Ucraina va opri fluxul de gaze ruseşti către Europa printr-un nod de tranzit important
Ucraina a anunţat marţi că va suspenda fluxul de gaze ruseşti printr-un punct de tranzit care livrează aproape o treime din gazele care tranzitează teritoriul ucrainean către Europa, dând vina pe Moscova pentru această mişcare.
Livrările de gaze ar urma să se facă pe altă rută, au mai transmis ucrainenii, potrivit Reuters.
GTSOU, care operează sistemul de gaze al Ucrainei, a declarat că de miercuri va suspenda fluxurile pe ruta Sohranivka, declarând ”forţă majoră”, clauză invocată atunci când o afacere este lovită de ceva care nu poate fi controlat.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Compania a declarat într-un comunicat că nu poate opera la staţia de compresoare de gaz Novopskov din cauza ”interferenţei forţelor de ocupare în procesele tehnice”, adăugând că ar putea muta temporar fluxul afectat în altă parte, către punctul de interconectare fizică ”Sudzha”, situat pe teritoriul controlat de Ucraina, potrivit News.ro.
Dar Gazprom, care deţine monopolul exporturilor de gaze ruseşti prin conducte, a spus că este ”imposibil din punct de vedere tehnologic” să transfere toate volumele către punctul de interconectare Sudzha, aşa cum a propus GTSOU.
Ucraina a rămas o rută importantă de tranzit pentru gazele ruseşti către Europa chiar şi după invazia Rusiei din 24 februarie.
Staţia de compresoare Novopskov din regiunea Lugansk, din estul Ucrainei, a fost ocupată de forţele ruse şi de luptători separatişti, la scurt timp după ce Moscova a început ceea ce ea descrie drept o ”operaţiune militară specială”.
Este primul compresor din sistemul de tranzit al gazelor din Ucraina, din regiunea Lugansk, rută de tranzit pentru aproximativ 32,6 milioane de metri cubi de gaz pe zi sau o treime din gazul rusesc care este transportat către Europa prin Ucraina, a spus GTSOU.
Compania a spus că, pentru a-şi îndeplini ”obligaţiile de tranzit către partenerii europeni în totalitate”, ”va transfera temporar capacitatea indisponibilă” către punctul de interconectare Sudzha de pe teritoriul controlat de Ucraina.
Gazprom a declarat că a primit o notificare din partea Ucrainei că ţara va opri tranzitul de gaze către Europa prin interconectorul Sohranivka de la 07:00, ora locală, pe 11 mai.
Compania rusă a adăugat că Ucraina a propus trecerea întregului tranzit de gaze către Sudzha, adăugând că nu vede nicio dovadă de forţă majoră sau obstacole pentru a continua ca înainte. Gazprom a adăugat că îşi îndeplineşte toate obligaţiile faţă de cumpărătorii de gaze din Europa.