Ce trebuie să faci dacă ești depistat pozitiv cu Covid-19 sau dacă ai suspiciuni

Ultima actualizare: 26-10-2020 22:06
Covid
Shutterstock

Societatea Națională de Medicina Familiei a elaborat un ghid informativ pentru românii care vor să știe ce trebuie să facă după ce sunt confirmați pozitiv cu Covid-19.

 

1. Ce trebuie să fac dacă am semnele unei boli respiratorii sau alte semne despre care am auzit că pot fi caracteristice pentru COVID-19?

”Să rămâi acasă și să contactezi MF (medicul de familie, n. red.) sau 112. Cu medicul de familie vei discuta despre ce te supără și împreună veți decide dacă vă veți întâlni, dacă vei rămâne acasă pentru tratament, sau dacă este nevoie de testare pentru COVID-19.

Vei fi testat dacă este necesar de o echipă specializată, care se va deplasa la domiciliul tău (decizia aparține Direcției de Sănătate Publică și serviciului medical de urgențe 112).” - spun medicii de familie din România.

2. Pe cine trebuie să anunț dacă sunt depistat pozitiv?

Rezultatul pozitiv este transmis imediat de către laborator către Direcția de Sănătate Publică (DSP) teritorială și astfel ești luat în evidența DSP. Vei fi contactat de DSP pentru a fi transportat la o unitate abilitată pentru evaluarea obligatorie și pentru efectuarea anchetei epidemiologice. DSP va elibera în termen de maxim 30 de zile de la ultima zi a perioadei de izolare „Decizia de izolare” în baza căreia vei putea solicita concediu medical.”

3. Ce trebuie sa fac dacă am fost confirmat pozitiv și am ales să rămân la domiciliu?

Inițial, este necesară o evaluare într-o unitate medicală abilitată (evaluare obligatorie prin lege). Te vei deplasa cu ambulanța către unitatea medicală abilitată. NU folosi în acest scop mijloace de transport proprii sau în comun! Te izolezi de restul familiei, reduci cât mai mult interacțiunea cu persoanele din jurul tău, porți mască atunci când ieși din zona de izolare.

Dacă este posibil, vei folosi singur o cameră și o baie. Atunci când condițiile nu îți permit, încearcă măcar să dormi separat, să utilizezi continuu masca și să dezinfectezi toate obiectele de folosință comună după ce le atingi. Vei anunța medicul de familie pentru a fi luat în evidență. Vei discuta zilnic despre starea ta de sănătate cu medicul tău de familie prin consultații la distanță (telefon, internet).”

4. Ce fac dacă pe parcursul izolării starea mea de sănătate se agravează brusc?

”Vei apela urgent serviciul 112.”

5. Ce trebuie să știe persoanele sănătoase, familia, carantinate în aceeași locuință, sau cei declarați contacți direcți?

”Cei care aleg să rămână împreună cu tine vor primi o decizie de carantinare pentru întreaga perioada cât tu ești persoana izolată pentru COVID-19, dacă ai declarat în ancheta epidemiologică făcută de DSP aceste persoane. Vor respecta strict distanțarea față de tine pentru a reduce riscul de îmbolnăvire deoarece, mai ales în primele zile de boală, ești mai contagios. Își vor urmări atent starea de sănătate pentru a depista repede eventualele semne de boală.

Vor contacta serviciul 112 sau medicul de familie dacă apar semnele unei boli respiratorii sau alte semne care pot fi caracteristice pentru COVID-19. Contactul direct este persoana apropiată de bolnavul COVID 19 (ați locuit împreună sau ați muncit împreună. Cei care, la rândul lor au venit în contact doar cu o persoană declarată ca fiind „contact direct”, nu cu un bolnav, nu vor fi carantinați chiar dacă locuiesc la aceeași adresă sau sunt colegi de muncă sau școală cu aceștia.”

6. Când trebuie să mă retestez după ce am fost diagnosticat?

”Conform reglementărilor în vigoare NU este necesară retestarea. Indiferent de rezultatele unui alt test , persoana bolnavă nu mai este considerată contagioasă la încheierea celor 14 zile de izolare, dacă nu prezintă simptome.”

7. Când și cum mă pot reîntoarce la muncă/școală?

Te poți reîntoarce la activitatea anterioară după 14 zile, dacă nu mai prezinți simptome, fără a fi necesar un test pentru aceasta. Vei respecta în continuare toate regulile de protecție (obligatoriu cu mască în primele zece zile).”

8. Cum obțin documentele necesare (concediu mecial) pentru perioada de carantină sau izolare?

”Este esențială decizia de izolare/carantinare (după caz) emisă de DSP. Dacă ai ieșit din perioada de izolare de 14 zile (ai fost bolnav COVID-19), vei transmite medicului tău de familie decizia de izolare emisă de DSP și vei primi certificatul de concediu medical. Dacă ești elev sau student, vei primi un document util pentru motivarea absențelor și un aviz epidemiologic pentru reintrare în colectivitate.

Dacă ai stat în carantină, fiind contact apropiat cu o persoană bolnavă COVID-19, vei prezenta medicului de familie decizia de carantinare emisă de DSP în baza căreia îți va fi eliberat concediul medical pentru perioada consemnată în decizie.
IMPORTANT! Concediile medicale se eliberează retroactiv, în termen de 30 de zile de la ieșirea din izolare sau carantină” -
mai spun cei de la Societatea Națională de Medicina Familiei.

Cum se acordă concediu medical în 2020, pentru cei depistați cu Covid-19 sau care au stat în izolare

 

Persoanele care prezintă simptome specifice de coronavirus trebuie să rămână la domiciliu până la primirea rezultatului testului care confirmă sau infirmă diagnosticul de COVID-19.

De asemenea, în cazul în care diagnosticul este infirmat pacientul va primi de la medicul de familie concediu medical până la remedierea problemelor de sănătate, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Mihaela Tănase, potrivit Agerpres.

Potrivit acesteia, în cazul în care testarea confirmă că persoana are COVID-19, dar nu prezintă simptome sau manifestă o formă uşoară a bolii, poate rămâne izolată la domiciliu, în monitorizarea medicului de familie, fără a mai fi necesară evaluarea unui medic specialist şi va primi concediu medical de la medicul de familie.

Mai multe detalii despre procedura de acordare a concediului medical în cazurile de Covid-19 citiți aici.

Direcția de Sănătate Publică București (DSP): Ce fac dacă sunt suspect de Covid-19 sau dacă am fost confirmat pozitiv

 

Și Direcția de Sănătate Publică București a publicat o serie de informații legate de cazurile de Covid-19

Ce avem de facut daca avem simptome, suntem contacti sau suntem depistati COVID pozitiv?

Ce înseamnă caz suspect?

• Orice persoana cu infecție respiratorie acută (debut brusc cu cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultate în respirație (scurtarea respiratiei)
SAU

• Orice persoana cu pneumonie, bronhopneumonie +/- pleurezie

SAU

• Orice persoana cu infecție respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră ŞI tuse ŞI dificultate în respirație (scurtarea respiratiei) ŞI care necesită spitalizare peste noapte)

Ce înseamnă contact direct?

Persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19

• Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);

•Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă)

• Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minim 15 minute

• Persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m

Ce înseamnă caz confirmat?

”O persoană cu confirmare în laborator a infecției cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele şi simptomele clinice.”

Sfaturile DSP (direcția de Sănătate Publică). Ce facem dacă suntem caz suspect sau chiar caz confirmat

 

-► Situația 1: CAZ SUSPECT – Există simptomatologie de infecție respiratorie sau alte semne descrise.

”Rămânem acasă în izolare din momentul în care recunoaștem simptomele descrise! Sunăm la medicul de familie și îl informăm despre starea medicală.

Anunțăm DSPMB urgent prin e-mail ( epidemiologie@dspb.ro) sau telefonic la nr. unic 0219462.

Așteptăm să vină Ambulanță trimisă de DSP, care ne va face testarea pentru SARS-CoV-2.

DSPMB va emite o Decizie prin care suntem obligați să stăm izolați la domiciliu sau la altă adresa declarată.

Dacă starea de sănătate se agravează, sunăm 112, pentru consult medical și eventuală internare.

Dacă rezultatul este pozitiv, atunci DSPMB va emite o Decizie de prezentare într-o unitate spitalicească, pentru evaluare clinică și paraclinică, care durează maxim 48 de ore, în funcție de starea de sănătate a pacientului. Această prezentare la spital, se face apelând la 112( de către DSPMB/pacient), menționând Decizia primită de la DSP. Medicul care face examinarea pacientului va recomandă izolare în spital/la domiciliu/într o altă locație în funcție de rezultatele evaluării. DSPMB va emite o decizie care să cuprindă recomandarea medicului cu perioada de izolare, în baza căreia pacientul va putea primi concediul medical.

Atenție! Măsură izolării încetează la dată confirmării persoanei că fiind vindecată pe baza examinărilor clinice și paraclinice sau a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există!

Dacă rezultatul testării este negativ, atunci, de la dată primirii rezultatului, Decizia de izolare la domiciliu își pierde valabilitatea, iar pacientul va beneficia de concediu medical direct de la medicul de familie, pentru diagnostic de infecție respiratorie non COVID.”

-► Situația 2: Contact direct cu o persoană despre care aflăm că are rezultat SARS-CoV-2 pozitiv

”Rămânem în izolare la domiciliu imediat ce am aflat despre situația descrisă. Dacă avem posibilitatea, rămânem singuri în izolare. Dacă nu avem posibilitatea, stăm cât de mult se poate izolați în altă camera față de restul familiei, folosim masca toți din casă atunci când ne întâlnim, curățăm bine suprafețele din spațiile comune (baie și bucătărie).

Persoanele care locuiesc la aceeași adresa, alături de noi, NU STAU ACASĂ, nu intră în izolar, nu sunt considerați contacti ai persoanei pozitive și nu beneficiază de concediu medical!
Imediat anunțăm medicul de familie pentru monitorizare.

Anunțăm la DSPMB, prin e-mail : carantina@dspb.ro pentru a primi Decizia de carantină necesară eliberării concediului medical, în baza unei declarații pe proprie răspundere completată olograf /digital, cu informații complete (Nume și prenume,adresa de domiciliu, adresa de izolare – dacă e diferită de cea de domiciliu, nr telefon sau nr telefon persoană de contact, adresa email personală sau la care este acces, nr fax – dacă există, descrierea situației de caz, dată contactului direct, dată la care am aflat, orice alte informații relevante).
Dacă starea de sănătate se înrăutățește pe parcursul perioadei de carantină (cele 14 zile de la dată contactului fizic), se anunță medicul de familie și/sau apel 112, pentru consult medical.

ATENȚIE: Nu trimiteți mai multe e-mail-uri pentru aceeași persoană. Orice e-mail adițional va va plasa automat la coadă, timpul de așteptare fiind resetat!

Notă: Conform legislației, testarea pentru SARS-CoV-2 gratuită se efectuează doar pacienților care au fost contacti direcți și prezintă semne de boală.

Atenție! – dată de la care se acordă concediul medical este dată ultimului contact cu o persoană cu infecție COVID, indiferent de dată la care aflăm că persoană respectivă este purtătoare de SARS-CoV-2. Dacă aflăm după câteva zile de la contact, vom stă în carantină în casă, și vom avea dreptul la concediu medical aferent numărului de zile rămas până la 14 zile de la dată contactului ( de exemplu: avem contact direct conform definiției pe 03.08 și aflăm că e pozitiv pe 05.08; vom stă acasă de la dată de 06.08 până la dată de 17.08)

Dacă, urmare a testării, pacientul devine pozitiv, se urmează pașii menționați la SITUAȚIA 1.”

-► Situația 3: Pacient asimptomatic care își face test COVID la cerere cu rezultat pozitiv

 

”Situația 3.1 – Nu avem simptomatologie, dar vrem să facem testarea SARS-CoV-2 la cerere.

Situația 3.2 – Nu avem simptomatologie și vrem să plecăm în vacanță, într-o țară care ne solicită obligatoriu testare SARS-CoV-2.

Situația 3.3. – Suntem testați la locul de muncă

Dacă rezultatul este pozitiv, pacientul rămâne în izolare la domiciliu. Dacă nu avem posibilitatea, stăm cât de mult se poate izolați în altă camera față de restul familiei, folosim masca toți din casă atunci când ne întâlnim, curățăm bine suprafețele din spațiile comune (baie și bucătărie).

Persoanele care locuiesc la aceeași adresa, alături de noi, sunt considerați contacti ai persoanei positive, vor stă în izolare și beneficiază de concediu medical!

DSPMB va emite și va comunica pacientului o Decizie de prezentare într-o unitate spitalicească, pentru evaluare clinică și paraclinică, care durează maxim 48 de ore, în funcție de starea de sănătate a pacientului.

Această prezentare la spital, se face apelând la 112, menționând Decizia primită de la DSP.

În cazul în care pacientul refuză să respecte obligația de prezentare la o unitate spitalicească conform Deciziei primite de la DSPMB, pacientul este pasibil de răspundere penală conform legii.

Atenție! Nerespectarea obligației anterior prevăzute duce la imposibilitatea acordării concediului medical.

Atenție!Testul COVID la cererea persoanei este suportat integral de pacient.”

-► Situația 4: Persoane intrate în România din zone cu risc epidemiologic conform INSP

”Persoana completează declarația pe propria răspundere în față reprezentantului DSPMB din frontieră prin care se oblige să între în carantină la domiciliu sau la o altă adrea declarată expres, pentru o perioada de 14 zile de la dată intrării în țară.

În baza declarației pe propria răspundere a persoanei, DSPMB emite decizia de carantină pe care o comunica pacientului și organului de poliție care va urmări respectarea prevederilor legale cu privire la carantină.

Dacă în perioada de carantină apar simptome, se urmează pașii prezentați în SITUAȚIA 2.

Dacă după trecerea celor 14 zile de la intrarea în țară persoană nu prezintă simptome specifice, această iese din carantină și va obține concediul medical de la medicul de familie, în baza deciziei emise de DSPMB.

Atenție! În carantină intră doar personele pentru care se emite decizie de către DSP, nu și colocatarii. Aceștia nu sunt constiderati în carantină și nu beneficiază de concediu medical!

NOTĂ: Pentru această situație NU ESTE NEVOIE DE TESTARE COVID!!!”

Reguli generale, potrivit DSP

 

Persoana diagnosticată SARS-CoV-2 pozitiv va fi sunată de personalul responsabil cu efectuarea anchetelor epidemiologice din cadrul D.S.P.M.B. care va efectua ancheta în baza rezultatului la test;

 

Persoana diagnosticată SARS-CoV-2 pozitiv este transportată doar cu ambulanța la o unitate sanitară specializată în vederea evaluării de către un medic specialist.

Medicul specialist, după evaluarea clinică și paraclinică, recomandă, după caz:
– continuarea izolării la domiciliu până la 14 zile;

– internarea în unitatea sanitară până la 14 zile.

Persoana diagnosticată SARS-CoV-2 pozitiv pentru care s-a stabilit continuarea izolării la domiciliu, anunță medicul de familie pentru a putea fi monitorizata si pentru a i se putea emite concediu medical.

În situația în care persoana diagnosticată SARS-CoV-2 pozitiv refuză măsura izolării la domiciliu sau măsura prelungirii internării/izolării, medicul informează de îndată, după consemnarea refuzului persoanei, D.S.P.M.B., care, va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura izolării sau a prelungirii izălarii recomandate de medic.

Prin excepţie, persoanele pentru care se instituie măsura de carantină declară pe propria răspundere că nu îşi pot asigura condiţiile de separare fizică la domiciliu sau la locaţia declarată, acestea pot opta pentru măsura carantinei instituţionalizate, în spaţii special destinate puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice locale.”

Organizația Mondială a Sănătății a demontat miturile apărute pe tema noului coronavirus

 

Organizația Mondială a Sănătății a demontat, deja, miturile apărute în jurul COVID-19.

5G și răspândirea COVID-19

Potrivit OMS, nu există nicio legătură între răspândirea noului coronavirus și rețelele 5G. În multe țări în care a apărut virusul nu există astfel de rețele 5G.

Oamenii se pot infecta cu noul coronavirus indiferent de cât de cald este afară. Multe dintre țările cu vreme caldă au raportat cazuri de COVID-19.

Respirația și coronavirusul

Circulă zvonuri potrivit cărora dacă îți ții respirația 10 secunde fără a simți un disconfort înseamnă că nu ai fost infectat. Nu poți confirma infectarea cu Sars-Cov2 cu acest exercițiu de respirație, care poate fi chiar periculos.

Consumul de alcool nu vă protejează

Consumul frecvent de alcool nu ne protejează împotriva bolii și poate duce chiar la alte probleme de sănătate.

Mai multe detalii despre ”miturile Covid-19” citiți aici.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO