Klaus Iohannis: „Trebuie să fim uniți” pentru a combate pandemia. Noile restricții vor intra în vigoare luni

Ultima actualizare: 06-11-2020 17:29

Președintele României, Klaus Iohannis, aflat într-o vizită în judeţul Maramureş, a vorbit despre pandemia de Covid-19 în România și despre noile măsuri, care vor intra în vigoare de luni.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

- Pandemia, din păcate, este o îngrijorare din ce în ce mai mare pentru noi.

- Din păcate, azi am trecut efectiv de 10.000 de persoane nou infectate și am prevăzut această situație încă de aseară.

- Împreună cu Guvernul am decis noi măsuri, ferme, bine gândite, care vor fi aplicate începând de luni.

- Măsurile sunt gândite pentru a încetini semnificativ extinderea pandemiei. 

- Sunt măsuri care cu siguranță vor duce la o încetinire a răspândirii virusului, măsuri care ne afectează pe toți, dar în astfel de circumstanțe trebuie să fim uniți.

- Restricțiile de ieri au fost așteptate și discutate cu experți. Așteptăm primele rezultate peste două sau trei săptămâni.

- Azi e prima zi de campanie electorală. Solicit respectarea cu sfințenie a măsurilor impuse pentru a face posibilă, și în pandemie, această campanie. Le solicit să fie exemple pentru toți românii.

- E nevoie, din păcate, de măsuri foarte speciale, și sunt hotărât să urmăresc cum sunt respectate. 

- Măsurile sunt gândite pentru a le permite medicilor să se ocupe de cei care sunt grav afectați de boală. Aceste norme trebuie respectate și, dacă lucrurile sunt făcute bine, avem șansa să ne protejăm, să funcționeze economia și să ducem cu toții o viață cât mai apropiată de normalitate.

- Despre posibilitatea intrării în lockdown: Cred că măsurile sunt destul de ferme, ca să ne permită și să avem campanie, să avem o viață apropiată de normalitate, alegeri în siguranță, și să putem după alegeri să nu intrăm în fază de lockdown.

- În ultimele săptămâni, numărul de bolnavi a crescut rapid. Azi suntem peste 10.000. Asta ne-a arătat că măsurile care au fost luate nu au fost suficiente. De aceea au fost inițiate și sunt în curs de a fi decise de Guvern noi măsuri, măsuri mai ferme, care vor fi aplicate peste tot și vor contribui la încetinirea răspândirii pandemiei.

- Închiderea piețelor: Am vorbit aseară despre închideri de piețe și târguri. Discutând mai în detaliu, am ajuns la concluzia că soluția cea mai bună ar fi să se închidă piețele din spații închise, și să continue funcționarea celor în spații deschise.

- Transferarea pacienților în stare gravă în străinătate: Momentan în România există locuri în spitale, dar am inițiat deja contacte cu câteva state, sper să nu ajungem acolo, dar în extrem, avem contacte pe care le vom valorifica.

Știrea inițială

La ora 13,00, şeful statului a participat la redeschiderea muzeului Casa memorială „Gheorghe Pop de Băseşti” şi la ceremonia de acordare a Medaliei aniversare „Centenarul Marii Unirii” Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, unde va susţine o alocuţiune.

De la ora 14,45, preşedintele Iohannis a participat la prezentarea planului investiţional pe Regiunea de Nord-Vest, care va avea loc la Consiliul Judeţean Maramureş.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO