de moment, în înţelesul profund al filosofului Nicolae Steinhardt, cu speranţa unei decizii pur raţionale, neviciată politic: “Neîmpotrivindu-se la timp, omul devine treptat incapabil de a se mai împotrivi vreodată”, a mai spus medicul Ovidiu Alexinschi.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO