UE face presiuni în China. Macron și Von der Leyen l-au îndemnat pe Xi Jinping să ia legătura și cu președintele Ucrainei

×
Codul embed a fost copiat

„Ştiu că pot să contez pe dumneavoastră pentru a aduce Rusia la raţiune”, i-a spus președintele francez Emmanuel Macron omologului său chinez Xi Jinping.

Cele două țări „au capacitatea și responsabilitatea" de a proteja pacea mondială, i-a răspuns liderul de la Beijing. Președintele chinez cere reluarea discuțiilor de pace care să oprească războiul din Ucraina cât mai curând posibil.

Șefa Comisiei Europene, de asemenea în vizită la Beijing, a spus că l-a îndemnat pe Xi Jinping să vorbească nu doar cu Putin, ci și cu președintele Ucrainei.

Emmanuel Macron a fost primit cu onoruri militare la Beijing înaintea convorbirilor cu Xi Jinping în Marea Sală a Palatului Poporului. În declarațiile de început, în prezența presei, Macron a spus că dorește "angajarea Chinei într-o responsabilitate comună pentru pace" în Ucraina.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Știu că pot să contez pe dumneavoastră pentru a aduce Rusia la rațiune și pentru a aduce pe toată lumea la masa negocierilor. Vom reveni asupra acestor aspecte în detaliu, dar trebuie să găsim o pace durabilă, adică o pace care să respecte granițele recunoscute internațional și să evite orice formă de escaladare”.

Citește și
macron-xi
Macron îi spune lui Xi Jinping, la Beijing, că ”contează” pe el ”pentru a aduce Rusia la raţiune”
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Xi Jinping, președintele Chinei: „Schimbările și haosul s-au întrepătruns în ceea ce privește situația internațională, în ultimii trei ani și ceva. China și Franța au capacitatea și responsabilitatea de a transcende diferențele și confruntarea, pentru a menține pacea, stabilitatea și prosperitatea mondială. China insistă pentru promovarea păcii prin discuții și pentru o înțelegere politică. Și insistă să fie evitate acțiunile care ar face ca această criză să se deterioreze și mai mult, sau chiar să scape de sub control”.

Macron, preocupat de legăturile comerciale și economice

Dincolo de chestiunile globale, războiul Rusiei în Ucraina, dar și de tensiunile în jurul Taiwanului, președintele Macron a sosit la Beijing preocupat de agenda internă a Franței. În primul rând, de legăturile comerciale și economice.

Cei doi lideri au asistat la semnarea unor multiple acorduri comerciale și de cooperare.

Beijingul își dorește ca țările europene să îi fie parteneri comerciali puternici pentru a-și consolida creșterea propriei economii, dar și pentru că legăturile economice profunde însemnă mai puține critici din partea Occidentului.

Emmanuel Macron: „Obținem rezultate când suntem respectuoși, unii cu alții, mai bine decât atunci când dăm lecții. Și în acest sens, probabil, că avem același temperament și aceeași conștientizare profundă. Dar cunoaștem care sunt diferențele dintre noi și le abordăm cu respect și convingere. Și prietenie”.

Pe de altă parte, dacă Macron joacă oarecum rolul "polițistului împăciuitor", șefa Comisiei Europene - care se află la Beijing la invitația președintelui francez - pare, în luările sale de poziție, "polițistul cel rău". Ursula von der Leyen a avertizat recent că Europa trebuie să-și „reducă riscul” relațiilor cu Beijingul.

Ursula Von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Am subliniat în convorbirile noastre că susțin ferm planul de pace al președintelui Zelenski. Am salutat, de asemenea, unele dintre principiile formulate de China. Mai ales în privința siguranței nucleare și reducerii riscurilor. Contăm, de asemenea, ca Beijingul să nu furnizeze Rusiei niciun fel de echipamente militare, direct sau indirect”.

Seara, șefa Executivului de la Bruxelles s-a alăturat unor convorbiri în trei și a luat parte la dineul de stat oferit de Xi Jinping înalților săi oaspeți din Uniunea Europeană.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Xi și Macron îndeamnă la discuții de pace în Ucraina
Xi și Macron îndeamnă la discuții de pace în Ucraina "cât mai curând posibil"

Preşedinţii francez Emmanuel Macron şi chinez Xi Jinping îndeamnă, miercuri, la negocieri de pace cât mai rapid, pentru a pune capăt Războiului rus în Ucraina, şi resping orice recurs la arma nucleară.

Macron îi spune lui Xi Jinping, la Beijing, că ”contează” pe el ”pentru a aduce Rusia la raţiune”
Macron îi spune lui Xi Jinping, la Beijing, că ”contează” pe el ”pentru a aduce Rusia la raţiune”

Preşedintele francez Emmanuel Macron, primit joi la Beijing de către omologul său chinez Xi Jinping, i-a spus că ”contează” pe el ”pentru a aduce Rusia la raţiune”, relatează AFP.

Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen își încearcă norocul cu Xi Jinping pentru a câștiga sprijin în favoarea Ucrainei
Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen își încearcă norocul cu Xi Jinping pentru a câștiga sprijin în favoarea Ucrainei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat miercuri Polonia, un aliat apropiat care a jucat un rol important în ceea ce privește sprijinul militar și politic occidental pentru Kiev.

Recomandări
Bilanț dezastruos pentru Rusia. Oficialii britanici estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina
Bilanț dezastruos pentru Rusia. Oficialii britanici estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina

Marea Britanie estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți și peste 10.000 de vehicule blindate rusești au fost distruse în războiul din Ucraina, până acum.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu:
Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu: "S-a terminat cu poveştile"

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Ea a fost însoțită la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM) de mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu.