Uraganul Laura a distrus coasta americană. Șase oameni au murit

Ultima actualizare: 28-08-2020 19:59

Cu o forţă năucitoare uraganul Laura a lăsat în urmă distrugeri masive pe coasta americană.

Inundaţii, locuinţe aproape rase de pe faţa pământului, o jumătate de milion de oameni fără curent electric şi un incendiu de proporţii la o uzină chimică.

Furtuna "monstruoasă" după cum au descris-o specialiștii a făcut şi victime. Cel puţin 6 persoane şi-au pierdut viaţa.

Lake Charles, corespondent CNN, Louisiana: ”Ne aflăm aici într-o zonă ceva mai adăpostită, aşa că nu înfruntăm furtuna în toată puterea sa, dar ochiul urganului chiar este aproape. Se aude mugetul furtunii şi suntem aproape de momentul critic aici, pentru cei care au rămas şi sunt baricadaţi în casele lor. E greu să mă ţin pe picioare. Cred că mă retrag de aici şi-ţi dau legătura”.

Cu rafale de vânt de 240 de kilometri pe oră, furioasă Laura s-a dezlănţuit deasupra statelor Louisiana şi Texas.

Ted Oberg, corespondent Houston: ”Bucăţi din acoperiş zboară peste tot. Unele cad peste un garaj”.

Toate localităţile de pe coasta Golfului Mexic s-au pregătit de un impact catastrofal.

Justin Horne, meteorolog San Antonio Texas: ”Pare că furtuna se îndreaptă spre nord, probabil va înainta paralel cu râul”.

Din fericire, curând după a ce a lovit uscatul, urgia a mai slăbit în intensitate. În urmă a lăsat însă un adevărat dezastru: copaci şi stâlpi de electricitate doborâţi, clădiri distruse, străzi inundate sau acoperite cu mormane de resturi.

Soldaţi din Garda Naţională au fost mobilizaţi de urgenţă în zonele afectate pentru a mai strânge din pagube. Un bilanţ este încă greu de calculat.

În plus, la scurt timp după trecerea uraganului, într-un oraş din Louisiana a izbucnit un incendiu la o uzină de produse chimice. Locuitorii din zonă au fost sfătuiţi să se adăpostească, să închidă ferestrele şi aerul condiţionat, până când pompierii vor reuşi să stingă focul, iar fumul gros din aer se va mai dispersa.

Pete Gaynor, Federal Emergency Management Agency: "Protejaţi-vă familia! Dacă sunteți într-un loc sigur, nu ieși din casă până ce nu auziți un mesaj clar din partea autorităţilor locale. Staţi departe de apă, staţi departe de stâlpii de înaltă tensiune. Furtuna este încă periculoasă, chiar dacă pare că a trecut".

Meteorologii continuă să avertizeze cu privire la inundaţii. Laura se îndreaptă acum spre statul Arkansas cu puterea unei furtuni tropicale.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO