Putin: NATO a creat o amenințare inacceptabilă la granițele noastre. Confruntarea cu naziștii sprijinți de Vest, inevitabilă

×
Codul embed a fost copiat

Spectacolul pregătit de ruşi pentru a sărbători ziua Victoriei împotriva Germaniei hitleriste s-a încheiat, luni, cu un foc de artificii la Moscova. În acelaşi timp, bombardamentele loveau neîncetat oraşe în Ucraina.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

Dar evenimentul de luni, din Piaţa Roşie, a arătat că, după două luni și jumătate de război sângeros, președintele Vladimir Putin pare mai degrabă resemnat cu ideea că singurul obiectiv realist al ofensivei este cucerirea completă a Donbasului.

Chiar și pentru mașinăria de propagandă a Kremlinului a fost imposibil să transforme eșecurile din Ucraina într-o izbândă.

Citește și
vladimir putin
Reacția SUA, după ce Putin a afirmat că invazia Ucrainei este „preventivă”: „Este o absurditate flagrantă”
„Să nu credem că NATO, în cazul în care România va fi atacată, ne va ajuta cu muniție de 152...” Șeful armatei române, avertisment

Ministrul Apărării i-a dat onorul președintelui Putin, care a început mult-aşteptatul discurs de la care occidentalii aşteptau indicii despre intenţiile sale. Au lipsit însă anunţuri majore ori surprize. Putin a reluat binecunoscutele sale teze conspiraţioniste. A descris Rusia drept victimă şi a dat vina pe Occident pentru războiul din Ucraina.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Degradarea morală a Occidentului reprezintă fundamentul falsificării cinice a istoriei celui de-al Doilea Război Mondial și al rusofobiei galopante. În decembrie, am propus un tratat cu garanții de securitate. Rusia a invitat Vestul la un dialog onest, un compromis rezonabil și mutual avantajos. Dar a fost zadarnic. Țările NATO nu ne-au ascultat, ceea ce sugera că aveau cu totul alte planuri. Și asta s-a văzut. S-au pregătit deschis pentru o operațiune punitivă în Donbas, să invadeze pământul nostru istoric din Crimeea. Blocul NATO a început să-și consolideze forțele în vecinătatea noastră, creând deliberat o amenințare inacceptabilă la granițele noastre. Totul arată că o confruntare cu naziștii sprijinți de Occident era inevitabilă. Rusia a decis să contracareze preventiv această agresiune. Era singura decizie dreaptă posibilă!”

Din cancelariile occidentale, replicile au fost prompte si taioase.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Președintele Putin echivalează războiul său barbar împotriva Ucrainei cu lupta împotriva Național-Socialismului. Asta e pur și simplu o falsificare a istoriei. Sunt profund convins că Putin nu va câștiga războiul. Libertatea și securitatea vor avea câștig de cauză așa cum au triumfat împotriva violenței și a dictaturii, cu 77 de ani în urmă.”

Casa Albă: Putin a recunoscut că nu are nicio victorie de sărbătorit

Ben Wallace, secretarul britanic al Apărării: „NATO, Marea Britanie ori Europa de Est nu plănuiau să invadeze Rusia. Generalii ruși sunt complicii lui Putin, care au deturnat trecutul glorios al înaintașilor, care s-au jertfit pentru a zdrobi fascismul. Pentru ei și pentru Putin nu poate veni vreodată o zi a Victoriei, ci doar dezonoare și înfrângere certă în Ucraina.”

Propaganda din discursul lui Putin nu mai este o surpriză, susţin şi oficialii de la Casa Albă.

Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă: „Acum, partea bună este este că suntem cu toţii conștienți, reporterii din întreaga lume sunt conștienți, europenii sunt conștienți, americanii sunt conștienți de fabrica de dezinformare care par a fi reprezentată de președintele Putin și de Kremlin.”

Linda Thomas-Greenfield, ambasador SUA la ONU: „Președintele Putin a recunoscut că nu are nicio victorie de sărbătorit. Eforturile sale în Ucraina nu au avut succes. Nu a reuşit să meargă în Ucraina și să-i îngenuncheze pe ucraineni în câteva zile, să-i facă să se predea. A renunțat la cucerirea Kievului și a trecut la reevaluarea poziţiei în Ucraina.”

Totuşi, ambasadoarea la ONU avertizează că nimic din discursul lui Putin nu a sugerat intenţia de a se retrage din Ucraina, ceea ce înseamnă că acest război ar putea continua încă mult timp. Pe de altă parte, sunt voci care susţin că discursul şi atitudinea lui preşedintelui rus trădează faptul că acesta se confruntă cu probleme chiar la el în ţară.

Doar câțiva ruși au defilat în orașul ucrainean Mariupol

Nigel Gould Davies, fost ambasador al Marii Britanii în Belarus:Se pare că există o conștientizare a riscurilor politice de "acasă", ale mobilizării naționale. Există cu adevărat sentimentul că Kremlinul se confruntă cu dificultăți și dileme tot mai mari în acest război pe care a ales să-l declanșeze.

La Mariupol, doar câţiva pro-ruşi au defilat prin centrul oraşului distrus.

În schimb, la Varşovia, ambasadorul Rusiei, Serghei Andreev, a fost împroşcat cu vopsea roșie când se pregătea să depună o coroană de flori în memoria victimelor nazismului.

În sfârşit, hackerii de la Anonymus au izbutit să înlocuiască afişajul televizoarelor smart privind emisiunile în curs cu mesajul „Pe mâinile voastre este sângele a mii de ucraineni. Televiziunile și autoritățile mint. Nu războiului!

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 76. 44 de cadavre, găsite sub o clădire distrusă de ruși în Izium

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fata fostului star al fotbalului s-a dezbrăcat complet! Cum a apărut după ce le-a răspuns celor care s-au luat de ea că pozează sexy
FOTO Fata fostului star al fotbalului s-a dezbrăcat complet! Cum a apărut după ce le-a răspuns celor care s-au luat de ea că pozează sexy
Citește și...
Lituania: Înlăturarea lui Putin de la putere, singura modalitate de a ne proteja de amenințările Moscovei
Lituania: Înlăturarea lui Putin de la putere, singura modalitate de a ne proteja de amenințările Moscovei

Înlăturarea președintelui rus Vladimir Putin de la putere este singura modalitate de a proteja Occidentul și aliații săi de viitoarele amenințări din partea Moscovei, a declarat principalul diplomat al Lituaniei.

Reacția SUA, după ce Putin a afirmat că invazia Ucrainei este „preventivă”: „Este o absurditate flagrantă”
Reacția SUA, după ce Putin a afirmat că invazia Ucrainei este „preventivă”: „Este o absurditate flagrantă”

SUA au calificat luni drept "absurditate flagrantă" şi "insultă" adusă victimelor afirmaţiile lui Vladimir Putin, potrivit cărora invazia rusă în Ucraina este "preventivă".

Război în Ucraina, ziua 75. SUA: Unele trupe ruse refuză să se supună ordinelor de a avansa în Donbas
Război în Ucraina, ziua 75. SUA: Unele trupe ruse refuză să se supună ordinelor de a avansa în Donbas

Știrile PRO TV v-au prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante informații legate de războiul dus de Moscova în Ucraina.  

Recomandări
Kievul le bate obrazul aliaților din Vest. Criza uriașă care a lovit armata Ucrainei: „Pierdem oameni, pierdem teritorii”
Kievul le bate obrazul aliaților din Vest. Criza uriașă care a lovit armata Ucrainei: „Pierdem oameni, pierdem teritorii”

Jumătate din armamentul promis de către Occident Ucrainei este livrat cu întârziere, reproşează duminică ministrul ucrainean al Apărării, Rusten Umerov, la un forum care marchează doi ani de la invazia rusă, relatează AFP.  

Lupta pentru București: 36% dintre alegători ar vota cu Nicușor Dan. Câți sunt de partea Gabrielei Firea - SONDAJ CURS
Lupta pentru București: 36% dintre alegători ar vota cu Nicușor Dan. Câți sunt de partea Gabrielei Firea - SONDAJ CURS

Actualul primar general al Capitalei, Nicuşor Dan, ar fi votat de 36% dintre bucureşteni la alegerile locale. Acesta este urmat la mică distanță de Gabriela Firea, potrivit unui sondaj CURS dat publicităţii duminică.

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, cere confiscarea activelor rusești înghețate.
Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, cere confiscarea activelor rusești înghețate. "Trebuie să fim mai îndrăzneţi"

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a cerut, duminică, ţărilor occidentale să fie "mai îndrăzneţe" şi să confişte activele ruseşti îngheţate pentru a le redistribui apoi Ucrainei.