Ucraina și-a schimbat obiectivele de război. Kuleba: Victoria pentru noi va fi eliberarea tuturor teritoriilor noastre

Ultima actualizare: 10-05-2022 16:55
Dmytro Kuleba
Getty

Ministrul de externe, Dmitro Kuleba, a spus că în ceea ce privește bătălia pentru Donbas, Ucraina ar dori să-și elibereze toate teritoriile ocupate de Rusia, dar nu a exclus negocieri.

Vezi aici cele mai recente informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

În prima parte a războiului, “victoria pentru noi însemna retragerea trupelor ruse de pe pozițiile pe care le-au ocupat până la 24 februarie și răzbunare pentru pagubele provocate. Acum, dacă suntem suficient de puternici pe frontul militar și câștigăm bătălia pentru Donbas, care va fi crucială pentru dinamica ulterioară a războiului, atunci, desigur, victoria pentru noi în acest război va fi eliberarea teritoriilor noastre”, a declarat ministrul într-un interviu acordat Financial Times și citat de Pravda.

Kuleba a spus că doar înfrângerea Rusiei va permite Ucrainei să-și redeschidă porturile de la Marea Neagră și să-și restabilească economia de export.

El a precizat că dacă Kievul va primi și mai mult sprijin militar, ucrainenii vor putea expulza rușii din regiunea Herson.

Totuși, ministrul a recunoscut că ar fi o prea mare vărsare de sânge și că în acea situație Ucraina ar putea fi nevoită să negocieze un acord.

Ministrul ucrainean s-a arătat încrezător că Aliații vor sprijini Ucraina până la capăt, inclusiv pentru îndepărtarea Rusiei din Donbass și Crimeea, deoarece agresiunea Moscovei a fost cea care a dat Occidentului un nou scop.

Potrivit lui Kuleba, în urmă cu trei luni „democrația era în declin” și „regimurile autoritare erau în ofensivă”, dar rezistența Ucrainei „a readus Statele Unite și UE împreună”.

„Ei simt deja că victoria noastră va fi victoria lor, așa că sunt de părere că ne vor sprijini”, a spus el.

Kuleba: Dacă Ucraina nu primește statutul de candidat la UE, înseamnă că UE dorește să înșele Ucraina

În același interviu, ministrul a mai spus că dacă Ucraina nu va primi statutul de candidat la aderarea la UE, acest lucru va reprezenta o încercare a Uniunii Europene de a înșela Ucraina.

“Dacă nu obținem statutul de candidat, înseamnă un singur lucru – că Europa încearcă să ne înșele. Și nu o vom tolera. Ucraina este singurul loc din Europa în care oamenii mor pentru valorile pe care se întemeiază UE. Și cred că acest lucru ar trebui respectat", a subliniat Kuleba, conform Babel.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO