Putin: NATO a creat o amenințare inacceptabilă la granițele noastre. Confruntarea cu naziștii sprijinți de Vest, inevitabilă
Spectacolul pregătit de ruşi pentru a sărbători ziua Victoriei împotriva Germaniei hitleriste s-a încheiat, luni, cu un foc de artificii la Moscova. În acelaşi timp, bombardamentele loveau neîncetat oraşe în Ucraina.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dar evenimentul de luni, din Piaţa Roşie, a arătat că, după două luni și jumătate de război sângeros, președintele Vladimir Putin pare mai degrabă resemnat cu ideea că singurul obiectiv realist al ofensivei este cucerirea completă a Donbasului.
Chiar și pentru mașinăria de propagandă a Kremlinului a fost imposibil să transforme eșecurile din Ucraina într-o izbândă.
Ministrul Apărării i-a dat onorul președintelui Putin, care a început mult-aşteptatul discurs de la care occidentalii aşteptau indicii despre intenţiile sale. Au lipsit însă anunţuri majore ori surprize. Putin a reluat binecunoscutele sale teze conspiraţioniste. A descris Rusia drept victimă şi a dat vina pe Occident pentru războiul din Ucraina.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Degradarea morală a Occidentului reprezintă fundamentul falsificării cinice a istoriei celui de-al Doilea Război Mondial și al rusofobiei galopante. În decembrie, am propus un tratat cu garanții de securitate. Rusia a invitat Vestul la un dialog onest, un compromis rezonabil și mutual avantajos. Dar a fost zadarnic. Țările NATO nu ne-au ascultat, ceea ce sugera că aveau cu totul alte planuri. Și asta s-a văzut. S-au pregătit deschis pentru o operațiune punitivă în Donbas, să invadeze pământul nostru istoric din Crimeea. Blocul NATO a început să-și consolideze forțele în vecinătatea noastră, creând deliberat o amenințare inacceptabilă la granițele noastre. Totul arată că o confruntare cu naziștii sprijinți de Occident era inevitabilă. Rusia a decis să contracareze preventiv această agresiune. Era singura decizie dreaptă posibilă!”
Din cancelariile occidentale, replicile au fost prompte si taioase.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Președintele Putin echivalează războiul său barbar împotriva Ucrainei cu lupta împotriva Național-Socialismului. Asta e pur și simplu o falsificare a istoriei. Sunt profund convins că Putin nu va câștiga războiul. Libertatea și securitatea vor avea câștig de cauză așa cum au triumfat împotriva violenței și a dictaturii, cu 77 de ani în urmă.”
Casa Albă: Putin a recunoscut că nu are nicio victorie de sărbătorit
Ben Wallace, secretarul britanic al Apărării: „NATO, Marea Britanie ori Europa de Est nu plănuiau să invadeze Rusia. Generalii ruși sunt complicii lui Putin, care au deturnat trecutul glorios al înaintașilor, care s-au jertfit pentru a zdrobi fascismul. Pentru ei și pentru Putin nu poate veni vreodată o zi a Victoriei, ci doar dezonoare și înfrângere certă în Ucraina.”
Propaganda din discursul lui Putin nu mai este o surpriză, susţin şi oficialii de la Casa Albă.
Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă: „Acum, partea bună este este că suntem cu toţii conștienți, reporterii din întreaga lume sunt conștienți, europenii sunt conștienți, americanii sunt conștienți de fabrica de dezinformare care par a fi reprezentată de președintele Putin și de Kremlin.”
Linda Thomas-Greenfield, ambasador SUA la ONU: „Președintele Putin a recunoscut că nu are nicio victorie de sărbătorit. Eforturile sale în Ucraina nu au avut succes. Nu a reuşit să meargă în Ucraina și să-i îngenuncheze pe ucraineni în câteva zile, să-i facă să se predea. A renunțat la cucerirea Kievului și a trecut la reevaluarea poziţiei în Ucraina.”
Totuşi, ambasadoarea la ONU avertizează că nimic din discursul lui Putin nu a sugerat intenţia de a se retrage din Ucraina, ceea ce înseamnă că acest război ar putea continua încă mult timp. Pe de altă parte, sunt voci care susţin că discursul şi atitudinea lui preşedintelui rus trădează faptul că acesta se confruntă cu probleme chiar la el în ţară.
Doar câțiva ruși au defilat în orașul ucrainean Mariupol
Nigel Gould Davies, fost ambasador al Marii Britanii în Belarus: „Se pare că există o conștientizare a riscurilor politice de "acasă", ale mobilizării naționale. Există cu adevărat sentimentul că Kremlinul se confruntă cu dificultăți și dileme tot mai mari în acest război pe care a ales să-l declanșeze.”
La Mariupol, doar câţiva pro-ruşi au defilat prin centrul oraşului distrus.
În schimb, la Varşovia, ambasadorul Rusiei, Serghei Andreev, a fost împroşcat cu vopsea roșie când se pregătea să depună o coroană de flori în memoria victimelor nazismului.
În sfârşit, hackerii de la Anonymus au izbutit să înlocuiască afişajul televizoarelor smart privind emisiunile în curs cu mesajul „Pe mâinile voastre este sângele a mii de ucraineni. Televiziunile și autoritățile mint. Nu războiului!”
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi in ucraina, vladimir putin,
Dată publicare:
10-05-2022 08:44