18 romani, cercetati in Ungaria pentru trafic de persoane. Unul dintre ei s-a rasturnat cu o camioneta plina de imigranti

28-08-2015 12:28

18 romani sunt retinuti in Ungaria si cercetati pentru trafic de persoane. Autoritatile romane au anuntat ca 17 dintre ei sunt in arestul politiei din Budapesta, iar al 18-lea se afla la Feyer.

Anchetatorii vor sa stabileasca daca suspectii romani fac parte dintr-o retea sau actioneaza pe cont propriu. Unul dintre ei s-a rasturnat cu o camioneta plina de imigrati pe autostrada.

Accidentul s-a produs joi noapte, pe autostrada M5, intre Szeged si Budapesta. Camioneta, inmatriculata in Timisoara si condusa de un sofer roman, era plina cu refugiati si cel mai probabil urma sa ajunga in capitala Ungariei.

La un moment dat, cel de la volan a pierdut controlul si s-a rasturnat pe contransens. Cand au ajuns la locul accidentului, politistii unguri au gasit duba goala. La cativa metri pe maginea drumului, au dat peste 18 emigranti. Unii au inceput sa fuga, insa 10 dintre ei au fost dusi la spital pentru ca erau raniti.

Benedek David, purtator de cuvant Politia din Budapesta: "S-a descoperit ca conducatorul auto este de cetatenie romana si are 31 de ani. Dupa ce a primit ingrijiri, a fost condus la politie si a fost pus sub acuzatie pentru trafic de persoane. "

Soferul roman implicat in accident a si fost retinut. Intre timp, in Budapesta, politistii au oprit 10 masini care transportau in total 58 de imigranti ilegali, unii dintre ei inghesuiti chiar in portbagaj. Toate masinile erau conduse de cetateni romani.

Raluca Lunculescu, purtator de cuvant MAE: "Patru cetateni romani retinuti cercetati pentru trafic si alt grup de 12 retinuti cercetati. Toti 16 sunt in arestul politiei din Budapesta. Niciunul nu a solcitat asistenta consulara."

Anchetatorii unguri urmeaza sa stabileasca daca e vorba despre o retea sau daca fiecare suspect a actionat pe cont propriu. Romanii au fost prinsi in ultimele zile transportand cu autoturismele proprii cetateni straini fara acte. Politistii spun ca ii luau din parcari si ii duceau in afara Ungariei.

Potrivit autoritatilor maghiare, de la inceputul anului si pana acum, au fost inregistrate 250 de procese care au vizat calauze ce transportau migranti spre vestul Europei. 321 de persoane au fost arestate.

Dupa finalizarea cercetarilor preliminare, procurorii le vor cere judecatorilor arestarea preventiva a romanilor calauze.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO