Cum s-a desfășurat parada de la Moscova. Putin: O confruntare cu naziștii sprijinți de Occident era inevitabilă

×
Codul embed a fost copiat

Vladimir Putin pare să se fi resemnat cu ideea că singurul obiectiv realist al ofensivei din Ucraina este cucerirea completă a Donbasului.

Vezi aici cele mai recente informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

Chiar și pentru mășinăria de propagandă a Kremlinului a fost imposibil să mascheze eșecurile din Ucraina într-o izbândă oricât de măruntă.

De ziua Victoriei împotriva Germaniei hitleriste, Vladimir Putin a ținut un discurs surprinzător de moderat. Ca să mobilizeze sentimentele patriotice ale poporului, Putin s-a străduit să-i convingă pe ruși că denazificarea Ucraieni este o cauză nobilă. Nu s-a aventurat totuși să decreteze mobilizare generală ori să escaldeze tensiunile cu Occidentul.

La ora 10 fix, bătăile orologiului de la Kremlin au răsunat în Piața Roșie, ticsită de oameni: 11 mii de militari, toată conducere Rusiei și veterani din Al Doilea Război Mondial. Au lipsit invitații din străinătate. La o temperatura de 9 grade Celsius, președintele Putin a ținut o vreme pe picioare o pătură.

Citește și
Vladimir Putin
Fost premier al Rusiei: „Este începutul sfârșitului erei lui Putin”
Grigore Leșe a spus că melodia „Așa-i românul” e din folclorul maghiar. Doi cântăreți cunoscuți au reacționat

Paradă care celebrează victoria împotriva nazismului a început cu trecerea în revista a trupelor de către ministrul apărării, Serghei Șoigu.

Ministrul Apărării i-a dat onorul președintelui Putin, care a început mult-așteptatul discurs de la care occidentalii așteptau indicii despre intențiile sale. Au lipsit însă anunțuri majore ori surprize. Putin a reluat binecunoscutele sale teze conspiraționiste. A descris Rusia drept victima și a dat vina pe Occident pentru războiul din Ucraina.

Vladimir Putin: “Degradarea morală a Occidentului reprezintă fundamentul falsificării cinice a istoriei celui de-Al Doilea Război Mondial și al rusofobiei galopante. În decembrie, am propus un tratat cu garanii de securitate. Rusia a invitat Vestul la un dialog onest, un compromis rezonabil și mutual avantajos. Dar a fost zadarnic. Țările NATO nu ne-au ascultat, ceea ce sugera că aveau cu totul alte planuri. Și asta s-a văzut. S-au pregătit deschis pentru o operațiune punitivă în Donbas, să invadeze pământul nostru istoric din Crimeea. Blocul NATO a început să-și consolideze forțele în vecinătatea noastră, creând deliberat o amenințare inacceptabilă la granițele noastre. Totul arată ca o confruntare cu naziștii sprijinți de Occident era inevitabilă. Rusia a decis să contracareze preventiv această agresiune. Era singura decizie dreaptă posibilă!”.

Din cancelariile occidentale, replicile au fost prompte și tăioase

Olaf Scholz, cancelarul german: “Președintele Putin echivalează războiul sau barbar împotriva Ucrainei cu lupta împotriva Național-Socialismului. Asta e pur și simplu o falsificare a istoriei Sunt profund convins că Putin nu va câștiga războiul. Libertatea și securitatea vor avea câștig de cauza așa cum au triumfat, împotriva violenței și a dictaturii, cu 77 de ani în urmă”.

Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării: “NATO, Marea Britanie ori Europa de Est nu plănuiau să invadeze Rusia. Generalii ruși sunt complicii lui Putin, care au deturnat trecutul glorios al înaintașilor, care s-au jertfit pentru a zdrobi fascismul. Pentru ei și pentru Putin nu poate veni vreodată o zi a Victoriei, ci doar dezonoare și înfrângere certă în Ucraina”.

În discursul din Piața Roșie, Vladimir Putin a recunoscut implicit pierderile armatei ruse în Ucraina și a cerut un moment de reculegere.

Vladimir Putin: „Moartea fiecărui soldat și ofițer e o tragedie pentru noi toți. Instituțiile statului și organizațiile non-guvernamentale vor face totul pentru a sprijini familiile celor morți pe front. Am semnat un decret prezidențial prin care se acordă sprijin special pentru copiii soldaților noștri morți!”.

Fără să-și dezvaluie strategia pentru următoarea fază a războiului, președintele Putin a lăsat impresia că și-a limitat obiectivele la controlarea Donbasului.

Vladimir Putin: “Loialitatea față de patria-mama este cea mai importantă valoare a noastră! Mă adresez soldaților din Donbas! Voi luptați pentru patria-mama, pentru viitorul ei și pentru că lecțiile celui de-Al Doilea Război Mondial să nu fie uitate. Cei care i-au înfrânt pe naziști sunt un exemplu pentru eternitate! Slavă forțelor noastre armate curajoase! Slavă Rusia! Pentru victorie! Uraaa!”

Diplomații și analiștii occidentali consideră că, dincolo de tezele binecunoscute ale propagandei ruse, a fost discursul unui om rațional, al unui om care cauta o ieșire onorabilă din dezastrul în care singur a intrat.

După imnul Rusiei, atât de capabil să alimenteze elanul patriotic, regimentele Armatei Roșii au defilat în pas cadențat. Au urmat tancurile, blindatele și lansatoarele de rachete. Parada a fost, totuși, mult mai restrânsă decât în anii trecuți. Lesne de înțeles de ce, date fiind pierderile imense ale armatei ruse în Ucraina: peste 25 de mii de soldați și peste o mie de tancuri, potrivit Kievului.

Kremlinul a anulat demonstrația aeriană, pe motiv de vreme

 

Deși afară era senin, Kremlinul a anulat demonstrația aeriană, dând vina pe condițiile meteo. La mijloc a fost mai degrabă o vulnerabilitate de securitate.

După-amiază, flancat de agenți de securitate și urmat de sute de mii de ruși, Vladimir Putin a fost prezent la Mărșul Nemuritorilor. Participanții țineau în mâini portrete ale rudelor pierdute în cel de-Al Doilea Război Mondial.

La Mariupol, doar câțiva pro-ruși au defilat, luni, prin centrul orașului distrus.

În schimb, la Varșovia, ambasadorul Rusiei, Serghei Andreev, a fost împroșcat cu vopsea roșie când se pregătea să depună o coroana de flori în memoria victimelor nazismului.

În sfârșit, hackerii de la Anonymus au izbutit să înlocuiască afișajul televizoarelor smart privind emisiunile în curs cu mesajul "Pe mâinile voastre este sângele a mii de ucraineni. Televiziunile și autoritățile mint. Nu războiului!".

Articol recomandat de sport.ro
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 75. SUA: Unele trupe ruse refuză să se supună ordinelor de a avansa în Donbas
Război în Ucraina, ziua 75. SUA: Unele trupe ruse refuză să se supună ordinelor de a avansa în Donbas

Știrile PRO TV v-au prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante informații legate de războiul dus de Moscova în Ucraina.  

Fost premier al Rusiei: „Este începutul sfârșitului erei lui Putin”
Fost premier al Rusiei: „Este începutul sfârșitului erei lui Putin”

Fostul prim-ministru al Rusiei din perioada 2000-2004, Mikhail Kasyanov, explicat că din discursul susținut de președintele Vladimir Putin se înțelege că acesta este conștient de faptul că pierde războiul.

Vladimir Putin a semnat un decret pentru a oferi bani familiilor soldaţilor ruşi morți în Ucraina
Vladimir Putin a semnat un decret pentru a oferi bani familiilor soldaţilor ruşi morți în Ucraina

Preşedintele Federaţiei Ruse Vladimir Putin a anunţat luni, în discursul rostit la parada organizată cu ocazia Zilei Victoriei, că a semnat un decret menit să ofere susţinere materială familiilor soldaţilor ruşi căzuţi în Ucraina.

Expert militar: Putin nu a defilat cu ”avionul apocalipsei” pentru a transmite că nu vrea să folosească arme nucleare
Expert militar: Putin nu a defilat cu ”avionul apocalipsei” pentru a transmite că nu vrea să folosească arme nucleare

”Partea aeriană a paradei militare de la Moscova în onoarea Zilei Victoriei a fost anulată din motive politice, nu meteorologice”, susține expertul militar Oleg Zhdanov, informează Obozrevatel.

Recomandări
Casa Albă avertizează Ucraina că „a rămas fără timp și bani” pentru a o ajuta să lupte în războiul cu Rusia
Casa Albă avertizează Ucraina că „a rămas fără timp și bani” pentru a o ajuta să lupte în războiul cu Rusia

Administrația președintelui american Joe Biden i-a avertizat pe liderii Congresului SUA că fondurile alocate pentru a ajuta Ucraina se vor epuiza până la sfârșitul acestui an.

Cum s-a ales Cherecheș cu sângele de pe față în momentul arestării. Avocat: „O frecare de un plan dur”
Cum s-a ales Cherecheș cu sângele de pe față în momentul arestării. Avocat: „O frecare de un plan dur”

Cătălin Cherecheș nu s-a opus arestării din Germania și nici nu ar fi vrut să fugă din țară. Asta susține avocatul din România al fostului primar din Baia Mare, care nu exclude ipoteza ca edilul să fi fost păcălit de cineva să fugă din țară.

Iohannis anunță că România şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră, dar șeful summitului COP28 spune că nu era nevoie
Iohannis anunță că România şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră, dar șeful summitului COP28 spune că nu era nevoie

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la summit-ul COP28, care are loc în Dubai, că țara noastră şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, în ultimele trei decenii, în timp ce şi-a multiplicat produsul intern brut.