Trump vrea să trimită trupe federale în orașele cu primari democrați. Incidente grave la Portland

Ultima actualizare: 21-07-2020 09:47

Numărul de bolnavi de coronavirus din Statele Unite este uşor în scădere, dar creşte prăpastia dintre cei care respectă regulile şi cei care nu vor să poarte măşti de protecţie.

Iar președintele american Donald Trump amenință că vă trimite trupele federale în toate orașele conduse de primari democrați, și unde încă mai au loc proteste masive împotriva abuzurilor poliției.

În oraşul american Portland, forţele trimise de guvernul federal s-au ciocnit din nou cu protestatarii adunaţi pe străzile oraşului. Că să-i împrăştie, militarii trimişi de Trump au făcut uz de gaze lacrimogene. În mijlocul oamenilor au fost şi oficiali locali, care au suferit cot la cot cu manifestanţii.

Sharon Meieran, Multnomah County Commissioner: ”Abia mai puteam să respir, aveam gura uscată şi o senzaţie de arsură pe gât, mai mult mă clătinam pe stradă... a fost de-a dreptul înfricoşător.”

Primarul din Portland i-a cerut preşedintele Donald Trump să-şi retragă trupele, pentru că violenţele escaladează. Preşedintele a anunţat însă că are de gând să trimită forţe de ordine federale şi în alte oraşe americane care se confruntă cu mişcări masive de proteste.

Donald Trump, președinte SUA: ”Nu vom lăsă New York-ul, Chicago, Philadelphia, Detroit, Baltimore şi toate astea... Oakland e un dezastru. Nu vom lăsă să se întâmple asta în ţara noastră... (Toate oraşele astea, n.r.) sunt conduse de către democraţi liberali.”

Măsura de la Casa Albă a fost însă criticată în termeni duri de autorităţile locale, nemulţumite de faptul că Trump ar fi trimis trupele federale fără să ceară acordul guvernatorului sau al primarului.

Pe de altă parte, în ciuda presiunilor venite din partea specialiştilor, administraţia Trump a refuzat să impună obligativitatea măştilor de protecţie în public, iar preşedintele american a început să le poarte abia de curând și deja se mândrește cu patriotismul său...

Donald Trump, președinte SUA: ”Las decizia în seama guvernatorilor. Mulţi dintre ei şi-au schimbat poziţia, sunt pro măşti, le place ideea, dar alţii nu sunt de aceeaşi părere.”

Lipsa unui cadru legal unitar duce deseori la incidente absurde între cei care poartă măşti şi cei care refuză să facă asta. Proprietara unei cafenele din Virginia a fost agresată verbal de un client atunci când i-a spus că nu poate intra fără mască.

Lily Damtew, proprietară cafenea: ”I-am spus că trebuie să poarte mască pentru a fi servit. Mi-a spus că nu, nu trebuie... i-am răspuns că da, e obligatoriu. A scuipat la picioarele mele şi a plecat mai departe. A fost pur şi simplu trist... foarte supărător.”

Rebecca Hernandez, angajată: ”Până la urmă, totul se rezumă la riscurile pentru sănătatea noastră. E o situaţie foarte dificilă, dar o lege sau un ordin (care să impună măştile, n.r.) ar fi incredibilă.”

Până acum, 39 de state americane au impus reguli mai mult sau mai puţîn drastice pentru purtarea măştilor. În celelalte, purtarea măştilor este opţională.

Dr. Anthony Fauci, epidemiolog: ”Luaţi măsuri cât mai dure că să-i convingeţi pe oameni să poarte măşti.”

Lily Damtew, proprietară cafenea: ”Nu voi ceda. O să le cer în continuare clienţilor să poarte mască. Dacă vin în magazinul meu fără... o să le cer să poarte mască. Nu cedez.”

Cu toate astea, peste 20 de retaileri americani şi lanţuri de supermarketuri nu mai vor să aştepte o decizie oficială a administraţiei Trump şi au anunţat că vor cere clienţilor să poarte măşti la intrarea în magazine.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!